Britisk sjokoladeprodusent trekker kinesiske produkter

Melkeskandalen i Kina øker i omfang.

  • Anders Nordstoga

En av verdens største godteriprodusenter, britiske Cadbury, trakk mandag tilbake sjokolade produsert i Kina, etter at tester «trakk i tvil» hvorvidt de var sikre å spise. I en pressemelding fra selskapets kontor i Singapore opplyses det at 11 sjokoladeprodukter laget ved en fabrikk i Beijing trekkes tilbake fra butikker i Taiwan, Hong Kong og Australia.

Inneholdt melamin

Testene skal ha vist at produktene inneholdt det farlige stoffet melamin. En anonym talsmann for Cadbury sier til Associated Press at det er for tidlig å fastlå hvor mye av stoffet som ble funnet i produktene. Ifølge selskapet var fabrikken i Beijing godkjent av kinesiske myndigheter.

Fire døde av melkepulver

Tidligere denne måneden ble det avslørt at melamin var blitt brukt i melkepulver for spedbarn produsert i kina.

Les også

53.000 barn syke av giftig melk i Kina

etter å ha drukket den giftige melken. For over hundre barn skal tilstanden være alvorlig. Minst fire har omkommet. Melamin brukes til å lage plast og kunstgjødsel. Stoffet kan føre til nyrestein hos barn.

Flere produkter

Stoffet er senere også blitt funnet i flytende melk, yogurt og andre melkeprodukter, men først i nå i sjokolade. I hele Asia blir kinesiske melkeprodukter nå fjernet fra butikkhyllene, senest i Burma. De amerikanske matprodusentene Kraft Foods INc. og Mars INc. undersøker nå påstander fra Indonesia om at høyt innhold av melamin er blitt funnet i M&Ms, Snickers og kjeksen Oreos.

Politirazzia

Politiet i Hebei-provisen har arrestert 22 personer og beslaglagt over 220 kilo melanine i razziaer, melder det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua i dag. Meierigiganten Sanlu, som har vært i sentrum for skandalen, har sitt hovedkvarter i provinshovedstaden Shijiazhuang. 800 politifolk skal ha deltatt i razziaene. Det opplyses ikke når de fant sted.

Sjokolader fra Cadbury i en butikk i Beijing 29. september.