Verden

To tidligere meksikanske presidenter sammenligner Donald Trump med Hitler

To av Mexicos tidligere presidenter, Vicente Fox og Felipe Calderón, sammenligner begge Donald Trump med Adolf Hitler.

Donald Trump blir sammenlignet med Adolf Hitler av to av Mexicos tidligere presidenter.
  • Hanne Mellingsæter
    Journalist

Det er The Guardian som skriver om eks-presidentenes reaksjoner på uttalelser fra milliardæren som ligger an til å bli republikanernes presidentkandidat.

Trump har gjort ulovlig innvandring til et av hovedpunktene i sin valgkamp og vil, hvis han kommer til makten, kreve at Mexico betaler for muren han vil bygge mot immigranter langs USAs grense.

— Når Mexico sender folk, sender de ikke sine beste. De sender folk som har mange problemer, og de tar med seg de problemene. De tar med seg narkotika. De bringer med seg kriminalitet. De er voldtektsforbrytere. Og noen – antar jeg – er bra folk, sa Trump.

Fox til CNN: «Han minner meg om Hitler»

Felipe Calderón, president i Mexico fra 2006 til 2012.

På et arrangement i Mexico City lørdag kveld sa Felipe Calderón (president fra 2006 til 2012) at Trumps retorikk er «rasistisk» og at han utnytter følelser, slik nazidiktator Adolf Hitler gjorde i sin tid.Eks-presidenten sa også at Trumps retorikk sår hat mot USA rundt omkring i verden og at dette ikke er i Washingtons interesse.

Calderóns forgjenger, Vicente Fox (president fra 2000 til 2006), sammenligner også Trump med Hitler i dette intervjuet med CNN.

— Han kommer til å ta USA tilbake til gamle dager med konflikt, krig og alt. Jeg mener, han minner meg om Hitler, sa Fox.

— Han har fornærmet Mexico, meksikanere og innvandrere. Han har fornærmet paven. Han har fornærmet kineserne. Han har fornærmet alle.

  • Bruk 60 sekunder på å se kandidatene Trump og Clintons hemmelige våpen og svake sider nedenfor:

I et annet TV-intervju i forrige uke brukte Fox ord og uttrykk som «gal» og «en falsk profet» for å beskrive Trump. Han refererte også til Trumps ønske om en mur mot Mexico, og sa «I am not going to pay for this f ... wall».

Donald Trump har sagt at Fox burde skamme seg for sin vulgaritet og bedt ham komme med en unnskyldning, noe Fox avfeier i intervjuet med CNN.

Joe Biden beklager retorikken

USAs visepresident, Joe Biden, skal ifølge The Guardianha beklaget retorikken under et besøk i Mexicos hovedstad, og uttalt at «noe av retorikken som kommer fra noen av presidentkandidatene på det andre laget», er farlig, ødeleggende og ikke representerer det store flertallet av det amerikanske folk.