Verden

Tysk høyreparti i medvind vil samle asylsøkere på egne øyer

Kvinner og barn skal sendes til en øy, menn til en annen. Det mener leder i det tyske høyrepopulistiske partiet AfD, som ligger an til å gjøre gode lokalvalg.

Jörg Meuthen regnes som en av Frauke Petrys sterkeste motstandere i AfD. Her er de i et harmonisk øyeblikk.
 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke
  Journalist

Partilederen i høyrepartiet Alternative für Deutschland (AfD), Frauke Petry, skapte voldsomt rabalder under vinterens flyktningkrise da hun mente man i nødsfall måtte kunne skyte flyktninger på grensen.

I et intervju i Bild har hun denne helgen igjen vakt oppsikt i Tyskland med sine mildt sagt radikale forslag:

 • Dagens migrasjonsmyndigheter bør omgjøres til «sende tilbake»-myndigheter
 • Avviste asylsøkere bør utvises til to øyer utenfor Europa, en for kvinner og barn, en for enslige menn

«Sende tilbake»-myndighetene skal da sørge for å få illegale migranter og avviste asylsøker overført til øyene.

De skal ligge utenfor Europa og være beskyttet av FN.

Snart delstatsvalg

Petry sier ingenting om hvilke øyer som skulle brukes til formålet. Süddeutsche Zeitung spekulerer i om hun er inspirert av australsk politikk og leirene utenfor fastlandet folk plasseres i når de forsøker å komme seg til Australia med båt.

 • Interessert i dette? Les denne kommentaren om hvorvidt Angela Merkel har skylden for AfDs vekst.

Petrys utspill kom rett før søndagens viktige partimøte. Det unge partiet herjes av personkonflikter og lederstrid inn mot samlingen.

Petry skal selv ha ambisjoner om å bli partiets toppkandidat i valgkampen neste år, men møter sterk intern motstand.

Men først er det delstatsvalg i Berlin og i kansler Angela Merkels delstat ved Østersjøen, Mecklenburg-Vorpommern.

AfD gjør det svært godt på meningsmålingene: I Mecklenburg-Vorpommern ligger de an til å få 19 prosents oppslutning, i Berlin 14 prosent.

Valgene regnes som en viktig målestokk for å se hvor dypt grep AfD har fått på velgerne etter flyktningkrisen.

Ifølge Die Welt kan AfD komme til å bli det største partiet i Mecklenburg-Vorpommern. Meningsmålingene kan nemlig undervurdere partiet, slik det skjedde i vår i Sachsen-Anhalt.

Høyreekstreme kan ryke ut

Dessuten ligger det største partiet, sosialdemokratene, bare på 24 prosent, mens CDU får 23 prosent. Også Die Linke får 19 prosent. Med så små marginer kan hva som helst skje.

Dersom AfD faktisk skulle vinne i en delstat, ville det være historisk.

Mecklenburg-Vorpommern er for øvrig den eneste delstaten der det høyreekstreme partiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) sitter i parlamentet. Ifølge meningsmålingene nå ligger de an til å ryke ut.

Lederen for NPD Frank Franz med en valgplakat som partiet laget før vårens delstatsvalg. Her oppfordres partiets velgere til å gi en stemme til AfD og en til NPD.

Ytre høyre overvåkes

En annen gruppering langt ute på høyresiden skapte overskrifter i forrige uke: Den såkalte identitære bevegelsen. Organisasjonen beskrives som en blanding av hipstere, intellektuelle og høyreekstreme.

De har røtter i Frankrike og etablerte seg i Tyskland i 2012. Overskriftene skyldtes at den tyske etterretningstjenesten har satt bevegelsen på sin overvåkingsliste.

Gruppen er opptatt av at alle etnisiteter skal leve i adskilte områder og er antiislamsk. De ser innvandringen til Europa som en del av en konspirasjon mellom den økonomiske eliten, media og politikere.

Forbindelser mellom ekstreme og AfD

Hajo Funke, ekspert på høyreekstremisme, sier til Deutschlandsfunk at den identitære bevegelsen helt klart har forbindelser til AfD. Han nevner som eksempel en AfD-politiker som har sagt han vil samarbeide med bevegelsen.

Ifølge etterretningstjenestens egne tall har den høyreekstreme volden i Tyskland økt dramatisk siden 2014. Fra 2014 til 2015 var økningen på over 40 prosent. I hovedsak handler dette om legemsbeskadigelse.

Hør Aftenposten Verdens nye podcast: Hvem er egentlig Angela Merkel?

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Flyktninger
 2. Høyrepopulisme
 3. Høyreekstremisme
 4. Tyskland
 5. Europa