Kinesiske myndigheter tar selvkritikk for gjennomføring av strenge koronarestriksjoner

På den ukentlige pressekonferansen om koronasituasjonen i landet tok kinesiske myndigheter selvkritikk for gjennomføringen av de omfattende koronatiltakene i landet.

En kvinne med munnbind bruker en muffe for å varme hendene sine i iskalde Beijing tirsdag.

På pressekonferansen tirsdag sa Cheng Youquan i den nasjonale smitteadministrasjonen i Kina at det er på grunn av overivrig implementering av koronatiltak at det har vært offentlig uro i landet.

Det skriver nyhetsbyrået Reuters. Det er første gang kinesiske myndigheter tar selvkritikk for måten de har gjennomført de strenge koronarestriksjonene.

Youquan sa også at Kinas metode for å bekjempe utbruddene i landet har vært «one-size-fits-all».

– Problemene som trekkes frem av publikum er ikke rettet mot selve epidemiens forebygging og kontroll, men fokuserer på å forenklede forebyggings- og kontrolltiltak, sa han.

Youquan sa også at Kina nå hurtig vil løse problemene som demonstrantene har viet oppmerksomhet til.

Kinesiske studenter protesterer utenfor Universitetet i Hongkong.

«Null-korona»-politikk

På spørsmål om myndighetene nå vil revurdere sin «null-korona»-politikk, sa en talsmann fra den nasjonale helsekommisjonen at de vil fortsette å finjustere politikken for å redusere dens innvirkning på samfunnet og økonomien.

På den samme pressekonferansen uttalte også en representant fra det kinesiske utenriksdepartementet seg. På spørsmål om de siste dagenes protester, sa han at kinesiske innbyggers frihet er beskyttet, men at de må forholde seg til lovverket, skriver Reuters.

Skal øke vaksinasjon hos eldre

Like før pressekonferansen startet, kom det en pressemelding fra kinesiske myndigheter. Der varslet de at Kina nå ville øke satsingen på vaksinasjon av eldre.

Spesielt er det personer i alderen 60–79 år de nå ønsker å fokusere på, samtidig som tempoet for dem over 80 skal økes, skriver de.

Demonstranterholdt opp hvite ark i protest søndag i Beijing.

Sender studenter hjem

Kinesiske universiteter sender studenter hjem, ifølge AP.

Dette har myndighetene bestemt for å forhindre ytterligere smitte av koronaviruset. Men flere tror at den egentlig grunnen er et forsøk på å forhindre flere protester.

Noen av restriksjonene ble lettet mandag. Dette var også et mulig forsøk på å dempe raseriet til demonstrantene etter helgens protester.

Protestene har stilnet

Og selve protestene skal ha stilnet. Myndighetenes inngripen skal være grunnen. Nyhetsbyrået Associated Press (AP) melder at det ikke var kommet rapporter om protester i Beijing, Shanghai eller andre store byer tirsdag.

Men personer skal ha blitt avhørt og telefoner skal være gjennomsøkt. Politiet er tungt til stede i flere byer, ifølge BBC. De ønsker stoppe flere mulige demonstrasjoner.

Politiet holder tilbake demonstranter under en protest mot koronatiltakene i Shanghai på søndag.

Avhører demonstranter

Reuters skriver at myndighetene nå aktivt søker etter demonstranter. De skal ha begynt å avhøre noen av dem som deltok på helgens protester.

En student skal ha blitt kontaktet av universitetet og spurt om hen hadde vært i området der demonstrasjonene skjedde. Studenten ble så bedt om å levere inn en skriftlig forklaring på hva som skjedde.

En demonstrant i Beijing sa til Reuters:

«Det er bare for mye politi. De kom for å sjekke ID-en til en av vennene mine, så tok de henne vekk. Vi vet ikke hvorfor. Noen få timer senere løslot de henne».

Brann i boligblokk

Det var da en brann brøt ut i en boligblokk før helgen at flere protester brøt ut. 10 personer døde i brannen. Brannmannskapet kom seg ikke tett nok på brannen til å kunne slukke den.

Mange innbyggere tror beboerne var innelåst i den brennende boligen på grunn av restriksjonene.

Knyttet dødsfall til koronatiltak

Dette skapte et enormt raseri over hele landet. Dødsfallene ble knyttet til de strenge koronatiltakene. Demonstrantene vil ha en slutt på restriksjonene.

Myndighetene i Kina holder fast en strategi om nullsmitte. Dette innebærer nedstengning, karantene og massetesting.

Dette har begrenset millioner av mennesker til hjemmene sine i et forsøk på å isolere hver infeksjon, skriver nyhetsbyrået AP.

Befolkningen i Kina har levd med strenge tiltak siden januar 2020.

Les også

Protester mot koronatiltak flere steder i Kina