Sarah Palin slått ut av den første innfødte fra Alaska

Demokraten Mary Peltola vant overraskende spesialvalget for Alaskas eneste sete i Representantenes hus. Motstanderen var den tidligere visepresidentkandidaten Sarah Palin.

Sarah Palin tapte setet i Alaska som republikanerne har hatt i 49 år. Her fotografert på en konferanse i mai.

Peltola blir både den første som er fra urbefolkingen i Alaska til å sitte i Representantenes hus og den første kvinnen til å fylle plassen. Hun er yupiker. De er en av flere arktiske urbefolkninger i Alaska.

Peltola må på gjenvalg i november, da hun er innvalgt for å erstatte republikaneren Don Young, som døde 88 år gammel på et fly i mars. Han representerte Alaska i Kongressen i 49 år.

Resultatet er en skuffelse for Palin, som forsøker å gjøre politisk comeback 14 år etter at hun ble kjent for hele verden som visepresidentkandidaten til John McCain i presidentvalget i 2008.

Palin, som også har vært Alaskas guvernør, fikk støtten til USAs tidligere president Donald Trump i valgkampen.

Mary Peltola er den første innfødte fra Alaska som vinner sete i Kongressen.

– Det er overveldende. Og det gir en god følelse. Jeg er veldig takknemlig for at folk i Alaska har tillit til meg, sier Peltola til The Washington Post.

Mary Peltola er den første fra Alaska som vinner sete i Kongressen.

Øker flertallet

Valget gir et signal om stemningen foran valget 8. november. Men siden valget skjedde under et nytt valgsystem har det begrenset verdi for å spå om hvordan den nasjonale holdningen utvikler seg.

Men valget øker demokratenes knappe flertall i kongressen og gir partiet større sjanse til å vinne mandatet ved det ordinære valget i november.

Peltola sier at hun tror seieren viser at innbyggerne ønsker en person som «har en cv som viser at hun arbeider godt sammen med folk og setter til side partipolitikken».

– Jeg tror det viser at folk er veldig lei av personangrep og krangling, ssier hun.

Palin’s nederlag kommer i hennes første valgkampanje siden hun gikk av som Alaska’s guvernør i 2009. Tidligere president Donald Trump støttet henne under et valgmøte i Anchorage.

– Selv om vi er skuffet over resultatet, så vet folk i Alaska at jeg er den siste som gir opp. Nå skal jeg samle krefter, sier Palin etter nederlaget.

Hun varsler at hun vil kjempe for å vinne setet ved det ordinære valget i høst. Valget da gjelder for en to-års periode fra årskiftet. Palin anklaget også delstatens nye valgsystem får være forvirrende og årsak til nederlaget.