Verden

Trump bannlyser Washington Post fra sine valgkamparrangementer

Storavisen skrev at Trump antydet at det var en kobling mellom president Barack Obama og angrepet i Orlando. Det ble for mye for eiendomsmogulen.

 • Tarjei Kramviken

I kjølvannet av angrepet, som kostet 49 mennesker livet, har Trump gjentatt sitt omstridte valgkamputspill om at muslimer ikke bør få komme til USA.

«Basert på den utrolig upresise dekningen og rapporteringen om den banebrytende Trump-kampanjen, trekker vi herved tilbake presseakkrediteringen til falske og uærlige Washington Post», skrev Trump på Facebook mandag kveld.

Det var et svar på at Washington Posts mest leste sak mandag først hadde overskriften «Donald Trump antyder at president Obama var involvert i Orlando-skytingen». Overskriften ble, ifølge avisen, endret før Trumps utspill.

Tidligere har en rekke andre medier havnet på den republikanske presidentkandidatens «svarteliste», skriver hovedstadsavisen.

Bannlysingen er bare den foreløpig siste delen av Trumps langvarige kamp mot amerikanske medier.

Anspent forhold til pressen

Trump har blant annet kranglet åpent med et profilert nyhetsanker, forsvart sin kampanjesjef etter at han brukte makt mot en reporter og indikert at han vil gjøre det enklere å saksøke pressen hvis den kommer med det han mener er uriktige og injurierende påstander.

 • – Jeg kommer til å være mer på vakt overfor våre unge medlemmer fremover, sier en av de frivillige i Orlando-terroristens moske til Aftenposten.

På starten av den republikanske nominasjonskampen kunne journalister nærmest komme og gå som de ville under Trumps arrangementer. Det holdt gjerne med et pressekort for å slippe inn.

Men etter hvert ble det vanskeligere, og reporterne kunne som regel bare oppholde seg på et avgrenset område og fikk ikke lov til å bevege seg fritt blant publikum.

Flere journalister har også uttrykt at de var bekymret for sin egen sikkerhet på Trumps valgmøter.

Ett av eiendomsmogulens signaturnummer er å peke på journalistene i presseområdet og kritisere dem som partiske og uærlig, ofte fulgt av buing og rop fra kandidatens mange tilhengere.

Donald Trump står igjen som eneste kandidat på republikansk side i nominasjonskampen. Formelt blir han partiets presidentkandidat under landsmøtet i sommer.

Fortsetter dekningen

The Washington Post ser på sin side ikke ut til å trappe ned den kritiske dekning av Trump

Tirsdag spør kommentator Dana Milbank retorisk om hvor lenge det vil være før «amerikanske muslimer blir tvunget til å bære gule kjennemerker med stjernen og halvmånen?», symbolene på Islam.

Den åpenbare referansen til Nazi-Tysklands behandling av jødene kommer han med under overskriften «Trump utnytter Orlandos tragedie til å sverte muslimer og Obama».

 • Muslimer i USA er høyere utdannet og bedre integrert enn muslimer i Europa. Hvorfor blir de likevel terrorister? spør vi i denne saken.

Også på nyhetsplass fortsetter den kritiske dekningen. Fire timer etter Trumps Facebook-innlegg publiserte avisen en kritisk sak om Trumps reaksjoner på det som er den dødeligste masseskytingen i amerikansk samtidshistorie.

«Svarteliste»

Det er ikke første gang Trump har bannlyst reportere etter at han kastet seg inn i det politiske sirkuset. Det har blant annet gått ut over medier som:

 • Gawker
 • Buzzfeed
 • Foreign Policy
 • Politico
 • Fusion
 • Univision
 • Mother Jones
 • The New Hampshire Union Leader
 • The Des Moines Register
 • The Daily Beast
 • Huffington Post

Washington Post poengterer at svartelistingen ikke alltid blir håndhevet og at de har hatt ulik varighet.

Avisen er langt fra USAs største i opplag og antall lesere, men er likevel en av de politisk viktigste på grunn av sin sterke posisjon i hovedstaden Washington.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Washington D.C.
 3. Medier