Voldsbølge i Stockholm: Nok en ung mann skutt og drept

En ung mann i 20-årene ble skutt og drept i Stockholm nyttårsaften. Drapet føyer seg inn i en rekke alvorlige voldsepisoder i Sverige denne julen.

Politiet sikrer spor på stedet der en person ble drept og to andre såre i en skyteepisode i Vällingby i Stockholm nyttårsaften.

Rett før klokken 19 nyttårsaften fikk politiet i Stockholm melding om skyting i bydelen Vällingby, som ligger vest i hovedstaden. Store politistyrker rykket ut og fant tre personer skadet. De tre ble fraktet til sykehus med skuddskader. Men livet sto altså ikke til å redde for en av dem, en mann i 20-årene.

De to andre skal ifølge politiet ikke ha livstruende skader.

Skytingen skjedde ved en McDonalds-restaurant, og det ligger fortsatt tomhylser og knust glass utenfor inngangen.

Et stort område rundt åstedet ble sperret av, og politiet snakket med og kontrollert en rekke vitner i løpet av kvelden. Helikoptre og hundepatruljer har også bistått på stedet.

– Vi prøver å danne oss et bilde av hva som har skjedd, sier en pressetalsperson for politiet Helena Boström Thomas til SVT.

Det finnes også flere overvåkingskameraer i området, som politiet vil hente ut bilder og video fra.

Ingen pågrepet

Ingen er foreløpig pågrepet for drapet og skytingen.

Det har vært flere lignende hendelser denne i julen i Sverige, blant annet i Rinkeby første juledag. Der ble en 27 år gammel mann skutt og drept. Mannen var i et gjengmiljø, og politiet undersøker nå om drapet nyttårsaften kan ha en sammenheng med dette.

Ifølge SVT frykter politiet i Stockholm at noe lignende vil skje igjen.

– Det er vanskelig å si hvordan det kommer til å se ut fremover, men det er en fare for flere voldsepisoder, sier Boström Thomas.

Det har også vært en rekke eksplosjoner i Sverige i romjulen, blant annet ved huset til en mann som er dømt for å ha medvirket til kidnappingen av rapartisten Einár. Han ble senere skutt og drept i 2021.

Sverige har med drapet nyttårsaften satt en dyster rekord. 63 mennesker er blitt drept av skytevåpen i 2022. I 2020 var tallet 47. De aller fleste drapene var gjengrelatert.