Nytt nederlag for McCarthy i ellevte avstemning. Torsdag ble også Donald Trump dratt inn i kampen.

Heller ikke i den ellevte avstemningsrunden fikk Kevin McCarthy nok stemmer til å bli speaker i Representantenes hus. Men denne gangen fikk Donald Trump ingen stemmer.

Kevin McCarthy under den åttende avstemningen på tre dager.

I avstemning etter avstemning har republikanerne i Representantenes hus ikke klart å bli enige om hvem som skal lede dem. Kevin McCarthy fra California er storfavoritten. Men han har ikke fått nok stemmer til å sikre seg speaker-jobben, som demokraten Nancy Pelosi har hatt siden 2019.

Torsdag ble det ytterligere fem avstemninger.

Tre avstemninger ble også gjennomført både tirsdag og torsdag. Resultatene har stort sett vært de samme:

  • Rundt 200 stemmer til republikanske Kevin McCarthy.
  • Samtlige av de 212 demokratene har stemt på Hakeem Jeffries.
  • Mellom 10 og 20 republikanere har stemt på republikaneren Byron Donalds.
  • En håndfull republikanske stemmer har gått til republikaneren Hevin Hern.
  • Noen få republikanere har også stemt på den tidligere republikanske presidenten Donald Trump.
Matt Gaetz er en av opprørerne som har blokkert for at Kevin McCarthy kan velges som speaker til Representantenes hus. I syvende valgomgang fant han en ny strategi. Han foreslo og stemte på Donald Trump som ny speaker. Her sammen en annen av opprørerne, Lauren Boebert.

Hern har på sin side selv stemt på Kevin McCarthy.

Det republikanske partiet har 222 seter i Representantenes hus i Kongressen. Demokratene har 212. Hvis alle representantene stemmer, må det dermed 218 stemmer til for å bli speaker.

Speaker i Huset er én av de viktigste jobbene i amerikanske politikk. Speakeren rangeres på tredjeplass etter presidenten og visepresidenten.

Les også

Sliter du med å forstå kaoset i kongressen?

Utbrytergruppe

Egentlig skal avstemningen være mer eller mindre seremoniell. Ikke på 100 år har det vært problemer med å bli enige om en speaker.

Men en liten utbrytergruppe av McCarthys partifeller nekter å stille seg bak ham. De har i stedet stemt på andre kandidater, blant annet Florida-representanten Byron Donalds.

Kevin McCarthy (t.v.) får en klem av republikaneren John James, etter at James nominerte McCarthy til speaker da den syvende avstemningen var i gang onsdag.

– Du har 20 personer som krever at 201 fullstendig overgir seg til dem, sa den republikanske representanten Trent Kelly onsdag kveld etter den sjette avstemningen, skriver Reuters.

– Vel, jeg kommer ikke til å overgi meg, understreket han.

Stemte på Trump

McCarthys motstandere beskrives som republikanske «hardlinere», langt ute på den politiske høyresiden. Blant dem finner man Andy Biggs (Arizona), Dan Bishop (Nord-Carolina) og Lauren Boebert (Colorado).

Tolv av dem har blant annet hevdet at Donald Trump var den egentlige vinneren av presidentvalget i 2020, ifølge New York Times.

Under den syvende avstemningensrunden onsdag stemte Matt Gaetz første gang på Trump. Trump er ikke valgt som representant i Huset, men teknisk sett kan han likevel velges til speaker.

Trump selv har imidlertid bedt de republikanske representantene om å stemme på McCarthy. At de tilhengerne hans ikke gjør det, er blitt tatt som et tegn på at Trump kan ha mistet innflytelse, skriver Reuters.

Republikaneren Matt Gaetz stemte onsdag på Donald Trump under speaker-avstemningen.

Gikk med på krav

De har blant annet krevd at speakeren må få mindre makt. I samtaler onsdag kveld lokal tid skal McCarthy ha gått med på noen av kravene, skriver Washington Post. Avisen henviser til fire anonyme kilder med kjennskap til saken.

Blant annet skal McCarthy ha gått med på å senke grensen for hvor mange representanter som trengs for å fremme et forslag om å kvitte seg med speakeren, fra fem til én. Dette har McCarthy tidligere nektet å gå med på.

Mange var forberedt på at McCarthys innrømmelser onsdag ville ha lite å si. Flere av McCarthys motstanderne har sagt at de aldri ville stemme på ham uansett.

Dermed var det lenge usikkert på om en syvende avstemning i det hele tatt ville finne sted. CNN skrev at det ikke vil være overraskende om avstemningen ble utsatt.