Verden

- Kerry skal gjøre USA til comeback-landet

 • Forf>
 • <forf>torill Nordeng <
 • Hvis ikke dette er bra for hjertet mitt, så vet ikke jeg, smilte Bill Clinton varmt da flerfoldige tusen mennesker ønsket ham velkommen til Philadelphia i går kveld.

Bruce Springsteen ljomet over høyttalerne og publikum gikk amok da tidligere president Bill Clinton entret scenen sammen med John Kerry på et utendørsmøte i Love Park midt i sentrum av Philadelphia mandag kveld.

Det høsthustrige Philadelphia var Clintons første møte med rampelyset igjen etter at han ble hjerteoperert for syv uker siden. Elvis-faktoren var til å ta og føle på, selv om det var en mye tynnere og betraktelig blekere Clinton som avbrøt rekonvalesensen for å hjelpe John Kerry i de siste syv dagene av valgkampen. Der Bill Clinton sto i blådressen, var det nesten så man var redd for at det skulle bli for kaldt for hjertepasienten.

Men publikums varme strømmet mot ham. Spredte rop om «Clinton for president» hørtes ute i forsamlingen, men Clinton var ikke kommet til Philadelphia for å snakke om seg selv, han var der for å hjelpe John Kerry på veien til Det hvite hus:

— Ingen enkeltpersons tilstedeværelse kan endre et valg, men jeg håper at mine argumenter kan påvirke noen velgere, sa Clinton beskjedent.

Deretter gikk han over til å snakke om John Kerry.

— Han gir aldri opp, sa Clinton om John Kerry. Han minnet om demokratenes primærvalg i vinter. Da alle trodde at senatoren fra Massachusetts var ute av spillet, gikk han like godt hen og vant hele nominasjonen. Det ga ham tilnavnet Comeback-Kerry.

— Nå bare fortsetter han å være John Kerry, og om åtte dager skal han gjøre Amerika til comebacklandet, sa Clinton optimistisk.

Der republikanerne beskylder John Kerry for ikke å ha noen plan, sa Bill Clinton rolig:

— President Bush sier at han har en plan for Amerika, jeg synes John Kerry har en mye bedre plan, sa Clinton.

Han ramset opp en rekke områder der virkeligheten er blitt verre for innbyggerne i Pennsylvania etter at George W. Bush ble president for fire år siden:

 • 249 000 personer har havnet under fattigdomsgrensen.
 • 343 000 har mistet helseforsikringen.
 • Skolebarn i 100 000 familier har mistet fritidsordningen for ungene sine.

To verdener

Clinton snakket om USAs utenrikspolitikk, og sa at demokrater ønsker en verden av «delt ansvar og delte muligheter».

-Vi har et klart valg mellom to personer med forskjellig filosofi. Vi vil dele med andre og operere alene bare når vi må. Den andre siden vil operere alene og dele bare når den tvinges til det, sa Clinton.

— Den andre siden prøver å skremme de usikre velgerne bort fra Kerry, og de prøver å skremme velgere som har bestemt seg bort fra valglokalene, sa Clinton og fikk full jubel til svar fra de fremmøtte.

Demokratenes presidentkandidat John Kerry ble tydelig oppildnet av Clintons nærvær, han også.

— Er det ikke godt å ha Clinton på besøk? Han ga Amerika sterkere økonomi og helse- og velferdsordninger til flere. Dette gjorde han ved alltid å sette menneskene først. Han kjempet for middelklassen, det vil jeg også gjøre, sa John Kerry.

Om Clinton virkelig klarer å bringe Kerry et hestehode foran den sittende presidenten George W. Bush med sitt bidrag helt på tampen i valgkampen, gjenstår å se. Dommen faller når amerikanerne går til valgurnene tirsdag om en uke. Inntil i går hadde hverken George W. Bush eller John Kerry noen klar ledelse.

Usikre velgere

Men Bill Clintons opptreden ved siden av John Kerry antas å ha en virkning på velgere som ennå ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

Selv har Clinton begrunnet sin opptreden og støtte til Kerry så kort tid etter operasjonen med at mye står på spill.

— Forskjellene mellom de to kandidatene og den kurs de vil følge i de fire kommende årene er svært dyptgående, sa Clinton i et TV-intervju i går.

Pennsylvania er en av en håndfull såkalte «vippestater» der valgutfallet kan slå begge veier, og seierherren der kan komme til å avgjøre det amerikanske presidentvalget. I Det hvite hus ser de helt annerledes på det:

— At John Kerry må hente Bill Clinton fra operasjonsbordet for å hjelpe ham i valgkampen, avslører at han gjør det dårlig blant velgerne i de viktigste områdene, kommenterte informasjonsdirektøren i Det hvite hus, Dan Bartlett.

Sprengstoff på avveie

Det ble i går kjent at nærmere 400 tonn høyeksplosivt sprengstoff er kommet på avveie i Irak. Det kan brukes både i konvensjonelle våpen og i atomraketter og er forsvunnet fra et ubevoktet militært lager i Irak, opplyste Det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

— Stoffet kan brukes til å utløse atomeksplosjoner, og dette er grunnen til at det var under IAEA-overvåking før den amerikanskledede invasjonen i mars i fjor, opplyste IAEAs talskvinne Melissa Fleming i Wien.

Kerry beskyldte i går Bush for ikke å ha kontroll over situasjonen i Irak, og for å ha begått «en av de største tabbene» i sin presidenttid siden USA har mislykkes i å sikre materialet.

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet sa i går at den såkalte Iraq Survey Group har fått i oppdrag å etterforske hvor ammunisjonen kan ha tatt veien.

Det var den irakske overgangsregjeringen som 10. oktober varslet IAEA om at ammunisjonen var borte. 15. oktober ble de amerikanske styrkene i Irak varslet, ifølge BBC.

The New York Times hevdet i går at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice ble gjort oppmerksom på at ammunisjonen var borte for rundt en måned siden, men det er ikke klart om president Bush ble informert da.

&lt;b&gt;Drahjelp. &lt;/b&gt;Bill Clinton gikk inn for oppgaven med glød da han i går deltok i John Kerrys møte i Philadelphia. B. SNYDER-REUTERS

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  USA-eksperter: Trump taper på å bruke Bill Clintons affærer mot Hillary

 2. VERDEN

  Hva avgjorde valget for deg? Vi spurte åtte som nettopp har stemt.

 3. VERDEN

  Velgerne flokket seg ikke rundt Trump. De sviktet Clinton.

 4. VERDEN

  «Den beste pappaen en sønn eller datter kunne ha bedt om»

 5. VERDEN

  Disse grafene viser hvorfor det kalles vippestater. Og hvorfor de avgjør hvem som blir USAs neste president.

 6. VERDEN

  Stemmer på Clinton fordi de misliker Trump - og omvendt