Verden

Svensk politi frykter Nordens tøffeste ghetto

Rosengård i Malmö er ingen rosenhave. Med 94 prosent innvandrere er det Nordens mest innvandrertette bydel. Skyhøy arbeidsledighet og språkbarrièrer har skapt et utenforskap hvor gjengvold, bråk og skadeverk florerer.

  • Forf>
  • <forf>aftenpostens Korrespondent Henrik Width Jon Hauge (foto) <

Gjon Tuqaj er den fødte optimist: — Dette er den vakreste bydelen i hele Malmö, vi har innbyggere fra alle verdens hjørner Det siste er sant, det første er det vanskeligere å tro. Gjon er en av seks kommunalt engasjerte bydelsverter i Rosengård, ingen av dem er av svensk opprinnelse. - Alle vi som jobber her, kan minst tre språk. Sammen dekker vi 85-90 prosent av alle språk som snakkes i Rosengård. Vi kommer fra Kosovo, Bosnia, Palestina og Somalia, forteller han. Herrgården, Äppelgården, Kryddgården og Örtagården, vakre stedsnavn i en bydel som lover mer enn den tøffe virkeligheten. Bare 10 minutters sykkeltur fra sentrale Malmö, men likevel et kontinent unna. Vi vandrer med Gjon og to av hans kolleger gjennom bydelens kjøpesenter, bygget som en bro over en 4-felts motorvei som deler Malmö-forstaden i to. På baksiden av senteret ligger bydelspolitiets stasjon. For ikke alt for lenge siden helte noen bensin i brevsprekken, men ble oppdaget før de rakk å tenne på. Eksemplene er tallrike. Skoler vandaliseres, i en periode ble alle vindusruter på de nærliggende barneskolene knust - flere ganger. Skadeverket løper opp i millionbeløp. - Med våre bare hender reddet vi Örtagården skole fra å brenne ned, forteller Gjon.Rosengård er en tikkende multikulturell bombe som allerede har smelt av flere ganger. På bydelens gater og gangveier mellom grå og lysebrune betongblokker av sjeldent usympatisk 1960- og 70-talls arkitektur våger politiet seg bare med to patruljebiler i følge. Én patrulje for å rykke ut dit man er tilkalt, en annen for å passe på at den første bilen ikke blir fullstendig ramponert når tjenestemennene forlater den. Det har skjedd mer enn en gang. Brannvesenets slanger skjæres opp og ambulansenes dekk punkteres, bussene i området bombarderes med stein og ruter har blitt innstilt av den grunn. Ingen i uniform går trygt i Rosengård. Men siden januar i år er det blitt litt bedre. "Stadsdelsvärder" står det med store bokstaver på ryggen av deres illrøde jakker. På rekordtid har de rukket å bli populære blant det store flertall lovlydige innbyggere i Rosengård og respektert av bråkmakere og gjenger. - Det er dannet mange gjenger her. Kanskje er det rundt 200 som ødelegger for de 8000 som er under 20 år, sier Gjon. Drøyt 22 000 mennesker bor i bydelen Rosengård, mange i leiegårder, men det finnes også rekkehus, småhus og villaområder. I "Herrgården", den fattigste av bydelens seks områder, er stort sett alle innbyggere av utenlandsk opprinnelse, mindre enn 10 prosent av de voksne beboerne har arbeid. - Man flytter hit, ingen får jobb og irritasjonen vokser fordi alle må være hjemme. Det skaper frustrasjon hos de unge og det blir problemer. Menneskene her er ikke dårlige, sier bydelsvert Sabri Pipic.

Røde engler

Rosengårds bydelsverter er skapt etter mønster av Malmös byverter, en virksomhet som har vært i drift i to og et halvt år. Bydelsvertene er ansatt i et privat vaktselskap som selger sine tjenester til bydelsforvaltningen. Men dette er ikke vektere i vanlig forstand, uniformen er røde vindjakker eller røde fleecetrøyer, ingen batonger eller håndjern. Gjon Tuqaj og hans kolleger er stolte over det ryktet de på kort tid har opparbeidet. De har ingen andre våpen enn sine sosiale talenter og evnen til å snakke med folk. Mye tror de skyldes språket, de kan snakke med nær sagt alle. Bryte opp potensielle konflikter og avverge kriminelle handlinger. Gjon mener at skadeverk og glassknusing er redusert med 60 prosent i løpet av det snaue året de har vært i aktivitet. - Politiet har uniform, kølle og pistol. Vi snakker med folk, ingen frykter oss, sier Gjon. På vår vandring passerer vi Rosengårdskolen. Tidligere i år ble det knust ruter for en million kroner i løpet av én natt. Nå ser vi bare en enste knust rute. Gjon og hans kolleger Naim Daabas fra Libanon og Sabri Pipic fra Bosnia, hilser, klemmer og snakker med unge og gamle. Deres nærvær er både ønsket og nyttig. Gjon Tuqaj er kosovoalbaner og kom til Sverige i 1986. Han har jobbet i Malmös fengsel før han ble bydelsvert, men forteller oss norske journalister at han også har arbeidet hos Industrivask i Ålesund og viser frem bedriftens T-skjorte som synlig bevis. Hans fire barn i Sverige førte til at Norges-oppholdet ikke ble langvaring, selv om han trivdes på Vestlandet. - Men utfordringene i Rosengård er tøffere enn i Ålesund, konstaterer han tørt.

Lyspunkter

Den gråtunge vinterhimmelen over Rosengård sprekker opp akkurat lenge nok til at en lav blek sol sender noen matte lysstriper inn mellom betongblokkene. Selv i Rosengård er det håp. Det er mulig å jobbe seg ut av arbeidsløshet, ressursfattigdom og utenforskap. Det har fotballhelten og Rosengård-boer Zlatan Ibrahimovic vist. Et annet nytt ungt fotballtalent har allerede tegnet kontrakt med en av Europas største klubber. Men for folk flest i bydelen er fotball i beste fall et tidsfordriv. Løsningen ligger hos politikere og bevilgende myndigheter i Stockholm og Malmö. Selv de populære bydelsvertene er truet av nedleggelse hvis bydelen må dekke sine budsjettunderskudd.

Les også

Bydelen ikke enestående i Sverige, sier rapport

&lt;b&gt;Rosengård &lt;/b&gt;sliter med kriminalitet, hærværk og utenforskap. Bydelsvertene er et virkemiddel for å lette trykket. Her spøker Gjon Tuqaj (i rød jakke t.h.) med Idbe Faid, som spiser is på vei hjem fra skolen. Naim Daabas (i midten) og Sabri Pipic følger med.
&lt;b&gt;Bydelens &lt;/b&gt;senter er bygget som en slags overgang over motorveien.