Ukraina hevder å ha gjenerobret halvøy i Svartehavet

Ukraina sier de har tatt kontroll over en halvøy som stikker ut i Svartehavet. Det kan være en strategisk viktig seier.

Deler av Kinburn fotografert fra en drone før krigsutbruddet.

Ukraina er på fremmarsj sørøst i landet. Regjeringsstyrker har drevet russerne tilbake fra store deler av både Mykolajiv og Kherson. Nylig tok de kontrollen over Kherson by.

Nå hevder de å ha tatt kontroll over halvøya Kinburn. Den rundt 300 kvadratkilometer store landtungen er delt mellom de to regionene.

Russland skal ha brukt halvøya som base for missil- og droneangrep mot Mykolajiv by gjennom hele krigen.

Området er tynt befolket, men kontroll over halvøya er strategisk viktig. Den sikrer tilgang til havnen i Mykolajiv, som blant annet brukes til å frakte ut korn. Den sikrer også tilgang til Svartehavet fra både Mykolajiv og Kherson.

Nærmer seg full gjenerobring

Mykolajiv-guvernør Vitalyj Kim sier at Ukraina er i ferd med å ta tilbake kontrollen.

– Det gjenstår bare å frigjøre tre tettsteder før vi kan si at halvøya ikke lenger er en region i krig, skriver han i sosiale medier.

Men selv om Ukraina får kontroll over hele halvøya, har de ikke direkte kontakt med områdene de har frigjort rundt Kherson.

Russiske styrker er drevet over til østsiden av Dnipro som renner gjennom Kherson by.

Forsvarsdepartementet i Kyiv bekreftet tidligere i uken at de gjennomfører en militæroperasjon på Kinburn-halvøya. Ifølge flere medier skal Ukraina blant annet ha angrepet fra sjøen, ved hjelp av landgangsfartøy.

Angrep lenger øst

Tirsdag kom det også meldinger om at droneangrep har rammet mål på den russiskokkuperte Krymhalvøya lenger øst, melder lokale myndigheter.

Nærmere detaljer om angrepet er så langt ikke kjent. I oktober ble det rettet et angrep med både sjødroner og flyvende droner mot den russiske Svartehavsflåten i Sevastopol. Det antas at ukrainske styrker sto bak.

Russland annekterte halvøya i 2014, men verdenssamfunnet anerkjenner fortsatt halvøya som en del av Ukraina.