New Zealands statsminister Jacinda Ardern går av i februar
New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier at hun vil gå av senest 7. februar, melder flere lokale medier. Hun har ledet landet siden 2017.
Ardern sa torsdag at hun de siste månedene har forsøkt å finne en motivasjon til å gå løs på en periode til som statsminister, men at hun ikke har klart det, melder kringkasteren RNZ.
– Så i dag kunngjør jeg at jeg ikke vil forsøke å bli gjenvalgt, og at min periode som statsminister vil ta slutt senest 7. februar, sa en tydelig beveget Ardern.
Samtidig meldte hun at valget i landet vil bli avholdt 14. oktober. Ardern blir sittende i nasjonalforsamlingen frem til valget for å unngå suppleringsvalg.
Hun kaller de fem og et halvt årene som statsminister for de mest givende i livet.
– Jeg går av, fordi med en så privilegert jobb hører det med et stort ansvar: Ansvaret å vite når du er den rette personen til å lede – og også til å vite når du ikke er det, sa Ardern.
Vil bruke mer tid med familien
Videre sa hun at hun gleder seg til å tilbringe mer tid med familien. Hun har en datter med forloveden Clarke Gayford.
Søndag skal Labour samles for å stemme frem en ny partileder og dermed ny statsminister søndag, skriver New Zealand Herald. Visestatsminister Grant Robertson har gjort det klart at han ikke ønsker å bli partileder.
Ardern sto overfor en tøff valgkamp i år. Hun ledet Labour til gjenvalg og den største seieren siden andre verdenskrig i 2020, men på nylige målinger har partiet ligget bak de konservative.
Ledet landet gjennom kriser
Jacinda Ardern har de siste årene ledet landet gjennom flere kriser. Hun har høstet skryt fra håndteringen av terrorangrepet i Christchurch til covid-pandemien.
Under pandemien tok hun raskt avgjørelsen om å stenge ned landet. Tiltakene ble kalt de hardeste i verden. Ardern sa imidlertid at det ville hun på ingen måte unnskylde.
Hun er flere ganger trukket frem som en kandidat til Nobels fredspris. Da trekkes håndteringen av Christchurch-massakren i 2019 og pandemien frem.
Det har imidlertid også vært nok av kritikk. Særlig har hun måtte tåle mange spørsmål om hvorfor hun ikke har fulgt opp valgløfter om å bekjempe barnefattigdom. Ardern har også blitt anklaget for å være i overkant politisk korrekt.
Men i 2020 belønnet velgerne henne med en stor valgseier.
Ble historisk
Ardern var bare 37 år gammel da hun ble statsminister. Hun var også den første til å ta ut foreldrepermisjon i perioden.
I 2018 skrev hun også historie da hun ble den første til å ta med et spedbarn til FNs hovedforsamling. Ardern holdt en tale i FN under Nelson Mandelas fredsmøte. Budskapet var Mandelas stor innflytelse på New Zealand, men det var bildene av statslederen og den lille datteren som gikk verden rundt.
Ardern la da heller ikke skjul på at det er utfordringer knyttet til å reise så langt med et lite barn.
– Vi vet ikke hvordan jetlag kommer til å påvirke henne. Hun sover vanligvis godt, men vi vet ikke om det vil bety at hun sover mye om dagen eller om natten, sa hun da The Guardian:
– Derfor har vi ikke mange fastlagte planer. Alt avhenger av om hun får nok søvn og hvor jeg kan amme. Kanskje tilbringer de (hun og Gayford) mesteparten av oppholdet på hotellet.
– Største siden krigen
Ardern markerte seg også internasjonalt. Kun måneder etter valgseieren i 2017, møtte hun Donald Trump, daværende president i USA.
Da Trump sa at hun hadde skapt mye oppstyr i New Zealand, kommenterte Ardern syrlig: Ingen demonstrerte da jeg ble valgt.
Det ga henne et rykte som motsatsen til den omstridte presidenten.
Morgan Godfrey ved Universitetet i Otago skriver i The Guardian at på fem år ved makten, ble Jacinda Ardern New Zealands viktigste statsminister etter krigen.
Professoren mener at det særlig er én ting som kjennetegner den nå avgåtte statsministeren: Fraværet av ego. Hun måtte trygles om å ta ledervervet i partiet.
– Selv i sin avskjedstale, snakket hun direkte til datteren Neve og lovet at mamma kommer hjem. Hun henvendte seg til partneren Clarke og lovet at de endelig kan gifte seg, skriver Godfrey.