Verden

Marine Le Pen (48)

  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Marine Le Pen. Foto: Michael Probst / TT / NTB Scanpix

Fullt navn: Marion Anne Perrine Le Pen

Født: 5. august 1968, Neuilly-sur-Seine, Frankrike

Yrkesbakgrunn: Advokat, partifunksjonær.

Politisk erfaring: Europaparlamentariker siden 2004, der hun leder den høyrepopulistiske gruppen og partileder i Nasjonal Front siden 2011.

Familie: Samboer med Louis Aliot og tre barn fra tidligere ekteskap.

Støttespillere: Suveren leder av Nasjonal Front, hvor flere i familien Le Pen har viktige funksjoner. Ved valget til Europaparlamentet i 2014 ble Nasjonal Front Frankrikes største parti.

Kampsaker: Vil ha Frankrike ut av eurosamarbeidet. Færre flyktninger og innvandrere og en sterkere vekt på nasjonal identitet. Vil ha en avstemning om Frankrikes forhold til EU og ønsker en intelligent proteksjonisme.

Marine Le Pen vokste opp i et slott som familien arvet fra den rike sementfabrikanten Hubert Lambert. Hun hevder at hennes politiske vekkelse kan tidfestes til da familien i 1976 overlevde et bombeattentat. Familien Le Pen har ment at motivet for attentatet var politisk. Det er aldri oppklart, men en annen historie er at det var knyttet til de betente arveoppgjøret etter Lambert. Striden med den Lambert-familien endte i forlik.

Marine Le Pens store prosjekt har vært å avdemonisere partiet. Det førte blant annet til at hun ekskluderte sin egen far, partistifteren Jean-Marie Le Pen. Hun har trukket partiet til venstre i den økonomiske politikken, ikke minst for å tilpasse seg partiets voksende skare av arbeiderklassevelgere.

Marine er på fornavn med hele Frankrike. Hennes popularitet er sterkt stigende og hun er den første kvinne med reelle muligheter til å bli president i Frankrike. Som skilt trebarnsmor fremstår hun som en som har bena plassert i den samme virkeligheten som kvinner i hennes generasjon. Det viser seg i oppslutningen. Nasjonal Front har en større andel kvinnelige velgere enn andre høyrepopulistiske partier.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Europaparlamentet
  3. Rikdom