«Om jeg fortsatt støtter Donald Trump? Hell yeah! Jeg hadde fulgt ham utfor et stup!»

ELKADER, IOWA (Aftenposten): Trump-velgere flest er glade for at presidenten forsøker å sperre grensene for innbyggere fra syv land.

Borgermester Josh R. Pope i Elkader, Iowa, besøkte nylig Algerie for å hedre mannen som ga småbyen navn. Pope sier at det er viktig at kristne og muslimer lærer seg å forstå hverandre. I november stemte han på Donald Trump.
  • Kristoffer Rønneberg

– Han gjør det han lovet å gjøre, sier Trump-tilhengeren og borgermesteren Josh Pope til Aftenposten..

Kaffekoppene klirrer mot det mørke steinbordet. Utenfor legger det lave, bleke morgenlyset seg over Iowas snødekte maisåkre.

Inne er rundebordsmøtet i full gang. Som vanlig.

Hver morgen, ved et rundt bord i hjørnet av restauranten Johnson’s i den søvnige småbyen Elkader, Iowa, samles et knippe pensjonister for å starte dagen med en kopp svart kaffe og en prat om tingenes tilstand.

Elkader? Jo da, det er et eksotisk og arabiskklingende navn – med røtter både i Sahara-ørkenen og Syria. Mer om det litt senere.

Rundt bordet i dag sitter seks menn. Tre stemte på Donald Trump, tre på Hillary Clinton.

Kristoffer Rønneberg, Aftenpostens USA-korrespondent, i Elkader, Iowa.

– Vet du, det er ikke noe vi pleier å snakke så mye om. Diskusjonen sklir så fort ut. Nå som du har tvunget oss til å avsløre hvem vi stemte på, må vi kanskje slutte med disse morgenmøtene! sier norskættede Eddie Nelson, en av de tre demokratene rundt bordet.

Han sier det heldigvis med en latter som smitter over på de andre.

Men alvoret ligger under overflaten. Rundt 40 prosent av amerikanerne sier at presidentvalget har skadet ett eller flere nære forhold, ifølge en ny meningsmåling utført av Rasmussen.

Jubler over innreiseforbudet

Blant Trump-tilhengerne rundt bordet er det ingen tvil om hva de tenker om presidentenes første to uker i Det hvite hus.

– Jeg elsker det han holder på med. Han lovet å røske opp i systemet, og det er virkelig det han holder på med nå, sier den pensjonerte investeringsrådgiveren Paul Marcotte.

Med sine 60 år trekker han gjennomsnittsalderen rundt bordet betraktelig ned.

Hver morgen samles denne gjengen til kaffe på restauranten Johnson's i Elkader for å snakke om alt fra politikk til været. F.v.: Roger Breitsprecher (79), John Miehe (87), Eddie Nelson (74), Paul Marcotte (60) og George Leonard (84). Gary Thurn (75) hadde gått da bildet ble tatt.

Marcotte synes spesielt innvandringspolitikken er verdt å juble for.

Ingen av Trump-tilhengerne rundt bordet har noe problem med at presidenten for en uke siden innførte et midlertidig innreiseforbud mot flyktninger samt borgere fra syv hovedsakelig muslimske land.

Trump-tilhengerne trekker også frem presidentens valg av en konservativ høyesterettsdommer, og et løfte om å fjerne to reguleringer for hver nye som innføres, som viktige årsaker til at de synes han gjør en god jobb som president.

Men innvandringsspørsmålet er viktigst for alle Trump-velgerne vi treffer i Elkader.

– Det viktigste er at landet er trygt. Hvis presidenten mener at det er et behov for å lage et nytt system for å kunne sjekke hvem disse menneskene er, synes jeg det er helt i orden. Han tar grep, og det er bra, sier Marcotte.

Elkader, Iowa (1248 innbyggere) er det eneste tettstedet i USA som er oppkalt etter en muslim.

- Ville fulgt Trump over et stup

John Miehe (87) er helt enig.

– Dersom en mor har tre sønner og én av dem har gjort noe galt uten at noen sier hvem det er, synes jeg det er helt i orden at hun gir alle en omgang pryl. Disse syv landene har problemer med terrorisme, og vi bør være veldig forsiktige når det gjelder hvem vi skal slippe inn, sier han.

Donald Trump er en historisk upopulær president.

Kun 43 prosent av landets innbyggere mener at han gjør en god jobb, ifølge Gallups målinger denne uken. Det er høyst unormalt for en president å ha en så lav oppslutning i begynnelsen av sin tid i Det hvite hus.

Men en større andel amerikanerne – 49 prosent – er positive til Trumps innstramming av flyktning- og immigrasjonspolitikken, ifølge en meningsmåling Reuters gjennomførte denne uken. Til tross for store demonstrasjoner over hele landet i kjølvannet av de nye ordningene, er bare 41 prosent av befolkningen negative til Trumps «stengte dør»-politikk.

Vi hører mye om at Madonna kaller Trump «djevelen» og at Jon Stewart latterliggjør presidentens hår og klesstil på TV. Det er lett for nordmenn flest å identifisere seg med demonstranter i rosa luer i amerikanske storbyer.

Flertallet – de som altså støtter Trumps immigrasjonsinnstramming, hører vi sjeldnere fra. Men de finnes over hele USA, inkludert her i Elkader, i en kommune der 60 prosent stemte på mangemilliardæren.

Kathy Garms har engasjert seg sterkt i arbeidet for å fremme bevissthet rundt Emir Abdelkader, som har gitt hjembyen hennes navn, og et budskap om toleranse mellom religionene. Etter flere besøk i Algeria, der Abdelkader kom fra, har hun fått nok gaver og informasjon om den berømte emiren til å fylle et helt rom i det lokale museet.

Flere Trump-tilhengere i denne søvnige småbyen påpeker at USA er et land bygget av innvandrere og at de ikke har noe imot immigrasjon generelt. Men frykten for islamistekstremister og latinamerikanske dopsmuglere er stor.

– Det kommer folk inn hit hele tiden som vi ikke vet noen ting om. Vi er nødt til å sikre grensene. Trump gjør det eneste riktige. Han viser seg frem som en sjef som vet hva han vil. Jeg stemte på ham fordi han lovet å gjøre nettopp det – å sette en stake opp i rumpa på systemet, for å si det som det er. Om jeg fortsatt støtter ham? Hell yeah! Jeg ville fulgt ham utfor et stup om det ble nødvendig, sier Russel Livingstone (56), som vi treffer på en nærliggende pub.

Jihadist ble hedret av president Lincoln

Omtalen av muslimer er, basert på samtalene med en rekke Trump-tilhengere i Elkader, sterkt preget av USAs krigføring mot terrorgrupper som Al-Qaida og IS. Det er en interessant observasjon, spesielt tatt småbyens navn i betraktning.

Elkader, Iowa, med sine 1248 innbyggere, er nemlig oppkalt etter den algeriske jihadisten Abdelkader El Djezairi, en hærfører i opprøret mot Frankrike i Algerie som ble kjent for sin humane behandling av krigsfanger.

Senere ble han hedret av president Abraham Lincoln og flere andre statsledere etter at han i 1860 reddet opp mot 10.000 kristne fra en massakre i Damaskus i Syria.

I dag er Emir Abdelkader, som The New York Times omtalte som «en av de få store menn i dette århundret» da han døde i 1883, hovedsakelig et ukjent navn utenfor Algerie. Men her i Elkader, Iowa – det eneste stedet i USA oppkalt etter en muslim – holder Kathy Garms (67) den gamle hærførerens arv i live.

Abdelkader El Djezairi (1808-1883) ble hedret av USA, Frankrike, Storbritannia og flere andre stater for sitt humanitære arbeid og for å ha reddet tusenvis av kristne fra en massakre i Syria i 1860.

– Derfor ble jeg så forskrekket da president Trump signerte ordren om å bannlyse flyktninger og folk fra muslimske land. Dette vil skape frykt både i USA og i den muslimske verden. Landet vårt er basert på ideen om mangfold og å ta vare på folk på flukt. Det Trump gjør er i direkte strid med våre kjerneverdier, sier hun.

Rektor: Har ikke plass til flyktninger

Bilder av den muslimske hærføreren er lette å finne i Elkader. På skolen går elevene forbi et digert veggmaleri med teksten «Hold minnet om ham i live!» skrevet i store bokstaver.

– Barna her lærer om hva han sto for, men det er ikke et sentralt element, sier rektor Nick Trenkamp idet vi treffer ham på vei mellom to møter.

Han sier at Elkader, som mange andre småbyer i denne delen av USA, sliter med at folk flytter ut etter videregående og at ingen er villige til å ta industrijobbene som faktisk er tilgjengelige her.

De som blir igjen i småbyen sitter igjen med et inntrykk av at noe er på vei i feil retning – noe som igjen fører til at mange stemmer på en utradisjonell politiker som Trump.

Rektor Nick Trenkamp ved barne- og ungdomsskolen i Elkader mener at småbyen, som har 98,6% hvite innbyggere, ikke har plass til flyktninger. - Vi må ta vare på våre egne først, sier han.

Selv er Trenkamp negativt innstilt til ideen om at USA skal ta inn flere flyktninger.

– Vi er nødt til å ta vare på de menneskene vi har her allerede. Jeg vet at dette er et lite multikulturelt sted, vi er 98 prosent hvite, men for å være ærlig: Hvis det hadde kommet en gjeng med flyktningbarn hit i dag, hadde det vært krise. Jeg sliter nok med budsjettene som det er, sier Trenkamp.

Paul Marcotte og George Leonard.

Borgermesteren: Trump må gjerne utvide innreiseforbudet

Også i byens rådhus, som også huser et imponerende og svært velholdt operahus, er sporene mange etter Emir Abdelkader. Borgermester Josh Pope, som også driver Elkaders pizzarestaurant, var nylig i Algerie for å fremme et samarbeid mellom Elkader og myndighetene der.

– Abdelkader hadde et mektig budskap. Vi er mange som kan lære av det, sier han.

Men også han støtter Donald Trumps strenge innvandringspolitikk overfor muslimske land.

– Presidenten gjør nøyaktig det han sa han kom til å gjøre. Vi vil ikke ha terrorister her, og vi må forsikre oss om at de som kommer hit, ikke kommer hit for å skade oss.

Borgermesteren vil heller ikke ha noen innvendinger dersom innreiseforbudet utvides til å omfatte flere land enn de syv som foreløpig er inkludert.

– Så lenge Algerie ikke står på listen, så klart, sier han med en kort latter.

Hva skjer hvis Trump-bølgen også tar Europa? Aftenpostens arrangerer utenrikskveld, og du kan møte opprørsvelgerne som endrer Europa og USA. Les mer arrangementet på vår Facebook-side.

Kjøp billett til her: https://aftenposten.hoopla.no/sales/2199927605