Dette er mannen som er siktet for pakkebombene i USA

FBI bekrefter at 56 år gamle Cesar Sayoc Jr. er pågrepet i forbindelse med etterforskningen av pakkebombene i USA.

56 år gamle Cesar Sayoc Jr. ble fredag arrestert og siktet for å stå bak brevbombene, bekrefter amerikansk politi.

Mannen ble pågrepet i en forstad til Fort Lauderdale i Florida fredag.

Det er FBI-sjef Christopher A. Wray som bekrefter at det Cesar Sayoc Jr. som er pågrepet.

Sayoc Jr. er 56 år gammel og beskrives som en som viste liten interesse for politikk før Trump, skriver nyhetsbyrået AP. Han spredte konspirasjonsteorier fra ytre høyre på internett og har blitt pågrepet flere ganger tidligere.

Han siktes nå for fem føderale forbrytelser, blant annet for trusler mot en tidligere president og en rekke andre personer, opplyser USAs justisminister Jeff Sessions.
Sayoc har en kriminell historie som går tilbake til 1991, ifølge New York Times. Han er dømt en rekke ganger og skal blant annet ha blitt arrestert og anklaget for trusler om å bruke en bombe, skriver avisen.

Pågrepet på gaten

Ifølge TV-stasjonen NBC6 Miami ble mannen pågrepet på gaten under en omfattende politiaksjon. En hvit varebil ble beslaglagt i forbindelse med aksjonen. Pågripelsen skal være resultat av DNA-spor funnet på minst en av bombene.

– Det er for tidlig på dette stadium å diskutere motivasjonen i denne bestemte saken, sa FBI-direktør Wray på en pressekonferanse i Washington fredag.

– Vi er bekymret for folk som begår voldshandlinger, samme hva motivet er, tilføyer han.
Også før opplysningene om pågripelsen var det kjent at etterforskerne konsentrerte seg om Florida. Her har de blant annet aksjonert mot et postanlegg i småbyen Opa-locka.

Politiet har nå avdekket 13 hjemmelagede bomber sendt i posten, men det kan være flere, bekrefter FBI-direktør Wray.

Bombene inneholdt rør, ei lita klokke, et batteri og ledninger, opplyser Wray. Hver og en av de 13 rørbombene inneholdt materialer som kunne ha utløst en eksplosjon. Men ingen av bombene har eksplodert, og ingen personer er blitt skadet, påpeker FBI.
Bombene har i de fleste tilfellene vært sendt i posten til demokratiske politikere og kritikere av Donald Trump.
Tidligere president Barack Obama, tidligere utenriksminister Hillary Clinton, filmstjernen Robert De Niro og milliardæren George Soros står på listen over dem som har fått tilsendt bomber.

Fredag ble det oppdaget to nye mistenkelige pakker adressert til den demokratiske senatoren Cory Booker og USAs tidligere nasjonal etterretningssjef James R. Clapper.

Det er fortsatt ingen som vet om bombene er konstruert for å detonere - eller for å spre frykt. Ingen av sprengladningene har så langt eksplodert.
FBI satte i verk en landsomfattende jakt etter den eller de som har postlagt brevbombene til kjente politikere og andre lederskikkelser i amerikansk samfunnsliv.

Dette er rørbomben som ble sendt til Time Warners kontorer i New York, som blant annet huser CNN. De 13 bombene som er oppdaget denne uken skal være svært like, og ble sendt i nesten identiske konvolutter.
Les også

Donald Trump om pakkebombene: Folks sikkerhet har min høyeste prioritet

USAs president Donald Trump mener pakkebombene svekker republikanerne.

Trump: Kan ikke tillate politisk vold

- Vi kan aldri tillate at politisk vold slår rot i USA, sier president Donald Trump om pakkebombene, som han kaller «terroriserende handlinger».

I en tale kort tid etter at en mann ble pågrepet i forbindelse med bombene, sier Trump at politiet har gjort en «utrolig jobb» i møte med bombetruslene.

– Vi må vise verden at vi står sammen, sier presidenten.

Trump har etter sine uttalelser tidligere i uka blitt anklaget for å ta for lett på pakkebombene, og senest fredag omtalte han dem som «bombe-greier» på Twitter.