Store ødeleggelser etter orkanen Michael i Florida, minst seks omkom

I alt fem personer har mistet livet som følge av den svært kraftige orkanen Michael, som traff Florida onsdag og fortsatte videre mot flere andre delstater. Den er en av de kraftigste orkanene som noen gang har truffet USA.

Ødeleggelsene i Mexico Beach i Florida.

Fire av personene døde i Panhandle-området nordvest i Florida, mens én person mistet livet i delstaten Georgia og én i North Carolina, opplyser myndighetene.

Én av de omkomne var en 11 år gammel jente i en bobil som ble truffet av en carport i metall i Seminole County i Georgia, skriver Washington Post.

Uværet traff kysten som en kategori 4-orkan med en vindstyrke på nesten 70 meter per sekund.

Torsdag ble det meldt at flere tornadoer har rammet Georgia som følge av uværet.

Orkanen har etterlatt seg enorme materielle ødeleggelser i Florida. Vinden avtok imidlertid raskt etter hvert som uværet beveget seg innover i landet. I flere andre delstater, som North Carolina og Virginia, er det meldt om oversvømmelser.

Michael passerte torsdag South Carolina og North Carolina, og uværet var ventet å nå Atlanterhavet torsdag kveld lokal tid.

Innbyggerne nordvest i Florida, der Michal dundret inn med voldsom styrke onsdag, forsøker nå å få oversikt over skadeomfanget.

En video fra Mexico Beach, der orkanen først traff land, viser store ødeleggelser med hus uten tak flytende i gatene, noen av dem revet rett av grunnmuren.

I Panama City i Florida er gatene så godt som ufremkommelige og fylt med nedblåste trær, lyktestolper og satellittantenner, etter å ha blitt herjet av sterke vinder og kraftige regnskyll i nesten tre timer. Det er også store oversvømmelser flere steder.

Et ødelagt hus i Panama City i Florida.

Kraftselskaper i Florida, Georgia, South Carolina og Alabama opplyser at over 932.000 kunder er rammet av strømbrudd. Nesten halvparten av de rammede bor i Florida, som ble hardest rammet av orkanen.

Kraftigst

Orkanen traff land med en vindstyrke på 69,4 meter per sekund eller 250 kilometer i timen. Michael hadde kraftigere vind enn noen annen orkan i USA siden Andrew i 1992.

Hvis man i stedet tar utgangspunkt i lufttrykket i orkanens øye, er Michael den kraftigste siden orkanen Camille i 1969.

Fra Mexico Beach i Florida.

Forsker Phil Klotzbach ved Institutt for atmosfærisk vitenskap ved Universitet i Colorado sier trykket i orkanens øye er en bedre målemetode ved historiske sammenligninger enn vindstyrke.

– Det er fordi den måler presist i stormens øye, mens vindene er forskjellige rundt orkanen. Lufttrykket sentralt gir et inntrykk av størrelsen på stormen, sier Klotzbach til nyhetsbyrået AFP.

Fortsetter innover landet

Torsdag fortsetter Michael sin ferd innover fastlandet, men den har sakket farten og er nedjustert til en tropisk storm. Den befant seg torsdag morgen lokal tid over South Carolina.

Redningsmannskaper forbereder et søk i ruinene av ødelagte hus i Mexico Beach i Florida.

South og North Carolina sliter fremdeles med ettervirkningene av ekstremværet Florence forrige måned. Stormen vil også ramme den sørøstlige delen av Virginia torsdag kveld eller fredag morgen.

Hva kostnadene blir i forbindelse med Michaels ødeleggelser, er det foreløpig for tidlig å si noe om. Til sammenligning bidro de store oversvømmelsene i kjølvannet av Florence til skader og tapt inntjening på rundt 44 milliarder dollar – nesten 360 milliarder norske kroner, ifølge analysebyrået Moody's Analytics