«Slakteren fra Bosnia» dømt til livsvarig fengsel

Den tidligere hærsjefen Ratko Mladic, kalt «slakteren fra Bosnia», ble funnet skyldig i ti av 11 tiltalepunkter i krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia.

 Ratko Mladic viste tommelen da han kom inn i retten onsdag. Han var øverstkommanderende da 8000 muslimske menn og gutter ble slaktet ned i Srebrenica. 22 år etter det som regnes som den verste krigsforbrytelsen i Europa siden 2. verdenskrig, fikk han sin dom.

Den tidligere bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladic er dømt til fengsel på livstid for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Domsavsigelsen kom to timer etter at opplesingen av dommen startet. Mladic var selv ikke i salen da han fikk livstidsdommen, fordi han kort tid i forveien ble kastet ut av rettssalen.

Mladic er kjent skyldig på ti av elleve tiltalepunkter, blant dem folkemord og forbrytelser mot menneskeheten, under Bosnia-krigen mellom 1992 og 1995.

Dommer Alphons Orie sa under opplesingen av dommen at Mladic er skyldig i å ha ledet den bosnisk-serbiske styrken som var ansvarlig for Srebrenica-massakren og den tre år lange beleiringen av Sarajevo.

En bosnisk kvinne viser sterke følelser etter at dommen mot Mladic blir kjent i Haag onsdag.

Kastet ut

74 år gamle Mladic viste tommelen opp for fotografene da han ankom krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag (ICTY) onsdag formiddag.

Opplesingen av den omfattende tiltalen og dommen startet klokken 10. Om lag 40 minutter senere ba Mladic om pause. I pausen ble han av helsepersonell diagnostisert med høyt blodtrykk. Det ble foretatt tre målinger, opplyste forsvaret etter å ha kommet tilbake til rettssalen.

Forsvaret ba deretter om at Orie måtte stanse opplesing av resten av dommen og hoppe direkte til domsavsigelsen. Orie valgte å avvise kravet. Mladic reiste seg og begynte å rope i protest, og ble kastet ut av salen av to vakter.

Deretter besluttet dommeren å fortsette opplesingen mens Mladic måtte se på via video fra et annet rom.

Her blir den tiltalte Ratko Mladic ført inn i rettslokalet.

«Slakteren fra Bosnia»

Orie ga under opplesingen en rekke eksempler på grusomheter som ble begått da Mladic var hærsjef.

For eksempel ble en gruppe muslimske bosniske menn tvunget til å hoppe i elven én etter én, hvorpå de ble beskutt. Bare én av mennene skal ha overlevd.

Et annet eksempel dommeren leste opp, gjaldt en fangetransport der 32 døde av kvelning i sterk varme. De hadde ikke fått vann, og noen av dem var blitt tvunget til å spise salt før reisen.

Dommeren ga også eksempler på rutinemessige massevoldtekter av kvinner og barn.

Srebrenica-massakren

På Mladics rulleblad står blant annet Srebrenica-massakren. Anslagsvis 8.000 muslimske gutter og menn ble massakrert av bosnisk-serbiske soldater i Srebrenica mellom 11. og 19. juli 1995. Dette er regnet som den verste krigsforbrytelsen i Europa etter andre verdenskrig.

Både ICTY og Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag har tidligere fastslått at Srebrenica-massakren var et folkemord.

Mladic var den kanskje mest kjente militærlederen under den jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevics styre. Mladic ble filmet da han var i gang med forberedelser til det som skulle bli massakren på de 8.000 muslimene.

(©NTB)

Daværende hærsjef Ratko Mladic avbildet foran et FN-flagg på flyplassen i Sarajevo 17. mai 1993.
En kvinne besøker gravene til ofrene eter Srebrenica-massakren.
Navnene på ofrene etter Srebrenica-massakren er meislet inn i et monument ved et minnesmerke nær Srebrenica.

Les også: Ratko Mladic – hensynsløshetens mester

– Ratko Mladic frarøvet meg livet mitt

En smilende Ratko Mladic avbildet i Haag-domstolen 28. januar 2014.