50-årslaget til Moskvas rikeste gikk helt galt. Alt startet da oligarken parkerte en Mercedes Maybach foran den røde løperen.

MOSKVA (Aftenposten): En av Russlands rikeste menn feilparkerte sin luksusbil i finanssenteret Moscow City. Noen minutter senere var 50-årslaget forvandlet til en krigssone.

Bildet er tatt noen få minutter før 50-årslaget til en kjent tidligere mafiasjef endte med blodbad. Da en av Russlands rikeste forretningsmenn parkerte sin Maybach ved den røde løperen, begynte krangelen. Det endte med en halv times skuddveksling og seks sårede på sykehus – offisielt. Bildet er tatt av et anonymt vitne og deretter publisert på Youtube.
  • Per Anders Johansen

– En av de mest groteske hendelsene i Moskvas kriminalhistorie, mener Moskvas største avis Moskovskij Komsomolets.

Et 50-årslag endte med full krig mellom milliardærenes livvakter, sikkerhetsvakter og den russiske nasjonalgarden.

Minst seks mennesker havnet på sykehus etter skyteoppgjøret, som viser at de russiske mafiasjefene og deres menn er livsfarlige, selv om de nå kaller seg «forretningsmenn» og «eiendomsinvestorer».

Oppgjøret midt i Moskvas finanssenter startet med en krangel om hvor Mercedes Maybach-bilen til en Russlands rikeste menn skulle stå parkert.

Utsikt mot Moscow City fra Kreml, hvor et 50-årslag for noen av Moskvas rikeste mennesker og jetsett utviklet seg til et blodbad i helgen.

Et annerledes 50-årslag i Moskva

Noen av Moskvas rikeste forretningsfolk, popstjerner, modeller og politikere gikk fredag kveld opp den røde løperen til skyskraperen Oko i Moscow City for å feire 50-årslag.

Bursdagsbarnet Dmitrij «Pavlik» Pavlov omtales i russiske medier som en av sjefene i den beryktede Ismailov-banden. Dette var en av Russlands største mafiagrupper på 90-tallet.

I dag omtales han stort sett bare som en «vellykket rik forretningsmann».

En rekke andre kjente fjes fra Moskvas underverden sto på gjestelisten.

«Velkommen til et jubileum i vår krets av venner», sto det på invitasjonen til gjestene. Flere av Russlands mest populære artister og DJ-er var leid inn, samt Cirque du Soleil.

50-årslaget i helgen til en av Moskvas rikeste menn endte med skytedrama. Offisielt er det seks skadede som ble fraktet til sykehus, men ingen aner egentlig hvor mange som ble skadet eller drept etter at skandalen etterpå ble lagt fullstendig lokk på.

For å unngå nok en skandale på sosiale medier om luksuslivet til Russlands milliardærer, fikk de 250 gjestene streng beskjed:

Alle måtte levere fra seg mobilene før de slapp inn. Ingen skulle ta bilder eller legge ut videoer på Facebook eller Instagram.

Festen var så vidt i gang da bursdagsbarnets venn og eieren av skyskraperen, Gabriel Jusjvajev, kom kjørende i sin Mercedes Maybach.

Moscow City i sentrum av Moskva. Over halvparten av arealet står fortsatt ledig som følge av den økonomiske krisen.

Ondt blod i Moscow City

Luksusbilen, som i skuddsikker utgave koster 3,4 millioner kroner, ble parkert ved den røde løperen foran inngangen. Milliardæren gikk inn for å delta på festen.

Sikkerhetsvaktene til bursdagsbarnet krevde at milliardærens bil ble flyttet. Bak sto en lang kø av gjester i Bentley-er, Mercedes-er og Porsche-er som ventet.

Det er fortsatt usikkert hva som ble sagt mellom sikkerhetsfolkene og livvaktene, men krangelen endte med at noen trakk pistol og skjøt.

Første del av oppgjøret ved inngangen endte med at livvaktene til milliardæren rømte. Minst én av dem ble skadet.

Noen minutter senere kom livvaktene tilbake med en større gjeng.

Skytingen fortsatte inne i foajeen og utenfor restauranten, hvor gjestene kastet seg under bordene. Deretter ble alle evakuert ut bakdørene.

De 80 servitørene hadde så vidt forsynt gjestene vaktler som tredje middagsrett og skulle til å servere fiskeretten stør da skytingen begynte.

Først etter om lag en halv time var skuddvekslingen over. Russiske etterforskere fant minst 23 tomme patronhylstre, samt våpen og kniver.

Slik så det ut ved inngangen til luksusskyskraperen i Moscow City etter at 50-årslaget med noen av Moskvas rikeste mennesker og kriminelle endte i blodbad.

Voktet av Nasjonalgarden

Det blodige oppgjøret i Moscow City er også en skandale for Russlands nasjonalgarde.

Putin opprettet i fjor «Rosgvardia», som skal ivareta Russlands sikkerhet, forhindre terror og slå ned ulovlige demonstrasjoner og protester.

Derfor skjønte de færreste hvorfor uniformerte soldater fra Nasjonalgarden var vakter på en fest til sjefer fra Moskvas underverden.

En av soldatene ble hardt skadet. Et tjenestevåpen forsvant også i basketaket.

Etterpå unnskyldte talsmannen for Rosgvardia seg med at soldatene bare var innleid for å «vokte en last for reisebyrået Intourist».

Dette viste seg å være den nye Lexus’en til mafiasjefen og bursdagsbarnet.

Nasjonalgarden og mafiasjefene

Flere russiske kommentatorer mener det blodige 50-årslaget i helgen avslører at samrøret mellom mafiaen, forretningslivet og sikkerhetsmyndighetene i Moskva.

– Forretningsfolk, kriminelle og sikkerhetstjenestene fortsetter som før, skriver avisen Gazeta.ru.

Avisen peker på at en rekke andre mafiasjefer også var tilstede, sammen med ledende forretningsfolk, byråkrater og kulturpersonligheter.

– Russlands elitetropper beskytter de menneskene som de egentlig skulle beskytte samfunnet mot.

Moscow City i Moskva har ambisjoner om å bli et finansielt bindeledd mellom Europa og Asia.

Moskvas nye finanssenter

Skyskraperne i Moscow City er symbolet på Putins ambisjoner om å gjøre Russland til et finansielt sentrum og bindeledd mellom øst og vest. På overflaten er Moskva sentrum blitt en av verdens flotteste byer.

Skytedramaet i Moscow City bryter derimot fullstendig med glansbildet om «lov og orden».

– Dette minner på 90-tallet, konkluderte en rekke russiske medier.

Det har vært flere andre drap og blodige bandeoppgjør i Moskva de siste tre årene, noe som kan skyldes økonomisk krise og hardere konkurranse. Oppgjøret minner moskovitter også om hvor rike 90-tallets kriminelle er blitt.

Søndag ble saken knapt nevnt i hovedsendingen på den russiske TV-stasjonen Russija 1. Den viktigste saken var i stedet at Putin i helgen avduket et nytt monument av tsar Aleksandr III på Krim.

– Russland har bare to venner: Hæren og flåten, sa Putin.

 Festen var så vidt i gang da bursdagsbarnets venn og eieren av skyskraperen hvor festen ble holdt, milliardæren Gabriel Jusjvajev, kom kjørende i sin Mercedes Maybach. En krangel om hvor bilen skulle stå parkert, utløste et blodig oppgjør.

Fra fengsel til toppen av Forbes

Milliardæren Gabriel Jusjvajev som eide Maybach-en, får nå skylden. Han kontrollerer i dag store eiendommer i Moskva, blant annet i Putins nabolag.

Jusjvajev kom ut av fengsel i 1989 etter å ha sonet en dom på syv år for grovt ran, men gjorde en lynkarrière på 90-tallet. Ti år senere var han en av Russlands rikeste menn uten så mye annen utdannelse enn sovjetisk fengsel.

I dag er han god for 10 milliarder kroner, ifølge Forbes.

Flere av hans livvakter rømte fra åstedet, men ble senere pågrepet. De kan nå bli tiltalt for drapsforsøk.