Verden

Nyhetsanalyse: Fox News er plutselig interessert i rasisme. Men bare når det gjelder Ilhan Omar.

NEW YORK (Aftenposten): En Trumprådgiver kalte henne «avskum» og «skitten». Ilhan Omar vekker sterke reaksjoner hos høyresiden i USA.

Alexandria Ocasio-Cortez og Ilhan Omar ble valgt inn i Kongressen i fjor høst. De har raskt blitt dominerende i nyhetsbildet hos konservative medier.
  • Christina Pletten
    Christina Pletten
    Kommentator
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Nyhetsanalyse: «Jeg skal le i dagevis når noen blir lei henne og skyter noen kuler rett i hijaben».

«Søppel må fjernes før det blir helsefarlig.»

«Jeg elsker Omar. Plakatene av henne er de mest populære på skytebanen. Jeg er blitt 100 % mer treffsikker.»

På nettsidene til Fox News ligger det nå tusenvis av kommentarer under en lang rekke artikler om kongresskvinnen Ihlan Omar. De fleste av dem er nedsettende. En god del er rasistiske og fordomsfulle. Og et knippe – som eksemplene over som jeg klippet fra kommentarfeltet på fredag – er direkte truende.

Omar kom inn i Kongressen i januar. Hun er en av tre muslimer, og den eneste som bruker hijab. Nå er hun midt i en storm av kritikk. President Trump og flere andre republikanere har sagt hun burde trekke seg fra Kongressen. Hun blir kalt en terrorist og en «trussel» mot USA fra republikanske grupper, og har fått dødstrusler. Det har fått enkelte til å bekymre seg for hennes sikkerhet, deriblant presidentkandidatene Elizabeth Warren og Kamala Harris.

– Jeg er bekymret for at rampelyset som er rettet mot kongresskvinnen Omar kan være farlig for henne, sa presidentkandidat og senator Kamala Harris, som selv er afroamerikansk, i en uttalelse denne uken.

Intenst press

Siden nyttår har konservative medier og nettsteder vært proppfulle av saker om Omar og hennes kollega Alexandria Ocasio-Cortez. De to er blitt gjenstand for en helt uforholdsmessig stor oppmerksomhet fra høyresiden. Den siste uken er det Omar som har stått fremst i kryssilden, etter flere uttalelser mange oppfattet som antisemittiske.

Omar har beklaget noen av kommentarene, men har fortsatt å stille spørsmål ved de tette båndene mellom mange amerikanske politikere og Israel. Det har ført til kritikk fra mange av hennes partikollegaer, og var bakgrunnen for at Representantenes hus torsdag vedtok en resolusjon mot hatretorikk.

Furoren det har utløst fra republikanerne og deres allierte medier har imidlertid vært helt uten sidestykke. Fox News har hatt et plutselig og intenst fokus på rasisme og hatretorikk – men bare når det gjelder Omar.

Mediehuset er ellers uinteressert i problemstillingen, for eksempel når det gjelder nazimarsjen i Charlottesville i 2017, kongressmannen Steve Kings uttalelser om hvit nasjonalisme, president Donald Trumps muslimforbud og «shithole»-kommentar, eller konspirasjonsteoriene som stadig deles i konservative kretser om George Soros, som er jødisk.

Før han ble president opptrådte Trump på Fox News jevnlig i årevis og fremførte rasistiske konspirasjonsteorier om at president Barack Obama ikke var født i USA. Lignende teorier har forresten dukket opp igjen om Kamala Harris, selv om ingen foreløpig har klart å identifisere opphavet.

Les også

  1. Veien til 2020: Konservative medier slår ned på minoritetskvinner

  2. Hun kom til Washington som flyktning. Nå skal hun kjempe mot Trumps mur i Kongressen.

De nye kvinnene i Kongressen har endret det politiske klimaet i Washington. Her er Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, og Haley Stevens.
Les også

Hatet flommer i amerikansk politikk. På ytterkantene snakkes det om borgerkrig.

En gavepakke for 2020

Flere konservative analytikere har sagt rett ut at de anser de unge kongresskvinnene for å være «en gavepakke». Hittil har speaker Nancy Pelosi vært det store hatobjektet, men speakeren ga Trump en kraftig nesestyver tidligere i vinter. Og selv om Trump fortsatt liker å trekke frem «skurken Hillary» begynner også dette å bli litt slitt i kantene.

Nå kan presidenten og republikanerne fokusere energien på noen som er yngre og mer sårbare, lenger ute til venstre politisk – og att på til minoriteter.

– Demokratene er blitt et antijødisk parti, sa Trump fredag.

En av de republikanske lederne i Kongressen, Steve Scalise, sa at Omar ikke lenger burde få informasjon som krever høy sikkerhetsklarering, en dårlig fordekt anklage om at hun er en nasjonal sikkerhetsrisiko. Det republikanske partiet i West Virginia var mindre diskret: de satte opp en plakat av Omar og de brennende tårnene på 9/11 i delstatskongressen.

En Trump-rådgiver tok det enda lenger.

– Hun er en hater. Og jeg skal si det rett ut, hun er avskum, sa Jeff Ballabon, som er en rådgiver for Trumps 2020-valgkamp til Fox Business tidligere i uken.

Intervjueren ble overrasket, og spurte om han vil moderere ordbruken. Det ville han ikke.

– Hun er en skitten motbydelig hater, svarte Ballabon.

Christina Pletten er Aftenpostens korrespondent i USA. Kom gjerne med innspill til saker eller ting du har lyst å lese mer om. Følg henne på Facebook her.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Alexandria Ocasio-Cortez
  3. USA