Mens de andre rømte fra Trump, valgte Apple-sjefen en annen løsning. Det ble nyttig i handelskonflikten med Kina.

Tim Cook har vært villig til å sette seg ned for å snakke med den amerikanske presidenten. Det kan ha spart Apple for et økonomisk stortap – foreløpig.

Donald og Melania Trump inviterte Apple-sjef Tim Cook til middag på Trumps golfbane i Bedminster i New Jersey i august.

Det var en lørdag midt i sommerferien, men mange bet seg likevel merke i at to av USAs mektigste menn møttes på en golfklubb i New Jersey 11. august i fjor.

Lite er kjent om hva som egentlig skjedde under middagen. Vi vet at president Donald Trump kunngjorde på forhånd at han gledet seg til å spise middag med Apple-sjef Tim Cook.

Og vi vet at de to poserte for et bilde utenfor golfklubben sammen med førstedame Melania Trump, som deretter la ut bildet på Instagram.

«Stolt av jobben han gjør i Apple – store innovasjoner og investeringer i USA, noe som påvirker økonomien vår på en positiv måte!» skrev hun da hun la ut bildet.

– Dyktig til å manøvrere politisk

Om detaljene rundt møtet ikke er kjent, er det på det rene at Apple-sjefen har valgt å gå motstrøms i sin tilnærming til Donald Trump. Mens andre toppsjefer har forsøkt å distansere seg fra den amerikanske presidenten, har Cook, til tross for at også han har kritisert Trump flere ganger tidligere, forsøkt en mer pragmatisk tilnærming.

Det kan ha spart selskapet for store økonomiske tap, ifølge amerikanske medier.

Da Trump innførte straffetoll mot kinesiske importvarer til en verdi av 200 milliarder dollar i september – kun en måned etter middagen med Cook – ble nemlig Apples kinesiskproduserte produkter skånet.

Trump og Cook har møttes flere ganger de siste årene. Her snakker de sammen i Det hvite hus i juni 2017.

«Han er blitt en av teknologiindustriens dyktigste innen politisk manøvrering – en person bak scenen som forstår seg på Trump, en som kan bidra til å forme administrasjonens økonomiske politikk på en måte som er til fordel for Apple», skrev The Washington Post da straffetollen ble kunngjort.

Cook skal også ha brukt sine diplomatiske evner til å sikre seg et godt forhold til ledere i Kina, der Apple, ifølge egne tall, er direkte eller indirekte ansvarlige for tre millioner arbeidsplasser.

Les også

Europa er havnet i en skvis mellom USA og Kina. Den nye kalde krigen handler om teknologi, ikke raketter.

Blir ikke reddet hvis det kommer en neste runde

Tilnærmingen til Trump gjør at Apple ser ut til å komme relativt uskadet fra den pågående handelskonflikten med Kina, skriver nettstedet Politico denne uken.

Mens de fleste andre toppsjefer sender representanter for å møte Trump-administrasjonen i Det hvite hus, har Cook valgt å delta på møtene selv. Det har gitt selskapet en unik posisjon, sier en tjenestemann i Trump-administrasjonen til Politico.

– Det er en sjanse å ta, men den ga resultater, sier tjenestemannen, som uttaler seg anonymt til nettstedet.

Apple selger færre telefoner i Kina enn tidligere. Men Tim Cooks pragmatiske tilnærming til kinesiske myndigheter har likevel hjulpet selskapet, ifølge amerikansk e medier. Her besøker Cook en Apple-butikk i Shanghai i oktober.

Spørsmålet er om tilnærmingen vil holde på sikt. Trump har advart om at han kan komme til å innføre straffetoll på samtlige produkter USA importerer fra Kina, noe som også vil omfatte Apple-produkter som Iphone og Ipad fordi de produseres i Kina.

Handelskonflikten kan bli løst denne måneden

Foreløpig ser det ut til at handelskonflikten vil bli løst før presidenten tyr til et så dramatisk steg. Mandag steg aksjeindeksene på børser over hele verden etter meldinger om at USA og Kina er nær ved å bli enige om en handelsavtale.

Les også

Kinas ledighet har knapt rikket seg på 15 år. At noe ikke stemmer, er åpenbart.

Den nye avtalen kan bli inngått i slutten av mars. Den vil innebære at USA fjerner de fleste tollsatsene som er innført det siste året i bytte mot at Kina gjennomfører tiltak som gjør det lettere å selge amerikanske varer til det kinesiske fastlandet, ifølge The Wall Street Journal.

Nyheten er en lettelse for alle som fryktet en opptrapping av handelskonflikten, men flere analytikere påpeker at de foreløpige meldingene ikke tyder på at USA vil ha fått igjen så mye etter et halvår med handelskonflikt.

«Hvis jeg leser dette riktig, noe jeg liker å tro at jeg gjør, betyr den foreløpige avtalen at man går tilbake til situasjonen slik den var i 2017, med unntak av at de beholder straffetoll på importvarer verdt 50 milliarder. Ja, Kina må endre noen lover i en mer liberal retning, men det har de allerede sagt at de skal gjøre siden 2017», skriver Daniel Drezner, professor i statsvitenskap ved Fletcher School, på Twitter.

To statsledere under sterkt press

Både Trump og Xi vil være tjent med å få en slutt på de lange forhandlingene og truslene som har gjort handelskonflikten til en verkebyll i forholdet mellom de to landene det siste året.

Trump er under et voldsomt press til å levere en seier etter en katastrofal uke der toppmøtet med Kim Jong-un i Hanoi endte i fiasko samtidig som hans tidligere advokat, Michael Cohen, anklaget ham for alvorlige forbrytelser i en høring i Kongressen.

Xi, på sin side, kan også være i en mer sårbar posisjon enn på lenge. Den kinesiske økonomien er preget av en rekke faresignaler, og flere ledere i det allmektige kommunistpartiet skal være kritiske til måten han styrer landet på, ifølge The Wall Street Journal.

I dag åpner den årlige samlingen i den kinesiske folkekongressen. Møtene skal pågå i to uker, og Xi vil ha et sterkt behov for å vise at ledelsen står samlet.