Minst 23 omkomne etter tornado i USA

Minst 23 personer har mistet livet etter at en tornado gjorde «katastrofale» skader sørøst i Alabama søndag. Myndighetene venter at antall døde vil øke.

Nødetatene jobber med å hente personer fra de utsatte boligområdene i Alabama. Katastrofens yngste offer skal ha vært seks år gammel.

Sheriff Jay Jones i Lee fylke i Alabama bekreftet søndag kveld at 14 personer er funnet omkommet etter tornadoen som herjet i området. Jones påpekte at dødstallet kunne øke. Innen mandag morgen hadde tallet steget til 23, ifølge CNN. Flere av de omkomne skal være barn.

The Guardian melder at mange fremdeles er savnet. Fylkets rettslege, Bill Harris, poengterer at i de verst rammede områdene er det mange som ikke er reddet ut.

– Vi jobber med å hente folk ut av ruinene. Vi kommer til å være her hele natten, sa han sent søndag kveld.

Tornadoen inntraff omtrent klokken 17.45 søndag kveld, lokal tid. Ifølge den nasjonale værtjenesten NWS hadde tornadoen en styrke på nivå tre av fem.

Vinden beveget seg i en hastighet på 60 til 75 meter per sekund. Stormen spredte seg 400 meter i bredden og beveget seg flere kilometer.

Venter at antall døde vil øke

Nødetatene i området har over lengre tid jobbet med å komme frem til mange av innbyggerne, da enkelte av områdene er utilgjengelige som følge av skadene. Det er særlig i og rundt Beauregard, i Lee fylke, at nødetatene gjør søk.

Flere brannbiler blir brukt for å hente ut personer fra områder der ambulanser ikke kommer til.

Myndigheten antar at antallet døde vil øke. Alle de omkomne er hittil funnet i Lee fylke.

En tunnelformet sky sett fra Marianna i Florida søndag. Også i Florida har det blitt sendt ut tornadovarsel, i likhet med i Alabama, hvor flere har mistet livet som følge av stormens herjinger.

Helsemyndighetene øst i Alabama sier til NBC News at de har mottatt over 40 pasienter som er påvirket av tornadoen. De venter at det vil komme flere pasienter.

Mange av ofrene som er innlagt på sykehus, har alvorlige skader, ifølge sheriff Jay Jones. Han sier tornadoen har forårsaket «katastrofale» skader, et inntrykk som er «basert på antall ødelagte hus» han har sett.

Bill Harris har bekreftet at det yngste offeret etter naturkatastrofen antas å ha vært seks år gammel.

Les også

Naturkatastrofer og klimaendringer rammer kvinner hardest

Tusenvis uten strøm

Videoer og bilder fra stedet viser ødelagte hus hvor tak har fløyet av gårde, biler som har veltet og knekket trær som er blitt tatt av vinden.

Mellom 5.000 og 10.000 strømkunder er uten strøm i fylket. Samtidig meldes det kuldegrader over natten. Meteorolog Kristina Pydynowski, ved AccuWeather, har oppfordret de som har mistet strømmen til å forberede seg på kuldegradene.

– De som er avhengig av elektrisk varme bør finne alternative måter å holde seg varm på, sier hun.

Les også

Tornado tok livet av seks personer på Cuba

Også skadede i Georgia

Søndag ble det sendt ut tornadovarsler i delstatene Alabama, Georgia, Florida og South Carolina. Også i Georgia har folk blitt skadet som følge av en kraftig storm eller tornado. Flere bygninger er ødelagt.

NWS advarte søndag ettermiddag mot tornadoen og ba folk søke dekning.

Sheriff Jones refererer til at det bare har vært én tornado i fylket, men tidligere har det blitt meldt at to tornadoer har herjet i området.

Det er ikke mange dager siden en tornado traff en Mississippi i Sørstatene i USA. Også her mistet flere personer livet og mange ble skadet. Flere områder ble i tillegg rammet av oversvømmelser.

Et par går gjennom et boligområde i Alabama. Ødeleggelsene ser ut til å være enorme.