Verden

USA domineres av kulde og Sydney fyller himmelen med regnbuer

Slik blir nyttårsaften verden rundt.

Nordlige deler av USA er sterkt preget av kulden før det nye året slår inn. Slik så det ut på Times Square i fjor. Foto: Craig Ruttle / TT / NTB scanpix

 • Anders Veberg
  Journalist
 • NTB

I Sør-Norge vil ikke nyttårsværet bli mye å skryte av i kveld. På Østlandet er det utrygt for tåke, som kan gjøre det vanskelig å få med seg fyrverkeriet. Lenger nord i landet er det derimot gode forhold for nyttårsfeiringen og fyrverkeriet.

Til tross for dårlig vær i Oslo, er det mye du kan gjøre på nyttårsaften. Her er våre tips.

Flere steder i verden preges også av været. Andre land har mer særegne feiringer.

Sydney skal bades i regnbuefarget fyrverkeri

I Australia stiller Sydney med et spektakulært regnbuefarget fyrverkeri for å markere den nye loven for likekjønnet ekteskap.

Over 1,5 millioner mennesker vil vitne årets første nyttårsmarkering når klokken slår tolv i Australia, klokken 14 norsk tid.

Landet skal ønske det nye året velkommen med et fossefall i alle regnbuens farger som skal regne over broen Sydney Harbour Bridge.

– Dette er en fantastisk måte å gå ut av 2017 på – året da fire av fem av Sydneys innbyggere stemte «ja» til likekjønnet ekteskap, sier byens borgermester Clover Moore.

Den australske skuespilleren Hugh Jackman skal i tillegg få oppfylt drømmen om å bidra til kveldens feiring. Han stiller med et eget 20 sekunder langt gull- og sølvfarget pyroteknisk innslag.

Tidlig søndag hadde allerede tusenvis av tilskuere møtt opp for å sikre seg de beste plassene til kveldens oppskytning.

Det 15 minutter lange fyrverkeriet vil bli sendt på TV-skjermene verden rundt, tett etterfulgt av Hongkong, Singapore, Tokyo og Dubai.

Denne kulen skal senkes ned på Times Square nyttårsaften. Den består av 2,688 krystalltriangler og veier litt over 5400 kilo. Foto: ANDREW KELLY / X02844

Kulden avlyser feiringen

Nordlige deler av USA er preget av en ekstrem kuldebølge. Det stanser også nyttårsfeiringen flere steder i landet.

I New York og området rundt viser værvarselet søndag kveld 13 minusgrader og sterk vind. Det har blant annet ført til at politiet åpner for at betjentene kan bruke strikkelue. «Du vet det er kaldt når NYPD beordrer en uniformsendring», skriver New York Daily News.

Likevel går feiringen som planlagt på Times Square, med noe ekstra beredskap i bakhånd.

Det betyr også at den tradisjonsrike «Times Square New Year's Eve Ball» skal slippes på vanlig måte. Tradisjonen, som ble startet i 1907 av den daværende eieren av New York Times, går ut på at en stor lysende kule slippes sakte ned fra 43 meter over bakken det siste minuttet før midnatt.

 • President Donald Trump kommenterte også kulden på Twitter: Kanskje vi kunne bruke litt av den gode gammeldagse globale oppvarmingen

I Canada preges også feiringen av kulden. Der blir blant annet utendørsfeiringen i Calgary avlyst fordi værvarselet viser 26 minusgrader for kvelden, ifølge CBC.

De siste dagene er det også målt ned til 50 kuldegrader i Regina og Winnipeg, med henholdsvis litt over 200.000 og 700.000 innbyggere.

Slik går du inn i nyåret med et smell

Uavhengig av hvor du er i verden, har de siste ukene på nett vært preget av tips om hvordan du kan få en best mulig inngang i 2018.

Vox omtaler nettfenomenet som «årets siste gode meme»: Tips om hva du bør sette på til nøyaktig hvilket tidspunkt i kveld for å gå inn i det nye året på riktig måte. Poenget er at midnatt skal treffe på et spesifikt sted i en sang eller en film, og det har spredt seg som ild i tørt gress.

Et av de mest populære innslagene kommer fra Phil Collins, som nå har fått nær 150 000 retweets:

Andre eksempler er både rare og underholdende:

If you play “Man! I Feel Like A Woman!” by Shania Twain at exactly 11:59:57 on December 31st, you’ll hear “let’s go … https://t.co/8uyYFMMsna

Les mer om

 1. Fyrverkeri
 2. Vær
 3. Australia
 4. Nyttår

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tusenvis tilbringer nyttårsnatten på flukt fra flammene i Australia

 2. KULTUR

  Inn med 2020, ut med 2019

 3. VERDEN

  Slik var nyttårsfeiringen på den andre siden av kloden

 4. VERDEN

  Sydneys nyttårsfyrverkeri skytes opp som planlagt på tross av skogbrannene

 5. NORGE

  Felles fyrverkeri mange steder på nyttårsaften

 6. VERDEN

  Tusener brannevakuert til strender sør i Australia