– Pizza og fingeravtrykk avslørte Abdeslam

Fingeravtrykk på glass og en uvanlig stor pizzabestilling kan ha bidratt til at politiet fant fram til leiligheten i Brussel der den ettersøkte Salah Abdeslam gjemte seg.

Til sammen fem personer ble pågrepet i politiaksjonen i Brussel fredag.
  • Ntb

Abdeslam ble lørdag formelt siktet for terrormotiverte drap, dagen etter at han ble pågrepet sammen med fire andre under en dramatisk politiaksjon i Brussel.

Les også

Europas mest ettersøkte tatt i live: «Vi har ham!»

Han satt lørdag i lange avhør hos belgisk politi. Tidligere på dagen ble han ble utskrevet fra et sykehus i Brussel, der han fikk behandlinger for skuddskadene han fikk i den dramatiske politiaksjonen i bydelen Molenbeek fredag.

— Han samarbeider med politiet, men motsetter seg utlevering til Frankrike, sier Abdeslams belgiske forsvarer, Sven Mary.

Frankrike har krevd å få Abdeslam utlevert for å kunne stille ham for retten der og utstedte lørdag en ny arrestordre på ham i et forsøk på å få fortgang i prosessen.

Uvanlig stor pizzabestilling ble avslørende

Et drikkeglass med Abdeslams fingeravtrykk ble funnet under den omfattende politiaksjonen i Brussel-bydelen Forest tirsdag denne uken.

Da ble politiet sikre på at 26-åringen, som siden november i fjor har vært Europas mest ettersøkte mann, fortsatt befant seg i Brussel. Andre spor som ble funnet, ledet politiet til den beryktede Molenbeek-bydelen, der Abdeslam og flere av de andre gjerningsmennene fra terrorangrepene i Paris, kom fra.

Etter å ha spanet på en leilighet i Molenbeek ble politiet overbevist om at det bodde langt flere der enn den ene kvinnen som angivelig bodde der. En bestilling av mange pizzaer var ett av sporene som gjorde politiet sikre på at det var flere personer i leiligheten.

Denne leiligheten ligger for øvrig mindre enn 500 meter fra der Salah Abdeslam bodde før terrorangrepene i Paris 13. november i fjor.

Da politiet slo til, ble det løsnet flere skudd. Ett av dem traff Salah Abdeslam i beinet, men han ble ikke alvorlig skadd. Alle de fem som befant seg i leiligheten, ble pågrepet.

Leter etter flere

Samtidig som Abdeslam sitter i politiavhør, leter belgisk politi etter ytterligere to menn i forbindelse med fredagens politiaksjon. De to som etterlyses, er en 31 år gammel belgisk statsborger med marokkansk bakgrunn og en mann hvis identitet ikke er kjent.

Les også

Lettelse i Paris over at Salah Abdeslam er arrestert

Til sammen fem personer ble pågrepet i politiaksjonen fredag. I tillegg til Abdeslam, er en annen mann siktet for medvirkning til terrormotiverte drap samt delaktighet i en terrororganisasjon, opplyser påtalemyndigheten i Belgia.

En tredje mann som ble pågrepet, er siket for å være medlem i en terrororganisasjon og for å ha hjulpet og oppfordret til kriminelle handlinger.

En kvinne er siktet for å ha hjulpet til og oppfordret til kriminelle handlinger. Den femte personen som ble pågrepet fredag, også det en kvinne, er løslatt og er ikke siktet for noe.

Lettelse

Flere pårørende etter Paris-terroren er lettet over at Abdeslam er pågrepet. De håper han snart blir utlevert til Frankrike.

— Nå kan vi få en ordentlig rettssak med en av dem som klart var involvert i angrepene, sier Georges Salines. Hans datter var blant de 89 som ble drept på konsertstedet Bataclan. I alt ble 130 drept og hundrevis såret i angrepene.

— Vi er glade for at Abdeslam ikke dro til Syria og ble drept av en amerikansk drone. Vi er et demokrati, og det vil bli en rettssak. Kanskje vil vi endelig få vite mer om hva som skjedde, sier Aurelia Gilbert som jobber på Bataclan.

Det blir antatt at Saleh Abdeslam spilte en nøkkelrolle under blodbadet i Paris. 26-åringens bror Brahim sprengte seg ved en restaurant.

Terrorråd

Franske myndigheter mener pågripelsen av Abdeslam er et hardt slag for ekstremistgruppa IS i Europa.

— Den siste ukens operasjoner har gjort det mulig å sette flere individer som helt klart er ekstremt farlige og målbevisste, ut av spill, sier innenriksminister Bernard Cazeneuve.

Lørdag kalte president François Hollande flere ministre, blant dem forsvars-, utenriks-, justis- og innenriksministeren, forsvarssjefen og flere topper sikkerhetstjenesten til terrorrådsmøte.

— Målet er å revurdere operasjoner som er på gang og kampen mot terrorgrupper i Frankrike og Europa, opplyste en talsmann for Hollande. (©NTB)