Verden

Donald Trump avlyser London-besøk

USAs president sier han avlyser det planlagte besøket til London i februar.

Donald Trump
  • og NTB
  • Christian Sørgjerd
    Journalist

Trump skulle etter planen reise til Storbritannia neste måned for å åpne USAs nye ambassade i London.

– Grunnen til at jeg avlyser turen min til London, er at jeg ikke er en stor fan av at Obama-administrasjonen har solgt kanskje den best plasserte og fineste ambassaden i London for småpenger bare for å bygge en ny en på et sted langt unna for 1,2 milliarder dollar. Dårlig avtale. Ønsket at jeg skulle klippe snor-Nei, sier Trump på Twitter.

Avisen The Guardian skriver, med henvisning til regjeringskilder, at Trump ikke vil reise til London av frykt for å bli møtt med masseprotester, mens Daily Mail skriver at Trump avlyser fordi han er redd for å ikke bli tatt godt imot.

Den britiske regjeringen har ikke kommentert opplysningene ennå.

Les også

LES OGSÅ: Trump etter møtet med Erna Solberg: Vil ha færre immigranter fra «drittland» og flere fra Norge

Legger feilaktig skylden på Obama

Nyhetsbyrået AP har faktasjekket uttalelsen til Trump angående den amerikanske ambassaden i London.

Trump hevder det var tidligere president Barack Obama som sto bak flyttingen av ambassaden. Avgjørelsen om å flytte ambassaden fra Grosvenor Square i London, ble tatt av George W. Bush. Ambassade-flyttingen ble annonsert i oktober 2008.

Hovedgrunnen for å flytte ambassaden var grunnet sikkerhetsårsaker. Det ville kostet flere hundre millioner dollar å pusse opp ambassaden, slik at den møter sikkerhetskriteriene til det amerikanske utenriksdepartementet, skriver nyhetsbyrået.

Den amerikanske presidenten hevder den gamle ambassaden ble solgt for småpenger og at det var en «dårlig avtale». Ifølge AP er salgsprisen for ambassaden ikke offentliggjort. En annen amerikansk diplomatbygning i området ble solgt i 2007. Den gang fikk det amerikanske utenriksdepartementet 250 millioner pund for bygningen.

Ambassaden i London ble solgt i 2009 av et investeringsfond, eid av den qatarske regjeringen. Planen er å gjøre om bygningen til et hotell.

Ba regjeringen trekke invitasjonen

Det var statsminister Theresa May som i fjor inviterte Trump til statsbesøk til Storbritannia. Før jul ble det kjent at besøket var degradert fra et offisielt statsbesøk til et «arbeidsbesøk», som i praksis betydde at Trump ikke ville bli tatt imot av dronningen.

Mange aktivister har varslet at de ønsket å demonstrere mot et presidentbesøk. Flere politikere varslet at de ville gjøre det de kunne for å nekte presidenten å tale i Parlamentet.

Flere fremtredende Labour-politikere, blant andre Chuka Umunna, ba i fjor den konservative regjeringen om å trekke tilbake invitasjonen. Det skjedde etter at Trump hadde spredt innhold fra den høyreekstreme gruppen Britain First på Twitter.

– Jeg synes ikke at presidenten i USA, en president som har spredt intoleranse, misogyni og rasisme i sitt eget land, er velkommen her, sa Umunna til Sky News.

Både Guardian og Daily Mail skriver at det blir utenriksminister Rex Tillerson som kommer til London for å foreta den offisielle åpningen av USAs nye ambassade.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. London