Erdogan anklager USA for å støtte ny «terrorhær» i Syria

ISTANBUL (Aftenposten): USA skal trene opp en «grensestyrke» med 30.000 soldater i det kurdiskdominerte området i Syria.

– Vi skal kvele den før den blir født, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan om «terrorhæren» som USA støtter i Syria.

Grensestyrken vil i første omgang få overført 15.000 soldater fra Syrias demokratiske styrker (SDF), en styrke som har vært dominert av den kurdiske YPG-militsen. De har vært helt sentrale i nedkjempingen av den såkalte islamske staten (IS) og skal nå altså få nye oppgaver.

De resterende 15.000 skal rekrutteres lokalt og trenes opp med amerikansk hjelp. Man kommer til å etterstrebe lokal tilknytning, opplyser talsmenn for den amerikanskledede koalisjonen som slåss mot IS til The Defence Post og til Reuters.

I det nordlige Syria kommer det derfor til å være flest kurdere. I andre områder, som langs Eufratelven, kommer det til å bli flest arabere.

Grensestyrken med 30.000 soldater skal etter planen vokte «grensene» til de kurdiskdominerte delene av det nordøstlige Syria, som på dette kartet er merket med gult. Tyrkia har truet med en militær aksjon mot Afrin, et lite området i det nordvestlige hjørnet av Syria som også er merket med gult. Opprørskontrollerte områder er merket med grønt, regimekontrollerte områder er røde, mens IS-kontrollerte områder er svarte.

Erdogan: Skal kveles før den blir født

Nyheten tas ikke godt imot i Syrias naboland Tyrkia. De anklager USA for å samarbeide med terrorister, siden YPG knyttes til terroranklagede PKK i Tyrkia.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan anklaget i en tale mandag USA for å opprette en terrorstyrke i Syria. Han lovet at Tyrkia kommer til å knuse den før den blir noe av, melder Reuters.

– Et land vi kaller en alliert, insisterer på å opprette en form for terrorhær langs våre grenser, sa Erdogan under en tale i Ankara. – Hva annet kan den terrorhæren rettes mot enn Tyrkia? Vårt oppdrag blir å kvele den før den blir født.

Medlemmer av Syrias demokratiske styrker (SDF) følger med på en skjerm mens de styrer en drone over Raqqa. Bildet er tatt mens kampene om Raqqa pågikk i august i fjor. Soldaten til venstre har et bilde av PKK-lederen Abdullah Öcalan på overarmen.

Erdogan truer med militært anslag mot kurderne allerede denne uken

Erdogan har truet med at Tyrkia allerede denne uken kan komme til å angripe Afrin, den delen av det kurdiskkontrollerte området i Syria som ligger isolert for seg selv lengst nordvest i Syria.

Det har allerede kommet rapporter om at tyrkerne har avfyrt en rekke artillerisalver mot området. Syriske opprørere som støttes av Tyrkia og som befinner seg i Idlib, sør for Afrin, kan komme til å slå til på bakken samtidig med et eventuelt større angrep fra Tyrkia.

En kriger fra SDF i Raqqa den 16. oktober i fjor. Dagen etter var slaget om byen over.

Tyrkia anklager USA for igjen å støtte terrorister

Amerikansk støtte til de kurdiskdominerte styrkene i det nordøstlige Syria har i lang tid slitt fælt på forholdet mellom USA og Tyrkia. Tyrkerne mener nemlig at den kurdiske YPG-militsen er et syrisk underbruk av den tyrkiskkurdiske bevegelsen PKK.

Tyrkerne er involvert i en blodig krig med PKK i det østlige Tyrkia og anser PKK som en terrorgruppe.

Koblingen mellom YPG og PKK er rimelig åpenbar for alle som reiser til det kurdiskkontrollerte området i Syria. Bilder av PKK-lederen Abdullah Öcalan er å se over alt, i offentlige kontorer, på svære plakater på offentlige torg og på skulderen til SDF-soldatene.

Öcalan selv har sittet fengslet på den tyrkiske øya Imrali i Marmarahavet rett utenfor Istanbul siden han ble tatt til fange i 1999.

En kvinnelig soldat fra YPG sitter i et hus i Raqqa i juni i fjor.

Har Trump latt generalene få gjøre som de vil?

Så hvorfor går USA da inn i samarbeid som ser ut til å forlenge kompaniskap med en gruppe som er i krig med en av deres allierte i NATO?

– Donald Trump har kanskje overlatt avgjørelsene til generalene, og de vil samarbeide med en styrke som får jobben gjort, sier Thomas Jeffrey Miley, som underviser i politisk sosiologi ved Universitetet i Cambridge.

Han sier YPG har vist seg som den mest pålitelige kampstyrken under krigen mot IS.

Kurderne selv har lurt på om amerikanerne ville la dem i stikken så fort IS hadde fått bank. Men nå ser det ut til at det amerikanske engasjementet i Syria kommer til å fortsette. Stikk i strid med mange spådommer om at USA ville la Russland og Iran få fritt spillerom i Syria og hele regionen.

Voldsomme eksplosjoner etter luftbombing av Kobane den 18. oktober 2014. YPG var under voldsomt press fra IS, men holdt ut. Det bidro til å overbevise amerikanerne om at YPG ville bli en sterk alliert mot IS.

Syria: Et klart brudd på internasjonal lov

Det syriske utenriksdepartementet sier i en uttalelse at amerikanernes plan om å bygge opp en milits i Syria er et åpenbart brudd på Syrias suverenitet og territoriale integritet og et grovt brudd på internasjonal lov.

I realiteten har de kurdiskdominerte myndighetene i det nordøstlige Syria og Syrias væpnede styrker hatt et relativt godt forhold til hverandre. De har latt hverandre være i fred, mens de har kriget med sine andre fiender på hvert sitt hold.

Medlemmer av de kurdiske militsen i Syria i juni 2015. Ideologisk opplæring er en viktig del av treningen til soldatene i YPG-militsen.

Vil kurderne gå for selvstendighet i Syria?

En egen grensestyrke kan bidra til å forsterke inntrykket av at syrerne i det nordøstlige Syria styrer seg selv. At de er en de facto stat.

Men betyr det at de ønsker uavhengighet, og kanskje til og med å slå seg sammen med de andre kurdiske områdene i Tyrkia og Irak?

– Det kurderne i det nordøstlige Syria har sagt er at de ønsker å være en del av et demokratisk føderalt Syria, sier Miley. – Noen kan kanskje hevde at dette bare er spill for galleriet, men jeg tror ikke man skal se bort ifra at det faktisk er det de ønsker seg.