Verden

Italia gir etter for EUs budsjettkrav

Italias regjering har besluttet å følge EUs oppfordring om å redusere budsjettunderskuddet for neste år.

Italias statsminister Giuseppe Conte hilser på EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker før et møte i Brüssel onsdag.
  • og NTB

Italias statsminister Giuseppe Conte presenterte onsdag et revidert budsjett overfor EU for å unngå sanksjoner fra Brussel.

Etter et møte med EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sa Conte til frammøtte journalister at det nye budsjettet reduserer underskuddet fra 2,4 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) til 2,04 prosent.

Begge partiene i Italias koalisjonsregjering stiller seg bak forslaget, sa Conte, og forslaget beholder både Femstjernersbevegelsens løfte om minimumsinntekt for arbeidsledige, og Ligaens krav om å skrinlegge en upopulær pensjonsreform.

EU-kommisjonen avviste første budsjettutkast, og rettet også pekefinger mot Roma etter en endring der regjeringen foreslo et budsjettunderskudd på 2,2 prosent i stedet. Selv det er for mye, mente EU-kommisjonen, som varslet sanksjoner i form av bøter på opptil 0,2 prosent av Italias BNP.

Det nye budsjettforslagets underskudd på 2,04 prosent er betydelig større enn det den forrige regjeringen planla i sitt budsjett. Der var underskuddet på 0,8 prosent.

EU har bedt Italias regjering holde seg under 2 prosent.

– Vi håper at vi kan ta med oss en positiv løsning hjem, sa Conte etter møtet i Brussel.