Ekstremister i brutal kamp om svensk innvandring

Svenske høyre- og venstreekstremister slåss på nettet og i gatene, med en intensitet nordmenn ikke kjenner seg igjen i.

Tidligere denne måneden demonstrerte nazistgruppen Svenska Motståndsrörelsen i Stockholms gater. De ca. 80 personene ble møtt av 450 motdemonstranter.
  • Mona W. Claussen

Mens de innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) avvises kontant av de andre partiene i Riksdagen, pågår hissige omkamper ute i befolkningen.

«Fuck you nigger» skrek tilhengere av Svenska Motståndsrörelsen utenfor asylmottaket i Hunnebostrand, som Aftenposten skrev om onsdag.

For drøyt to uker siden demonstrerte den militante, nazistiske gruppen i Stockholm, til støtte for meningsfeller i greske Gyllent daggry.

Les også

Ordfører: - Hvorfor snakker vi ikke om problemene?

I Vest-Sverige ble SD-politikere nylig utsatt for trusler og skadeverk. Det siste året har en ekstremistkrig pågått i Mälardalen, fra Stockholm og vestover. Denne måneden pågrep politiet et titall unge venstreekstreme menn. De er mistenkt for skadeverk, trusler, grov mishandling og for en planlagt mordbrann.

I neste uke kaller det høyreekstreme Svenskarnas parti inn til en manifestasjon i Lidköping. Medlemmene samles «for å protestere mot svenskfiendtligheten» og for å hedre det de kaller flerkulturens ofre. Med dette mener de blant annet ofre for forbrytelser som innvandrere står bak.

9000 lovbrudd

Hvit makt-bevegelsen og anti-fascist-gruppene er større enn i Norge, også i forhold til folketallet, og de står bak en massiv mengde kriminelle handlinger.

I løpet av tiårsperioden frem til 2009 var ekstremister på begge sider mistenkt og dels dømt for over 9000 lovbrudd. Kriminaliteten fordelte seg ca. 50/50 på høyre— og venstresiden.

Les også

Sverigedemokratarnas nestleder kalte innvandrere «parasitter»

Intensiteten er ikke vesentlig annerledes i dag, opplyser sikkerhetspolitiet (Säpo). — De to gruppene forfølger hverandre i en kjede av aksjoner og motaksjoner, sier Säpo-talsmann Fredrik Milder.

Mens de venstreekstreme oftest retter sitt hat mot høyreekstreme, går hvit makt-aktivister til angrep også utenfor den definerte venstreleiren. De forfølger tilfeldige innvandrere og homofile.

Netthat

Kampen pågår også på nettet. Ett av de sinteste kommentarfeltene tilhører et nettsted som kobles til den sentralt plasserte sverigedemokraten Kent Ekeroth.

Nettstedet angrep Sveriges Television da «Lucia» i den TV-sendte feiringen hadde mørkt hår og mørk hud. Innvendingen var: - Hun er kullsvart.

Tre mindreårige jenter som hadde tagget SD-fiendtlige slagord, fikk sine hjemmeadresser publisert. Det utløste et skred av trakasseringer.

Én foreslo at jentene burde kles nakne, skjenkes fulle og kjøres ut til en innvandrerbydel for å bli «kulturberiket».

Usikker på følgene

- Kan politikerne dempe aggressiviteten ved å snakke mer om utfordringene ved Sveriges høye innvandring?

Les også

Slik håndterer Europa strømmen av asylsøkere

— Jeg er usikker på om det ville affisere de mest ekstreme, sier statsviter Jonas Hinnfors ved Göteborgs universitet. - Men mer prat kan definitivt påvirke Sverigedemokraternas oppslutning. Det vil øke oppslutningen, fastslår han.

— Ca. 12 prosent av velgerne mener at SD har den beste innvandringspolitikken. 21 prosent synes at Sverige bør ta imot færre flyktninger. Når det likevel er bare 9–10 prosent som vil stemme SD, skyldes det at innvandring ikke er så viktig for folk at det avgjør deres valg av parti. Først når temaet får stor oppmerksomhet, vil SD kunne melke ut sitt ekstrapotensial, mener Hinnfors.