Valget er i gang: Derfor stemte vi slik vi gjorde

STOCKHOLM (Aftenposten): – De andre partiene burde lyttet til Sverigedemokraterna for lenge siden, så hadde det kanskje ikke sett ut som det gjør nå.

Bertil Asp ga i dag sin stemme til Liberalerna, som tilsvarer norske Venstre. Men han synes partiene er for låst i tradisjonelle blokker.

Bertil Asp er på vei inn i valglokalet i Gullmarsplans Gymnasium, litt utenfor Stockholm sentrum. Han synes det har vært et vanskelig valg i år og er veldig i tvil om hva som kommer til å bli utfallet.

Frem til klokken 20 i kveld er valglokalene åpne over hele Sverige. Valgresultatet er mer åpent enn noensinne, og de fleste regner med at det vil ta dager og uker før man vet sikkert hvem som skal styre landet.

I Sverige ligger valgsedlene utenfor selve valgavlukket.

Valgsedlene for de ulike partiene står utstilt på utsiden av klasserommene, og ikke inne i selve stemmeavlukkene, slik vi er vant til i Norge. Alle må derfor velge sin seddel før de går inn.

  • Følg Aftenpostens direkterapportering fra det svenske valget her.
Aftenposten reporter Ingeborg Moe dekker det svenske valget fra Stockholm

Selv ender Asp på partiet han har pleid å stemme på: Liberalerna (som tilsvarer norske Venstre). Det skyldes to ting: partiets positive syn på kjernekraft og EU. Men partiet er del av den borgerlige alliansen som vil kaste Sveriges sosialdemokratiske regjering.

– Økonomien i landet vårt er jo bra. Skal man bare røske opp det? Jeg synes det er synd at partiene er så låst i blokker. Det hadde vært bra om Moderaterna og Socialdemokraterna kunne sitte sammen i regjering, sier Asp.

Det store spenningsmomentet i kveld er hvor store Sverigedemokraterna blir.

– Jeg vil aldri stemme på det partiet. De har rett i mye, men man kan ikke bare være et ensaksparti. De andre partiene burde ha lyttet til dem for lenge siden, så hadde det kanskje ikke sett ut som det gjør nå, sier Asp, og sikter til den uoversiktlige politiske situasjonen.

– I verste fall blir det regjeringskrise.

Dette er en «rødgrønn» valgkrets, der både Miljöpartiet de gröna og Vänstern (tilsvarende SV) er mye større enn på landsplan. Sverigedemokraterna står svakt her, slik de gjør i alle de tre store byene i Sverige.

Josefina Ekström og Tobias Eriksson med barna Ingrid og Alvar stemte på partier fra hver sin blokk og skulle gjerne sett at partiene ikke var så låst i tradisjonelle blokker.

– Man kan stemme taktisk eller av ideologisk overbevisning. Jeg gjorde det siste, og valgte Centerpartiet. For meg er miljø og næringsliv viktig. Og så er det viktig med en human migrasjonspolitikk, sier Josefina Ekström (41).

Centerpartiet tilhører den borgerlige blokken, men er mer innvandringsliberal enn de andre i den blå Alliansen.

– Men vi tenker ikke likt, sier ektemannen Tobias Eriksson (41). Han stemte Miljöpartiet i riksdagsvalget, men ikke det kommunale valget. Det skyldes en strid over en skog, som Eriksson vil bevare.

– Det beste hadde vært om vi fikk en koalisjon over blokkgrensene, mener Ekström.

Far og datter Mats og Elin Olsson ga sine stemmer til Socialdemokraterna og Miljöpartiet, som i dag styrer Sverige.

Far og datter Mats (58) og Elin (32) Olsson mener valget handler om at Sverige skal bli forbli et åpent og fritt land.

– Vi skal ikke være for åpent. Men man må være menneskelig. Jeg håper ikke det går slik alle valgundersøkelsene sier, at Sverigedemokraterna øker så mye, sier de to, som ga sin stemme til Miljöpartiet og Socialdemokraterna.

Einar Lidén (t.v.) ga sin stemme til Miljöpartiet, mens kameraten Jonatan Annebäck er opptatt av distriktene og stemte på Centerpartiet.

Jonatan Annebäck var ikke i tvil om hva han skulle stemme på: Centerpartiets Annie Lööf, som ligger an til å gjøre et brakvalg.

– Vi trenger levende landsbygder. Ser man på Sverige, så tror jeg mange av våre problemer skyldes problemer på landsbygda, og avstand mellom by og land, sier Annebäck, som selv kommer fra Uppsala by.

Det er ingen tvil hos Nicklas Lindfors (t.v.), Peter Löfgren og Ulla Löfgren i Gamla Stan. De vil ha fortsatt rødgrønt styre.

Gamla stan i hjertet av Stockholm er tradisjonelt et sterkt område for Moderaterna, som er Høyres søsterparti. Men en trio vi møter utenfor valglokalet har overhodet ikke tenkt å stemme på dem. Nicklas Lindfors (50), partneren Peter Löfgren (46) og svigermor Ulla Löfgren (74) er redd for at Moderaterna skal innføre markedsjusterte husleier.

– Da vil ikke jeg har råd til å bo her, sier Peter Löfgren.

For dem blir det to stemmer til Vänsterpartiet og en til Socialdemokraterna.

Johan (46), som ikke vil oppgi etternavnet, har derimot tenkt å stemme på Sverigedemokraterna. Han mener de andre partiene ikke vet hvordan det ser ut i forstedene, men derimot bor luksuriøst i Gamla Stan og ikke vet hva som skjer.

Men de fleste vi treffer synes det er helt greit å si hvem de stemmer på.

– Jeg gir en stemme på deg, sier Bo Sundmark (71) og gir en klem til Anna König Jerlmyr, som er Moderaternas førstekandidat i lokalvalget i hovedstaden.

Moderaterna pleier å stå sterkt i valgkretsen i Gamla Stan. Og Bo Sundmark ønsker å sørge for at det skjer igjen, og vil gi en stemme til Moderaterna-politiker Anna König Jertmyr (t.v.).

– Jeg synes Moderaterna står for det som passer meg: ordning och reda. Men jeg er veldig urolig for hva som skjer i Sverige og verden. Man kan dra paralleller til 1930-tallet, Hitler og fremmedfiendtligheten. Vi må huske på at de som bygde vår velstand, var folk som kom fra andre land, sier Sundmark.

Har du fått med deg disse reportasjene fra Sverige: