- Bønder er miljøvernere

Stockholm (Aftenposten): - Å beholde et ikke-idustrialisert landbruk er helt avgjørende for fremtiden, sier tidligere president Bill Clinton på EAT Forum i Stockholm.

USAs tidligere president Bill Clinton slo et slag for de små i landbruket under sitt foredrag på «EAT - Stockholm Food Forum» mandag.
  • Yngve Ekern
Lege og miljøvernaktivist Gunhild Stordalen innleder under konferensen EAT Stockholm Food Forum på Clarion Hotel Sign i sentrale Stockholm mandag.

Clinton er nå blitt veganer, og vil være ambassadør for de små i landbruket.

— Skal vi ha et bærekraftig landbruk for å fø de ni milliarder mennesker som skal leve på jorden i 2050, må vi bekjempe tendensene til industrialisering av matproduksjonen, sier Clinton.

Selv er han dypt engasjert i å hjelpe småbønder i Malawi, der han gjennom Clinton Foundation samarbeider med over 20.000 bønder.

Les også:

Kritiserer Kina

EAT Forum i Stockholm, initiert av norske Gunhild Stordalen og Petter A. Stordalen, er et utmerket sted å begynne store forandringer, mener Clinton.

— Vi ser nå at enkelte land med stor befolknings- og velstandsøkning, som Kina, kjøper opp landområder i andre deler av verden for å sikre sin egen befolkning råvarer til mat, sier Clinton.

Den utviklingen ender oftest med en type landbruk som gjør lokale bønder arbeidsløse og som utarmer jorden, mener han. Clinton er selv vokst opp på et småbruk i Arkansas.

— Bønder som driver tradisjonelt er pr definisjon miljøvernere. Et industralisert, og ikke minst kjemikalisert, landbruk kan ikke løse matforsyning eller klimautfordringer, sier Bill Clinton.

Hemmelig honorar

EAT Forum vil ikke opplyse noe om Clintons honorar.

— Det har vi avtale om ikke å si noe om, forteller Beate Nossum i First House, kommunikasjonsbyrået EAT Forum bruker.

I fjor fikk Clinton kritikk da han tok 500.000 dollar for å snakke i 90-årsdagen til Shimon Peres. I 2011 var han på visitt i Oslo. Han tok 50.000 kroner pr deltager da han snakket til 40 inviterte gjester i regi av Norsk Postkodeforening.

Kronprinsesse på besøk

Til stede på konferansen er også kronprinsesse Mette-Marit. Den en svenske kronprinsprinsessen Victoria meldte avbud i siste liten på grunn av sykdom.

Blant 55 tunge innledere som gjennom to konferansedagerskal se helse, mat og miljø i sammenheng, er også Arbeiderpartiets nye leder Jonas Gahr Støre. Som tidligere helseminister og utenriksminister, pluss engasjement i WHO, mener han at det er på høy tid å se at de tre områdene er bundet sammen.

— Dette faller sammen med det jeg har sett og lært i disse ulike rollene. Verdens måte å fø ni milliarder mennesker på vil avgjøre klimaspørsmålet. Matproduksjonen er nøkkelen, sier Jonas Gahr Støre. Han sitter i EAT Forums fagråd.

Stordalens konferanse skiller seg stilmessig fra vanlige miljøkonferanser. Men den øvrige miljøbevegelsen følger det nye initiativet med forventning.

— Dette virker litt elitistisk, men jeg ser at det likevel er forskningsbasert. Ambisjonene er store, og det er bra, sier Dag Hareide i Regnskogfondet.