Snart kan du ta taxi uten sjåfør i en av USAs største byer. Her er fem nye ting om selvstyrte biler.

NEW YORK (Aftenposten): Robotaxi er nå godkjent i Arizona. Reisen inn i fremtiden har avgang nå, og den går uten sjåfør.

Det franske selskapet Navya har satt in robotdrevne busser i blant annet Las Vegas.

Tesla var først med å sende en bil ut i verdensrommet, men det er Googles Waymo som leder kappløpet inn i fremtiden. Selskapet er i full gang med innføringen av førerløse biler, og utviklingen går nå forrykende fort. Autostyrte biler og busser kjører allerede rundt i mange land over hele kloden, men de aller fleste er fortsatt på teststadiet.

Selvkjørende biler blir med all sannsynlighet det neste tiårets store samfunnsendring, så her er det bare å henge med i svingene. Her er noen de viktigste nyhetene oppsummert:

Waymosjef John Krafcik viser frem en selskapets selvkjørende biler i fjor. Snart kan du ta førerløs Waymo-taxi i flere av USA storbyer, ifølge selskapet.

1. Googles Waymo begynner taxiservice i Arizona

I slutten av januar ble Google-selskapet Waymo godkjent som transportselskap i Arizona. Det betyr at de kan begynne en kommersiell drosjeservice med førerløse biler i løpet av 2018. Waymo har testet disse bilene i storbyen Phoenix det siste året, og rekrutterer fortsatt frivillige passasjerer for å skaffe så mye kunnskap som mulig. Selskapets biler har kjørt over fire millioner miles på testturer uten sjåfør.

Waymo planlegger å tilby førerløs taxiservice i flere amerikanske byer innen utgangen av 2018. Google-selskapet blir dermed trolig det første som setter i gang stor kommersiell drift.

2. «Gamle» bilselskaper slåss for livet – og samarbeider med IT-kjempene

Tradisjonelle bilselskaper har kastet seg inn i robotverdenen med full tyngde. Waymo har bestilt tusenvis av selvkjørende biler fra Chrysler for å utstyre den nye taxiservicen. De samarbeider også med Avis om vedlikehold.

Uber har en avtale med Volvo om å bruke XC90 SUV, mens både Ford og General Motors utvikler egne varianter. I Tyskland har Daimler og Bosh kombinert krefter for å satse på selvkjørende biler.

De store, tradisjonelle bilselskapene konkurrerer samtidig innbitt mot en rekke nykommere om å få en ledende posisjon på markedet. Det popper stadig vekk opp nye utfordrere.

Franske Navya har hatt suksess med sin shuttlebuss.

3. Robotbusser triller fra Australia til Kina og Tyskland

Aller lengst har teknologien kommet når det gjelder minibusser i shuttletrafikk. Her er det ikke bare amerikanerne som er på hugget. Australia er i gang med testing av minibusser flere steder i landet. Det er også kineserne og tyskerne, for å nevne noen.

Og det franske selskapet Navya har hatt suksess med en minibuss som frakter passasjerer i blant annet Las Vegas, Tokyo og Perth, Australia.

Toyota planlegger å bruke egenproduserte robot-minibusser under OL i Tokyo i 2020.

4. Det kan gå galt (men mennesker har ofte skylden)

Navya kræsjet på en av sine første testturer i Las Vegas. Grunnen var at en lastebil rygget inn i minivanen. En robotbuss i Tyskland kræsjet på sin aller første tur, men det var på grunn av en menneskelig feil. Passasjerene kan nemlig overta styringen dersom det er et hinder i veien som bussen ikke kan håndtere.

En undersøkelse fra i fjor høst i California viste at de fleste ulykkene skyldtes at menneskelige sjåfører kjørte inn i robotbilene bakfra. Det er fordi menneskene ikke er vant til biler som kjører så forsiktig og stanser i så god tid, ifølge Bloomberg.

5. Det kan fort bli mange arbeidsledige sjåfører

Trailersjåfør er et av de aller vanligste yrkene i USA, men bransjen sliter med rekrutteringen. Det problemet kan snart snu seg på hodet. Mange eksperter tror den største disrupsjonen kan komme nettopp her.

I begynnelsen av denne måneden kjørte en førerløs trailer helt fra Los Angeles og på tvers gjennom USA til Jacksonville i Florida. Bilen var et produkt fra Silicon Valley-selskapet Embark.

Både Tesla og Volvo utvikler denne typen kjøretøy, og får konkurranse fra nystartede firma som kinesiske TuSimple.