Verden
En mann løftes inn i en ambulanse etter et luftangrep i Øst-Ghouta tirsdag. Bildet er distribuert fra de såkalte Hvite hjelmene i Syria via nyhetsbyrået AP, som har verifisert innholdet i bildene gjennom andre kilder.

Hjelpeorganisasjonene frykter et nytt Aleppo i Øst-Ghouta i Syria

– Vi venter på at det er vår tur til å dø, sier en som bor i området.

  • Thomas Olsen
    Journalist

Øst-Ghouta er et tett befolket jordbruks- og forstadsområde like utenfor Damaskus. Det er det siste område i nærheten av den syriske hovedstaden som fortsatt er kontrollert av opprørere.

Raketter, artilleri, luftangrep og tønnebomber er blitt brukt i en kraftig opptrapping av bombardementet av området siden søndag. Det er er blant de dødeligste i den nå åtte år lange borgerkrigen i Syria, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Merkel kaller angrepene massakre

Tysklands statsminister Angela Merkel kaller angrep på barn og sykehus i Syria en massakre som må ta slutt.

– Drapene på barn, ødeleggelsen av sykehus – alt dette er ensbetydende med en massakre som må fordømmes og som må møtes med et tydelig nei, sier Merkel.

Syriske regjeringsstyrker og deres russiske allierte innledet tidligere i måneden en offensiv mot det opprørskontrollerte området Øst-Ghouta utenfor Damaskus. Her er over 300 sivile blitt drept, ifølge FN.

Dette bildet er tatt i Hamouriyeh i Øst-Ghouta onsdag.

Ødelagt hjem

– Vi venter på at det blir vår tur til å dø. Det er det eneste jeg kan si, sier 22 år gamle Bilal Abu Salah til nyhetsbyrået Reuters.

Han bor sammen med sin kone, som er gravid i femte måned, i Douma, Øst-Ghoutas største by. De frykter nå at bombardementet kan koste dem det som vil bli deres første barn. Nesten alle som bor i byen, har forlatt hjemmene sine, forteller han.

– Det er fem eller seks familier som bor i hvert hjem. Det er ikke noe mat, ingen markeder.

Sammenraste bygninger i Øst-Ghouta etter et luftangrep 21. februar.

Mange sivile drept

FN har dokumentert at 346 sivile er drept og 878 er såret siden 4. februar i år, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein.

«Internasjonal humanitærrett ble laget nettopp for å hindre slike situasjoner, der sivile blir slaktet i hopetall for å oppnå politiske eller militære må», sier han i en uttalelse.

Øst-Ghouta har 400.000 innbyggere og har vært beleiret av regjeringsstyrker siden 2013.

En ung mann på sykkel i den utbombede byen Douma.

Sammenlignes med Aleppo

Situasjonen i Øst-Ghouta er blitt sammenlignet med det som utspilte seg i Aleppo i 2016, da syriske og russiske fly la den opprørskontrollerte, østlige delen av byen i grus for å gjenvinne kontrollen.

Ødeleggelsene og de sivile lidelsene der blir trukket frem av FNs spesialutsending, nødhjelpsorganisasjoner og menneskerettighetsaktivister som skrekkscenarioet for Øst-Ghouta.

Det er et desperat forsøk på å vekke verdenssamfunnet og få partene til forhandlingsbordet.

En mann får behandling på en hjelpestasjon i Douma.
Røyken stiger opp over den beleirede byen Hamouriyeh like utenfor Damaskus.

Vil kopiere Aleppo

Russland og Assad-regimet bruker på sin side Aleppo-scenarioet som oppskrift på å gjenerobre opprørsenklaven.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sa mandag at alliansen ville bruke erfaringene fra frigjøringen av Aleppo for å gjenvinne Øst-Ghouta-området, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg får spørsmål om dette er verre enn Aleppo. I Øst-Ghouta er befolkningen dobbelt så stor, og beleiringen har vart dobbelt så lenge, konstaterer FN-rådgiver Jan Egeland overfor NTB.

Forbereder offensiv

– Offensiven har ikke startet ennå. Dette er bare innledende bombing, sier en av lederne for militskoalisjonen som kjemper på vegne av Assad-regimet i området.

Han sier til Reuters at målet med bombardementet er å hindre at opprørerne i Øst-Ghouta bruker bombekasterne sine til å avfyre granater mot nabolag øst i Damaskus.

Ifølge statlige, syriske medier ble fire personer såret av slike granater onsdag, mens seks personer ble drept tirsdag.

Bildet viser at folk hjelpes ut av ruinene av en bygning i Hamouriyeh tirsdag.

Røde Kors krever tilgang

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) krever nå å få slippe inn i opprørskontrollerte Øst-Ghouta med nødhjelp.

– Angrepene kommer til å forårsake enda mer lidelse i dagene og ukene som kommer, og våre team må få slippe inn i Øst-Ghouta for å hjelpe de sårede, sier Marianne Gasser, som leder ICRCs delegasjon i Syria.

– Det må settes en stopper for denne galskapen, fortsatte hun.

Et barn får behandling etter å ha blitt såret onsdag. Bildet er tatt av den Assad-kritiske gruppen Ghouta Media Center. Nyhetsbyrået AP opplyser at det har autentifisert bildet gjennom sin rapportering.

Forholdene i Øst-Ghouta bekymret nødhjelpsorganisasjoner allerede før det siste bombardementet startet. Det mangler både mat, medisiner og andre grunnleggende forsyninger.

– Det er viktig å avslutte denne meningsløse menneskelige lidelsen. Angrep mot sivile og infrastrukturer må stoppe nå, sier koordinator Panos Moumtzis i FNs flyktningbyrå.

Les mer om

  1. Damaskus
  2. Syria