Verden

Obama krever ebola-innsats

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
 • Dette er mer enn en helsekrise. Det er en økende sikkerhetstrussel, både for regionen og for verden, sa USAs president på et hastemøte i FN torsdag.

Hittil er minst 2900 mennesker døde som en følge av ebola, ifølge nye tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

— Dersom vi ikke gjør noe, vil denne epidemien kunne drepe flere hundre tusen mennesker i løpet av de neste månedene, sa president Obama på krisemøtet i FN torsdag.

Les Preben Aavitslands kommentar:

Les også

Ebola-epidemien er allerede en katastrofe

Maratonsprint

Obama gjorde det klart at verdenssamfunnet ikke på langt nær har gjort nok for å stanse spredningen av det dødelige viruset.

— Det er fortsatt stor avstand mellom hvor vi er og hvor vi trenger å være. Vi trenger å være både raske og langsiktige, å behandle dette som en maraton der vil løper i sprinthastighet. Og det er bare mulig dersom alle land og alle organisasjoner drar sin del av lasset. Alle er nødt til å gjøre mer, sa Obama.

For å understreke alvoret la han til at dette ikke kun er et problem for Liberia, Sierra Leone og andre land i Vest-Afrika.

— Dette er mer enn en helsekrise. Det er en økende sikkerhetstrussel, både for regionen og for verden. I en tid der regionale kriser raskt kan bli til globale trusler, er det i hele verdens interesse å stanse ebola, sa Obama.

Se videoklippet med Obama øverst.

Lett refs fra Obama

Norges statsminister, Erna Solberg, var til stede i salen under presidentens tale. Men svært mange andre land deltok ikke med sine regjeringsledere. Dette ble lagt merke til av Obama, som sendte et ørlite diplomatisk stikk til de landene som ikke stilte med sine toppfolk.

- Til alle dere som har tilgang til sine statsoverhoder vil jeg be dere om å sørge for at de gjør dette til en topprioritet, sa presidenten i en del av innlegget som ikke var skrevet ned på forhånd.

WHO tror at så mange som 20.000 mennesker kan ha blitt smittet av ebolaviruset innen begynnelsen av november. Selv om spredningen er under kontroll i Nigeria og Senegal, sliter Liberia og Sierra Leone med svært mangelfull kapasitet for å håndtere den voksende krisen.

Bønn fra Liberia

Liberias utenriksminister, Augustine K. Ngafuan, kom tirsdag med en sterk appell via Aftenposten der han oppfordret andre land til å slutte å isolere landet hans fordi de fryktet en ytterligere spredning av viruset.

— Vi er isolert. Noen av handlingene fra andre land er på grensen til stigmatisering. Det er mange land vi ikke får reise til, og det er mange som nekter sine borgere å reise til Liberia. Det bidrar til å gjøre problemet større, fortalte han Aftenposten i New York.

Norge har hittil gitt 86 millioner kroner for å bekjempe ebolaepidemien. I tillegg er 18 norske feltarbeidere engasjert i landene som er rammet av krisen.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Vrangforestillingene om ebola smitter, og konspirasjonsteorier spres

 2. VERDEN

  Ebola-viruset har nådd storbyen Goma i Kongo

 3. FOTBALL

  Spansk topplag krever vest-afrikaner hjem fra landslagsspill

 4. KOMMENTAR

  «Strenge-Raymond Johansen kan ikke holde Oslo stengt uten regjeringen i ryggen»

 5. VERDEN

  Nå vil Obama skrive og hvile

 6. VERDEN

  Selv de døde kan smitte. Nå har ebola spredt seg til et nytt land.