Verden

Da det meldte seg motkandidater ved presidentvalget, grep eksgeneralen til et velkjent triks

ISTANBUL (Aftenposten): De reelle motkandidatene er blitt fengslet eller har trukket seg etter hardhendt overtalelse.

I Kairo har det dukket opp plakater som oppfordrer folk til å gi president Abdel Fattah el-Sisi en ny periode som president.
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
  • og NTB

Det har snart gått fire år siden den tidligere generalen Abdel Fattah el-Sisi (63) lot seg velge som Egypts president – med over 96 prosent av stemmene.

Da hadde det gått et år siden han og den egyptiske hæren hadde tatt makten fra folkevalgte Mohamed Mursi og Det muslimske brorskap.

Aktuelle presidentkandidater har forsvunnet én etter én

Prosessen frem mot valget betegnes imidlertid av kritikere som en farse, der resultatet ikke er blitt overlatt til tilfeldighetene.

De som har vurdert å stille som motkandidater, og som er blitt ansett som en reell trussel, har en etter en blitt «overtalt» til å trekke seg.

Folk holder plakater som fordømmer president Abdel Fattah el-Sisi og USAs president Donald Trump utenfor kontorene til en journalistforening i Kairo den 7. desember i fjor.

Den første kandidaten som ble effektivt satt på sidelinjen, var oberst Ahmed Konsowa (42). Han ble dømt til seks års fengsel, etter at han ble funnet skyldig i å ha gitt uttrykk for politiske ambisjoner mens han fremdeles var offiser i militæret.

Ahmed Shafik (76), som reiste til De arabiske emiratene etter at han tapte presidentvalget mot Mohamed Mursi i 2012, kom tilbake til Egypt i desember i fjor. Da hadde han allerede sagt at han ville gjøre et nytt forsøk på å bli president. Men da han kom hjem til Egypt, ble han pågrepet og forsvant i noen dager. Dernest gjorde han det klart at han ikke ville stille til presidentvalget «fordi han hadde vært for lenge i utlandet og ikke hadde klart å følge godt nok med».

Den neste som erklærte at han ville stille som presidentkandidat, var den tidligere generalstabssjefen Sami Anan (70). Men også Anan ble arrestert i januar. Etter en stund gjorde valgkampapparatet til Anan det klart at han ikke stiller til valg likevel.

President Abdel Fattah al-Sisi var gjest hos Donald Trump i Det hvite hus i april i fjor.

Medarbeidere utsatt for sterkt press

Menneskerettighetsaktivisten og advokaten Khaled Ali (45) sa i november i fjor at han ville stille som presidentkandidat. Han hadde imidlertid en straffesak mot seg som kunne ha gjort det umulig for ham å stille. Den 24. januar erklærte han at han trakk sitt kandidatur, siden «alt håp var ute». Han sa på pressekonferansen at mange av hans medarbeidere var blitt arrestert og utsatt for stort press.

Nevøen til tidligere president Anwar al-Sadat, Mohamed Anwar Sadat, trakk seg også i midten av januar. Begrunnelsen av han fryktet for sikkerheten til sine medarbeidere.

President Sisi har også pleier forholdet til Russlands president Vladimir Putin. Her er de to sammen ved Sotsji i august 2014.

Kandidaten som ingen anser som en motkandidat

I siste liten før fristen for å erklære et kandidatur gikk ut, ble det klart at Mussa Mustapha Mussa fra det regjeringsvennlige Ghad-partiet stiller opp som kandidat.

– Det er vel ingen som ser ham som en reell motkandidat, sier postdoktor Jon Nordenson ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo. – Egyptiske myndigheter har markert tydelig at de ikke ville ha noen reelle motkandidat til Sisi.

Han sier det ikke er noen grunn til å tro at det ville blitt noen frie valg i Egypt likevel.

Partiet som tidligere hadde presidentmakten i Egypt, Det muslimske brorskapet, er blitt erklært for å være en terrororganisasjon og tusenvis av mennesker er blitt satt i fengsel.

– På samme måte som vi tidligere har sett i flere andre arabiske land, så ønsker myndighetene bare at presidentens posisjon skal bli bekreftet. De vil kunne vise til at lederen er blitt valgt, sier Nordenson.

Tidligere president Mohamed Mursi sitter i fengsel. Dette bilder er tatt i en domstol i Kairo den 16. juni 2015.

Presidenten vil ha seg frabedt en boikott

Det som imidlertid bekymrer de egyptiske myndighetene nå, er en boikottkampanje fra opposisjonen.

Egypts president Abdel Fattah el-Sisi sier rett ut at opposisjonen skal passe seg for å boikotte valget og advarer dem mot nye massemønstringer.

– Dere er advart. Det som skjedde for syv eller åtte år siden, kommer ikke til å skje igjen i Egypt, sa Sisi i en tale under en innvielse av gassfeltet Zohr i forrige uke, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Uttalelsen ble gitt dagen etter at over 150 politikere og aktivister oppfordret egyptiske velgere til å boikotte valget.

Ahmed Safik og Sami Anan vurderte begge å stille som kandidater til presidentvalget, men begge trakk seg. Her er de avbildet sammen i januar 2012.

– Sisi er arrogant

Boikottaksjonen, som støttes av åtte partier, har fått navnet «Bli hjemme!»

– Nei til å delta i denne paradeforestillingen, sier Hamdeen Sabahi, som var presidentkandidat både i 2012 og 2014.

– Hvordan kan vi snakke om et valg når det ikke er noen garanti for å kunne stemme fritt? spør han, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han anklager Sisi for å være en arrogant person som ønsker å undertrykke andres holdninger, og som har skylden for den fastlåste situasjonen.

Les mer om

  1. Egypt