Verden

Ingen nødmeldinger fra passasjerfly før det styrtet utenfor Moskva

Det kom ingen nødmeldinger fra det russiske flyet før det styrtet utenfor Moskva, opplyser den russiske havarikommisjonen. Alle de 71 om bord omkom.

Redningsmannskaper i arbeid utenfor Moskva der et fly av typen Antonov An-148 styrtet søndag.

Flyet skulle til byen Orsk ved Uralfjellene, men forsvant brått fra radaren to minutter etter at det tok av fra Domodedovo-flyplassen like sør for Moskva søndag ettermiddag.

– Det er på det rene at besetningen ikke har meldt fra om noen tekniske problemer på flyet, sier Svetlana Petrenko, talskvinne for den russiske havarikommisjonen, søndag kveld.

Flyet, som er av typen Antonov An-148, tilhørte selskapet Saratov Airlines. Det hadde 65 passasjerer og seks besetningsmedlemmer om bord. Ingen av dem overlevde, bekrefter russiske myndigheter.

De omkomne er i alderen 5 til 79 år, ifølge en liste fra det russiske departementet for kriseberedskap.

Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået Interfax at de så flyet falle brennende mot bakken.

– Besetningen og passasjerene hadde ingen sjanse til å overleve, sier en kilde i den russiske redningstjenesten til Interfax.

Årsak ukjent

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent, men den russiske flyhavarikommisjonen har begynt arbeidet med å lete etter årsaken. Etterforskerne jobber ut fra flere teorier, blant annet om at ulykken kan skyldes menneskelig svikt, teknisk svikt eller dårlige værforhold.

Det russiske departementet for kriseberedskap bekrefter ifølge nettstedet Russia Today at flyets ferdskriver er funnet. Det er ikke kjent om taleregistratoren er funnet.

Nyhetsbyrået Tass melder at flymaskinen ble satt i trafikk i 2010, men at det i perioden 2015 til 2017 sto på bakken på grunn av mangel på deler. Flyet skal ha blitt satt i trafikk igjen i februar i fjor.

Flysporingstjenesten Flightradar24 melder at flyet stupte 3.000 fot (914,4 meter) på ett minutt før signalet ble tapt.

Det var et fly av typen Saratov Airlines An-148 fra Saratov Airlines som styret utenfor Morkva søndag.

Putin kondolerer

Store mannskaper er satt inn i redningsarbeidet. To omkomne var funnet søndag kveld, men levninger av mange flere døde og vrakdeler ligger spredt utover et stort område.

President Vladimir Putin har sendt sine kondolanser til de pårørende. Han har også avlyst møtet han skulle ha med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i havnebyen Sotsji mandag. Møtet er i stedet flyttet til Moskva.

Også FN kondolerer.

– Generalsekretæren har med stor sorg blitt opplyst om flyulykken i Moskva-regionen. Han formidler sine dypeste kondolanser til ofrenes familier og til folket og regjeringen i Russland, sier generalsekretærens talsmann Stephane Dujarric.

Utenlandske passasjer

Ifølge nyhetsbyrået TASS var tre av passasjerene på flyet utenlandske, hvorav én sveitsisk statsborger. De øvrige passasjerene kom alle fra Orenburg-regionen, der byen Orsk ligger og dit flyet skulle, opplyser guvernøren i Orenburg.

Lokale medier viser bilder av fortvilte og gråtende pårørende som samlet seg på flyplassen i Orsk. Psykologer og annet helsepersonell er sendt til flyplassen for å hjelpe de pårørende, melder det lokale nettstedet Ural56.ru.

Les mer om

  1. Moskva
  2. Fly