Verden

Hun ble gjenforent med sin 7-åring. Men det er stor forvirring om hva som skjer med mange hundre familier som er blitt skilt.

Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia gråt en skvett da hun igjen fikk klemme sønnen Darwin. Andre vet ennå helt ikke hva som skjer.

Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia traff natt til fredag igjen sønnen Darwin. Foto: Patrick Semansky, AP/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

President Donald Trumps snuoperasjon om innvandrerfamilier som lurer seg over grensen til USA, har skapt ytterligere forvirring i myndighetsapparatet.

Siden april er 2300 barn blitt skilt fra foreldrene: Foreldrene ble siktet og satt i varetekt. Myndighetene tok seg av barna.

Blir folk tiltalt?

Trumps presidentordre tok sikte på å holde familiene samlet, men nulltoleransepolitikken skulle ikke endres. Den såkalte nulltoleransen består av alltid å straffeforfølge ulovlige grensepasseringer.

I Texas meldte lokalavisen El Paso Times imidlertid at påtalemyndigheten i Texas’ vestre distrikt torsdag droppet saker for ulovlig grensekryssing. Alle anlegg som kunne huse familier, var fulle. Samtidig ble det sagt fra Justisdepartementets side at nulltoleransen står fast og at siktelser ikke blir frafalt.

Denne familien fra Guatemala søkte torsdag asyl ved en grensestasjon i Texas. Her titter de over en informasjonspakke mens de venter på en buss. Foto: Eric Gay, AP/NTB scanpix

Har de plass til alle?

Sikkerhetsdepartementet (DHS) har tre familieanstalter med plass til sammenlagt opptil 3000 personer. Disse har en standard som er godkjent for å huse familier, men de er allerede så godt som fulle. Dermed står grensemyndighetene i samme knipe som de har gjort før, også da Barack Obama var president. Antagelsen er at de vil bli nødt til å gjeninnføre praksisen som nulltoleransen skulle stoppe: såkalt fang-og-slipp-løs-igjen. Mens migrantene venter på at saken skal komme opp, blir de løslatt og kan bevege seg fritt i det amerikanske samfunnet.

Hva skjer nå med de 2300 barna?

Det råder også forvirring om hva som skjer med barna som allerede er adskilt fra foreldrene. En høytstående tjenestemann har sagt underhånden til nyhetsmedier at 500 av dem allerede er gjenforent med sine foreldre. Det er ikke klart hvordan dette eventuelt har skjedd. En mulighet er at foreldrene allerede er dømt til straff tilsvarende varetekten, er blitt løslatt og har funnet barna igjen.

Det aktuelle departementet (HHS) har opprettet en døgnåpen telefonlinje for dem som søker barna sine. En kilde sier til nyhetsbyrået AP at flere føderale etater dessuten jobbet på spreng for å etablere en prosess for å gjenforene familiene på et senter i Texas.

Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia og sønnen slår seg ned i Texas mens de venter på at asylsøknaden behandles. Foto: Patrick Semansky, AP/NTB scanpix

Enkelte har allerede funnet hverandre. Asylsøkeren Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia fra Guatemala saksøkte den føderale staten for å bli gjenforent med sin syv år gamle sønn Darwin. Justisdepartementet gikk da med på å føre dem sammen.

Natt til fredag møttes mor og sønn for første gang på en måned på en flyplass i Maryland utenfor hovedstaden Washington. Moren forteller at hun gråt og at hun aldri skal være borte fra ham igjen. De to skal nå reise til Texas i påvente av behandlingen av asylsøknaden.

Lovforslag ble utsatt

Samtidig som forvirringen råder i den aktuelle striden om splittede familier, fortsetter en politisk debatt om innvandring. I kongressen ble et republikansk forslag til en overhaling av lovgivningen utsatt til neste uke etter motstand fra egne partifeller. Blant innholdet er tiltak som:

 • Mulighet for statsborgerskap for personer som er ankommet ulovlig som barn.
 • 25 milliarder dollar til å bygge en mur mot Mexico.

President Donald Trump foreslo fredag på Twitter at det hele bør utsettes til etter det han mener blir et republikansk valgskred til høsten.

Republicans should stop wasting their time on Immigration until after we elect more Senators and Congressmen/women… https://t.co/4HZ9ZIiNfrElect more Republicans in November and we will pass the finest, fairest and most comprehensive Immigration Bills a… https://t.co/ZK72YOYINO

Problemer i årevis

USA har slitt med lignende problemer i årevis, lenge før Trump overtok som president. Antallet barn og unge som kommer alene, har vært skyhøyt. Departementet har derfor omsorg for omtrent 10.000 migrantbarn. Og pågripelser på grensen har i flere år vært høyt.

Antall personer som kommer med familien, øker også. De siste to budsjettårene er drøyt 73.000 tatt årlig. Hvis økningen fortsetter som nå, vil tallet øke med 10.000–15.000 i inneværende år.

Økte med 223 prosent fra i fjor

I april var det totale antallet personer som ble pågrepet eller avvist ved USAs sørgrense på 50.924 personer. Dette er en økning 223 prosent fra samme måned året før. Utover våren 2017 – etter at president Donald Trump hadde inntatt Det ovale kontor – falt tallene måned for måned. I vinter begynte de imidlertid å ta seg opp mot gamle høyder igjen, og 6. april kunngjorde justisminister Jeff Sessions den nye nulltoleransepolitikken

Fyrer opp kjernevelgere?

Det spekuleres nå rundt hvordan krangelen om innvandrere vil slå ut i det viktige mellomvalget i november. Enkelte analytikere tror Det hvite hus satser på at innvandring skal fyre opp Trumps kjernevelgere, mens andre tror de fleste republikanske kandidater heller vil fokusere hardt på de økonomiske oppgangstidene.

14 prosent av de spurte i en Gallup-måling mener innvandring og ulovlige innvandrere er USAs største problem. Innvandring er dermed på annenplass over problemsaker etter dårlig lederskap, og er det eneste problemet på listen som gjør et byks oppover nå.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. Amerikansk politikk
 4. Innvandring