Verden

Norge-vennlig enehersker fortsetter

MOSKVA (Aftenposten): Alijev-familien har styrt oljerike Aserbajdsjan, som har tette bånd til Norge, i 33 år. Alt tyder på fem nye år

President Ilham Alijev, som arvet presidentjobben da pappa Hejdar døde i 2003, avlegger her stemme ved presidentvalget i 2008. Han fikk da 87,34 prosent av stemmene i et valg vestlige observatører mener ikke holdt internasjonal standard.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Utenriksminister Espen Barth Eide, som tidligere har skrytt Aserbajdsjans eneveldige leder Ilham Alijev opp i skyene, er bekymret foran onsdagens presidentvalg i den tidligere sovjetrepublikken.

— Jeg deler den bekymringen som er uttrykt fra EU-hold når det gjelder situasjonen i oppløpet til valget. Også fra norsk side oppfordrer vi aserbajdsjanske myndigheter til å gjøre sitt ytterste for å tilrettelegge for frie og demokratiske valg, sier Eide til Aftenposten.

Opposisjonen har hatt store problemer foran onsdagens presidentvalg i autoritære Aserbajdsjan, et land med 9,6 millioner innbyggere og hvor flertallet er muslimer. Den første hovedkandidaten til opposisjonen ble nektet å stille av myndighetene. Den neste de stablet på bena ble fengslet.

I tillegg melder den lokale menneskerettighetsgruppen Human Rights Club at mange titalls journalister, religiøse aktivister og menneskerettighetsforkjempere er blitt fengslet i forkant av valget. Gruppen mener nå at det er 142 politiske fanger i landet. Alt tyder på gjenvalg av Alijev, som nylig fikk 88,7 prosent på en meningsmåling.

Statoil er gigantinvestor

Grunnet olje er det relativt tette bånd mellom Norge og Aserbajdsjan, som geopolitisk ligger sentralt plassert til inneklemt mellom Russland, Iran og Tyrkia. Statoil har investert mer enn 5 milliarder dollar, rundt 30 milliarder norske kroner, og er med det den nest største utenlandske investoren i landet.

Les også

Aserbajdsjan hisser opp Iran med popstjerner

Kronprins Haakon var i Aserbajdsjan i 2011, mens Statoil-sjef Helge Lund var i hovedstaden Baku og møtte rundt 50 ansatte så sent som april. Da møtte han også president Alijev og undertegnet en intensjonsavtale som kan ende i mer oljeproduksjon.Menneskerettighetsforkjempere mener at Vesten er lite villig til å konfrontere Alijev grunnet landets strategiske plassering, oljen og landets rolle som transittrute for amerikanske soldater til og fra Afghanistan.

— Et brutalt regime

Blant dem som er kritisk, er informasjonssjef Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité.

— Aserbajdsjan har under president Ilham Alijev blitt et brutalt regime som det ikke snakkes altfor mye om og regimet får stort sett operere uten større protester fra vestlige land, sier Lindemann til Aftenposten.

— Utviklingen i Aserbajdsjan har i et menneskerettslig og demokratimessig perspektiv vært tragisk. Valgene har mer i enn i ti år vært en rekke farser som har avløst hverandre. Dette valget forventer vi ikke noe nytt fra. Opposisjonen er svak, har hatt problemer med å fornye seg og å tiltrekke ny støtte, men dette har ikke minst vært forårsaket av at myndighetene har slått ned på organisert opposisjon med tung hånd, sier Lindeman.

Les også

Dyr sportsbil utløste opptøyer i Aserbajdsjan

Egentlig skulle ikke Alijev, etter å ha sittet to femårsperioder på rad, hatt lov til å stille i onsdagens valg. Men etter at han vant det forrige valget med 89 prosent av stemmene i 2008, sørget han for å endre grunnloven året etter. Dermed sikret han seg retten til å bli president på livstid, ved at grunnlovens begrensninger om å sitte bare to perioder ble fjernet.

— Meget visjonær og intelligent leder

Det er ikke bare Alijev som ser store fordeler ved å sitte lenge med makten. Det gjør også utenriksminister Eide, som avla Alijev et besøk i Aserbajdsjans hovedstad Baku i januar.

— Det er en meget visjonær og intelligent leder. Han har en langsiktig visjon for landet. Det at han sitter en stund gjør at han kan tenke langsiktig, kunne Eide si til Dagens Næringsliv i forbindelse med reisen.

Nå understreker han overfor Aftenposten at det er grunn til bekymring når det gjelder situasjonen for menneskerettigheter og demokrati i Aserbajdsjan, noe som det fra norsk side er blitt påpekt ved en rekke anledninger.

— Dette har jeg også tatt opp direkte med aserbajdsjanske myndigheter, og med president Alijev, sier Eide.

Høy oljepris har ført til voldsom velstandsutvikling i landet siden årtusenskiftet. Sentrum av Baku minner om en europeisk hovedstad og regimet selv hevder at fattigdomsraten er redusert fra 49 prosent i 2001 til under 10 prosent i 2011. Men kritikerne mener oljerikdommen ikke kommer alle til gode, og at Alijevs familie tilgodeses særlig godt.

Livvakten kan være landets nr. to

I likhet med mange andre tidligere sovjetrepublikker er persondyrkelse og også fremtredende i Aserbajdsjan. Det spesielle med Aserbajdsjan er at de har gjort det til en eksportartikkel. I løpet av et drøyt tiår har statuer av pappa Hejdar Alijev blitt satt opp verden rundt, fra Beograd, Mexico by og til Kairo.

Det er ikke bare Aserbajdsjans politiske liv som domineres av presidentens familie, ofte referert til som «Familien». De kontrollerer også store deler av landets næringsliv. Familien kan deles opp i to klaner, den ene ledes av presidentens ektefelle og den andre av hans sjeflivvakt Baylar Eyyubov.

«Han er en av få som har konstant direkte adgang til presidenten, men hans fremste fordel er at han også er urørlig fordi han er inngiftet i «familien». Noen betrakter ham som det mektigste medlemmet av eliten, etter presidenten», skrev den uavhengige organisasjonen International Crisis Group i en 23 sider lang rapport høsten 2010.

Twitter: @StDyrnes

Pappa og daværende president Hejdar Alijev fikk i 1996 audiens hos Kong Harald og Dronning Sonja på Slottet i 1996.