Verden

Denne uken ble EU-landene enige om en ny migrantavtale. Samtidig varsler Italia sommerstengte havner for redningsskipene i Middelhavet.

Skip fra organisasjoner som redder flyktninger og migranter får ikke legge til kai i Italia, sier landets innenriksminister Matteo Salvini.

Dette tyske redningsskipet fra organisasjonen Misson Lifeline ble nektet å legge til kai i Italia. De 234 som var ombord ble senere fraktet til Malta.
  • Pål A. Solheimsnes
    Journalist

Optimisme blåste over Europa da det ble klart at EU hadde fått i land en ny migrasjonsavtale natt til fredag.

Tilsynelatende hadde avtalen klart den vanskelige oppgaven å blidgjøre land med en rekke ulike interesser som Italia, Frankrike og Polen, samtidig som den kastet ut en redningsbøye til en hardt presset Angela Merkel.

Avtaleteksten fremhevet europeisk samarbeid og sa at «EU vil fortsette å stå sammen med Italia» og hjelpe til å håndtere migrantstrømmen over Middelhavet.

Stopper migrantskip i sommer

Men den nye avtalen stopper ikke den italienske regjeringen fra å videreføre et av sine mest kontroversielle grep.

Bare timer etter avtalen hadde blitt fremforhandlet sier Italias innenriksminister, Matteo Salvini, at skip fra organisasjoner som redder flyktninger og migranter, ikke vil få lov til å legge til kai i Italia i sommer.

Italias innenriksminister Matteo Salvini sier organisasjoner som plukker opp migranter fra Middelhavet hjelper menneskesmuglere.

Dette sa Salvini på italiensk radio, ifølge den franske avisen Le Monde.

Skipene får heller ikke fylle drivstoff.

– Som både det italienske forsvaret og libyerne sier, hjelper organisasjonene menneskesmuglerne, bevisst eller ikke, sier Salvini.

Vil fortsatt hjelpe

Salvini sier at Italia i samarbeid med andre stater vil fortsette å redde «alle som trenger å bli reddet».

Italia fortsetter med det den kontroversielle politikken, innført av den nye regjeringen til Giuseppe Conte, med å nekte migrantskip å legge til kai. Gjennom juni har den italienske regjeringen sagt nei til at flere skip fra humanitære organisasjoner å sette i land migranter de hadde reddet i Middelhavet.

Den mest omtalte, redningsbåten Aquarius, måtte til slutt sette kursen mot Spania for å få legge til kai med 629 afrikanske migranter.

Redningsbåten Aquarius måtte i juni gi opp å legge til havn i Italia og reiste videre til Spania.

Uenig på flere plan

Italias statsminister Giuseppe Conte, som natt til fredag satt i forhandlinger med de andre EU-lederne, brukte ettermiddagen på å være uenig med en av sine samarbeidspartnere, ifølge Reuters.

Frankrikes president Emmanuel Macron hadde etter møtet snakket om en av de sentrale punktene i avtalen: planene om å sette opp felles EU-mottak for flyktninger fra Middelhavet.

Macron sa at disse bare kunne bli satt opp i land på «frontlinjen», noe som vil gjelde Italia, men ikke Frankrike. Mesteparten av migranter i EU kommer inn via Italia, Spania eller Hellas.

– Macron var sliten, jeg er uenig i det han sa, sa Conte om uttalelsene.

Conte mener at alle land i EU kan sette opp slike senter, også Frankrike.

Uenigheten var kanskje ikke så uventet for EU-president Donald Tusk, som etter avtalen var signert satte fingeren på en av de største utfordringene:

– Vi har klart å bli enige i Det europeiske råd. Men dette er den enkleste delen av jobben, sammenlignet med hva som venter oss når vi skal begynne å gjennomføre avtalen, sa Tusk.

Les også

  1. Dette er migrant-planen som skal redde Merkels politiske liv

  2. Forsker: De østeuropeiske landene kommer best ut av EUs migrantavtale

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa
  2. Menneskesmugling
  3. Giuseppe Conte
  4. Angela Merkel