Verden

– ISIL har drept 500 yezidier i Irak

Ekstremistgruppen ISIL har drept 500 mennesker fra yezidi-minoriteten i Irak og lagt dem i massegraver, sier Iraks menneskerettighetsminister til Reuters. Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon på stedet bekrefter drapstallene.

Yezidi-flyktninger som har søkt tilflukt i Sinjarfjellene etter ISILs inntog mot den kurdiske byen Arbil. 20.000 av flyktningene skal være reddet ned fra fjellet. Khalid Mohammed

 • Mari Lund Wictorsen

Yezidi-flyktninger som har søkt tilflukt i Sinjarfjellene etter ISILs inntog mot den kurdiske byen Arbil. 20.000 av flyktningene skal være reddet ned fra fjellet. Ap

Yezidiflyktninger som har søkt tilflukt i Sinjarfjellene etter ISILs inntog mot den kurdiske byen Arbil. 20.000 av flyktningene skal være reddet ned fra fjellet. STRINGER/IRAQ

Ministeren sier videre at Irak har bevis for at flere kvinner og barn ble gravlagt levende.

Trolig er det snakk om noen av yezidi-familiene i tre landsbyer som ikke fikk flyktet til fjellet da ISIL begynte sitt inntog mot den kurdiske Sinjar-provinsen, totalt rundt 1000 familier.

50 kristne holdt fanget

Av disse familiene har flere klart å flykte. Blant annet tok Norsk Folkehjelp hånd om 13 familier i natt, ifølge utenlandsdirektør Kathrine Raadim.

Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon Ezidy Solidarity and Fraternity bekrefter søndag ettermiddag at 500 er drept, men de sier dette har skjedd i løpet av de tre siste dagene. De er drept på ulike måter og er fra ulike steder, de fleste fra Grozer, Sipashekdhri, Talbanat, Hatamiya, Kojo, Talqasab og Nahiyashemal, ifølge organisajsonen.

De tre landsbyene som ble omringet lørdag har fått «mer tid» av ISIL, ifølge Norsk Folkehjelp, som samtidig videreformidler ubekreftede meldinger om at ISIL holder 50 kristne fanger i et hus i landsbyen Hamdaniya.

— Dreper dem selv om de konverterer

Da Aftenposten snakket med en norsk familie som har nære slektninger i de en av de omringede landsbyenene søndag formiddag, visste de ikke sikkert at slektningene var drept. Men de trodde det.

- Selv om ISIL sier at folk har valget mellom å konvertere og å bli drept, så tror jeg de dreper dem likevel, sier Walid Khalaf, som bor sammen med Revin Aswad Morad og barna deres i Tønsberg.

Deler av familien til faren hans var noen av dem som var igjen da ISIL inntok landsbyen deres.

 • Les også: Obama: - ISIL har rykket fram raskere enn ventet
  Revin Aswad Morad sier at svigerfaren og familien hans fortalte grusomme ting da de ringte torsdag. Landsbyene var omringet, de så ISIL fare brutalt frem. ISIL har omringet hele provinsen, og Morad sier de ikke får mye motstand:

Revin Asdwad Morad og Walid Khalaf snakket sist med slektningene torsdag kveld. Robert McPherson

— Både de kurdiske styrkene og de irakske styrkene har sviktet oss, sier hun.Torsdag fortalte Aftenposten at slektningene til Morad og Khalaf nektet å konvertere. Det var sist gang de snakket med dem.

20.000 flyktninger i sikkerhet

De to sier de og andre fortvilte slektninger av yezidi-familiene har kontaktet myndighetene både i Syria, de kurdiske peshmarga-styrkene og irakiske myndigheter, men at ingen tør å gå inn.

Kurdiske peshmarga-styrker fikk søndag åpnet en korridor fra Sinjarfjellene, der tusenvis av yezidi-flyktninger hadde søkt tilflukt fra ISIL.

 • Les også: Nye amerikanske luftangrep i Irak
  Minst 20.000 av flyktningene som har vært omringet på Sinjarfjellene i Nord-Irak har flyktet gjennom den bevoktede korridoren og er i sikkerhet, sier irakiske myndighetskilder til AFP.

— Det er 45 varmegrader i området, og flyktningene er uten mat og drikke, forteller Norsk Folkehjelps landdirektør i Irak, Julia McDade, til Aftenposten søndag kveld.

Jenta er en av de mange tusen som har flyktet opp i Sinjar-fjellet. Ali Saoud Ahmed/Norsk Folkehjelp

Fjellområdet er stort, 40–50 kilometer i lengde, og ingen har full oversikt over hvor mange flyktninger som befinner seg der.— Selv om man klarer å få ut tusenvis av mennesker og redde livet deres, er situasjonen fortsatt dramatisk. Det er både en humanitær- og en stor, politisk katastrofe, sier McDade.

- Kan ikke dra tilbake

Khalaf og Morad mener det ikke vil være mulig for yezidiflyktningene å vende tilbake.

- De vil ikke kunne leve i trygghet i hverken Kurdistan eller Irak. Se hvor passivt de har forholdt seg til denne massakren. Det er viktig at de får beskyttelse, helst fra en uavhengig part som FN, sier Morad.

Ifølge Human Rights Watch hevder lokalbefolkningen at peshmargastyrkene trakk seg tilbake da ISIL nærmet seg, noe de skal ha begrunnet med at de ikke hadde ordre om å slåss.

Hun mener Norge og andre europeiske land bør bidra for å sikre at flyktningene kommer seg ut.

Walid Khalaf (f. v.), Revin Aswad Morad og de andre norske yezidikurderne frykter at slektningene er drept av ISIL. Robert McPherson

— Flere tusen har flyktet til Tyrkia. Noen har flyktet til Syria, men de sendes tilbake. De må få hjelp, norske og andre myndigheter kan bistå med å opprette flyktningleirer og deretter få dem ut av området, helst til Europa, sier Morad og legger til at det samme gjelder den kristne minoriteten i Irak.

Kurdiske styrker venter lang krig

Lederen for de selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Irak, Massud Barzani, sa i går kveld at de har tatt tilbake de opprørskontrollerte byene Guwar og Makhmur.

Amerikanske luftangrep ser ut til å ha satt nytt mot i kurdiske styrker og bremset fremmarsjen til ISIL-krigerne nord i Irak.

Kurdiske peshmerga-soldater forteller til The Washington Post at de i helgen har slått tilbake et forsøk fra ekstremistene på å ta en av deres artilleristillinger nord for byen Makhmour. Selve byen tok ISIL torsdag.

Samtidig sier offiserer til avisen at ISIL-krigerne ser ut til å vende tilbake til de posisjonene de hadde før USA begynte luftangrep torsdag og de ser for seg en langvarig kamp.

— Vi er klare og vi er sterke, sier brigadegeneral Mohammed Mohsin til The Washington Post.

— Men de er veldig sterke, legger han til, og refererer til ISIL.

— Alt amerikanerne solgte til den irakiske hæren, har ISIL nå.

En forfulgt minoritet

Yezidi-minoriteten er en eldgammel religiøs minoritet i Irak og områdene rundt. De har blitt forfulgt og opplevd angrep og massakrer gjennom store deler av sin historie, da både islam og kristendommen har ansett deres religion som djeveldyrking.

De har ikke blitt forfulgt av de sekulære kurderne som i dag styrer områdene nord for Mosul og deler av Sinjarprovinsen, men mange har likevel følt seg som annenrangs borgere.

Flere yezidi-kurdere har også tidligere blitt drept av sunniislamistiske terrorister. De mest alvorlige hendelsene skjedde i 2007, da en buss med 23 passasjerer ble kapret og alle ombord ble drept.

Noen måneder senere ble over 500 mennesker i regionen drept da bilbomber gikk av i i yezidi-landsbyene Gir Uzeir og Siba Sheikh Khidir. ISIL, da kjent som «Iraks islamske stat», ble mistenkt for angrepet da de skulle ha delt ut løpesedler som advarte om angrep noen dager før. Ingen ble straffet for angrepene.

 1. Les også

  14 slektninger av Ali svarer ikke lenger på telefon

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Irak

Relevante artikler

 1. NORGE

  Norske jesidier danser for nobelprisvinneren

 2. VERDEN

  Massakrer, likskjending og tvangsflytting - slaget om Mosul er allerede fullt av grusomheter

 3. VERDEN

  Kurdiske styrker fester grepet rundt Mosul

 4. VERDEN

  Da IS dannet sin stat, trodde de at livet skulle bli bedre. Men ingen folkegruppe har lidd mer.

 5. VERDEN

  "For to dager siden sa IS i moskeene at alle som prøver å flykte, vil bli drept"

 6. VERDEN

  Hun beskrives som "ødelagt og gal". Slik formet to års fangenskap hos IS henne