Verden

Vil unngå at vestlige våpen sendes til Ukraina

BRUSSEL/MÜNCHEN (Aftenposten): Krisen i Ukraina vil fullstendig overskygge den sikkerhetspolitiske konferansen i München, der NATO-sjef Jens Stoltenberg skal møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Soldater fra den ukrainske hæren som øver utenfor Lviv i Vest-Ukraina tidligere i uken. Foto: Pavlo Palamartsjuk, AP, NTB scanpix

 • Alf Ole Ask
 • Ingeborg Moe
  Journalist i utenriksredaksjonen

Forbundskansler Angela Merkel, Ukrainas president Petro Porosjenko og den franske presidenten François Hollande under møtet torsdag. Foto: Efrem Lukatsky, AP, NTB scanpix

Angela Merkel og François Hollande gjør et desperat forsøk på å få til en løsning i Ukraina.

Samtidig som politikere og analytiker samles her i München fredag, drar Merkel og Hollande til Moskva for å møte Vladimir Putin i det som oppfattes som et fredsforsøk i ellevte time.

Konferansen i München er et årvisst møteforum for politikere, journalister og analytikere som diskuterer sikkerhetsutfordringer. På konferansen i fjor var det store temaet at Tyskland vil ta på seg en større rolle på den internasjonale scenen. Etter det kom Ukraina-krisen for fullt, med Russlands annektering av Krim-halvøya og deretter hybrid-krigen i Øst-Ukraina.

I løpet av dette året har Angela Merkel spilt en nøkkelrolle i kontakten med Russlands president Vladimir Putin – men uten at det har gitt det ønskede resultatet. Nå prøver hun igjen. Situasjonen i Ukraina kan utvikle seg til noe mer alvorlig. Ettersom den russiskstøttede volden sprer seg, er det stadig flere stemmer som hevder at Vesten må gi våpenhjelp til det hardt pressede Ukraina. Noe som vil trappe opp konflikten til et nytt nivå. Dette er bakteppet for Merkel og Hollandes reise østover

Torsdag var Hollande og Merkel i Kiev og møtte president Petro Porosjenko.

Målet deres er å få til en diplomatisk løsning og dermed en våpenhvile.

AFTENPOSTEN-REPORTASJE:

Les også

De bor i en moderne, europeisk storby. Nå må innbyggerne klare seg uten strøm og vann

Resultatløst telefondiplomati

Både Hollande og Merkel har de siste dagene vært i hyppig telefonkontakt med Porosjenko og Putin, men uten at det er gjort fremskritt. Nå satses det på at et personlig møte skal skape våpenhvile.

De har lovet at de har et konkret forslag som de håper partene vil godta. Ifølge lekkasjer i den russiske avisen gazeta.ru innebærer det en ny demarkasjonslinje i Donetsk-området, basert på den faktiske situasjonen, og ikke på den som ble tegnet opp i våpenhvileavtalen i Minsk fra september.

Det ville bli oppfattet som en innrømmelse til Russland og de prorussiske opprørerne, som har tatt kontroll over nye områder de siste ukene,

Til gjengjeld må opprørerne gå med på øyeblikkelig våpenhvile og akseptere kontroll med grensen til Russland, hvilket vil avskjære dem fra ytterligere russisk støtte.

Men dette er ikke bekreftet, og tyske myndigheter avviser at de har foreslått noe slikt. Ifølge Frankrikes president skal våpenhvileforslaget ivareta Ukrainas territorielle integritet.

Dette skjer samtidig som kampene eskalerer i Øst-Ukraina, og mens det foregår en debatt i USA og andre NATO-land om Ukraina bør få våpenhjelp.

Mange frykter at våpenhjelp fra Vesten vil være den unnskyldningen Putin trenger for å gå inn i Ukraina med regulere styrker.

Saken fortsetter under det klikkbare kartet.

NATO styrkes

Torsdag var forsvarsministrene i NATO samlet i Brussel for å vedta tiltak som ifølge NATO-sjef Jens Stoltenberg blir den største satsingen på kollektivt forsvar siden den kalde krigen. Men de omfatter ikke Ukraina.

De intense kampene på bakken i Øst-Ukraina har startet en ny debatt om hva som kan gjøres for å få slutt på konflikten.

Ukrainas president Petro Porosjenko har bedt om våpenhjelp.

Det er stadig flere stemmer som mener at våpenhjelp er det som kan tvinge Russland til reelle forhandlinger.

Styreformannen for Sikkerhetskonferansen i München (MSC), Wolfgang Ischinger, skrev i en artikkel torsdag at enten må man hjelpe Ukraina med våpen eller så vil volden bare fortsette. Ischinger er tidligere tysk ambassadør i USA og statssekretær i Utenriksdepartementet.

Han mener at våpenhjelp er det som kan presse Putin til å inngå en avtale.

Men NATO-landene er splittet i synet på våpenhjelp til Ukraina.

VIDEO: Våre reportere i Ukraina våknet av rakettangrep

Ingen våpen fra Norge

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, som deltar på dagens konferanse, sier at det å levere våpen til Ukraina ikke er aktuelt for Norge. Men at hvert land må gjøre seg opp en egen mening. Samtidig understreker hun at det er viktig at NATO står samlet overfor russerne.

Også Tyskland utelukker å sende våpen.

— Spørsmålet om mer våpen i dette området, vil ikke bringe oss nærmere en løsning. Det vil ikke få slutt på lidelsene i befolkningen, sa forsvarsminister Ursula von der Leyen.

USAs avtroppende forsvarsminister Chuck Hagel ville ikke gi noe klart svar på hva USA vil gjøre, men nøyde seg med å si at alle hjelpetiltak til Ukraina må ses på på nytt.

Påtroppende forsvarsminister Ashton Carter signalisert onsdag at han er mer åpen for å levere våpen til Ukraina.

NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at spørsmålet om våpenleveranser er opp til det enkelte medlemsland og at det ikke er tema i NATO.

Han hilser Merkel og Hollandes initiativ velkommen.

LES OGSÅ:

Les også

- Ukrainere skyter på ukrainere. Kan du tro det?

Mørke skyer

Man må tilbake til den kalde krigens dager for å finne en så dyster ramme omkring München-møtet som i år.

Dette er i første rekke et sted for debatt. Men "i margen," som det heter på diplomatspråket, kommer det til å være en rekke møter om situasjonen i Ukraina. Det er ventet at Angela Merkel kommer direkte hit etter sine samtaler med Putin i Moskva. Tyske medier har døpt det hun driver med som blitzdiplomati. Så langt har lite lekket ut om hva konkret Hollande og Merkel vil legge på bordet og som skal få Putin til å stanse støtten til opprørerne og bidra til å presse dem til å holde seg til fredsavtalen.

EU forbereder utvidede sanksjoner mot Russland. Dette kommer til å være tema på EUs toppmøte i Brussel neste uke. De økonomiske sanksjonene biter.

Til stede her i München denne helgen er både den amerikanske visepresidenten Joe Biden og utenriksminister John Kerry.

Fra russisk side deltar utenriksminister Sergej Lavrov.

Møter Lavrov

Stoltenberg skal selv møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i på sikkerhetskonferansen i München i morgen. Det blir det første møtet på så høyt nivå etter at Ukraina-krisen startet.

— Jo, mer alvorlig situasjonen er, jo viktigere er det at vi holder kanalene for politisk kontakt åpne, sier Stoltenberg.

— Hva vil du si til Lavrov?

– Jeg kommer til å redegjøre for våre posisjoner og våre synspunkter, sier han.

 • Les også:
Les også

Bli med over den farligste «grensen» i Europa akkurat nå

Les også

5000 norske soldater i kjempeøvelse på grensen til Russland i mars

Følg Aftenpostens team som er i Ukraina nå:

 1. Les også

  Dette er NATOs svar på krisen i Ukraina

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Det gikk hardt for seg på middagen i Berlin i natt. Putin og Merkel hadde oppgjør på kammerset.

 2. VERDEN

  Ny rapport: En sikkerhetspolitisk mørketid har senket seg over Europa. Nå stoler tyskere og franskmenn mer på Putin enn på Trump

 3. VERDEN

  Verdensledernes fest i Hamburg gir et ørlite håp i Ukraina

 4. VERDEN

  Advarer før stormøte: - I fjor kom verden altfor nær randen av en betydelig konflikt

 5. VERDEN

  Putin og Merkel snakker sammen igjen om Ukraina. FN-styrker kan bli løsningen for å stoppe Europas farligste konflikt.

 6. VERDEN

  Lavrov mener Stoltenberg er preget av kald krigs tenking