Verden

Våpenhvilen i Ukraina har raknet

Det er kraftige gatekamper i den strategisk viktige byen Debaltseve, men det ukrainske forsvaret skal nå ha trukket seg ut av byen.

En eksplosjon i nærheten av Debaltseve tirsdag taler sitt tydelige språk: Kampene i Øst-Ukraina pågår til fulle fortsatt. GLEB GARANICH

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Våpenhvilen som ble inngått i Minsk i forrige uke har ikke stoppet kamphandlingene i Øst-Ukraina.

Tirsdag var det kraftige kamper i byen Debaltseve. Onsdag morgen melder det prorussiske nyhetsbyrået RIA at ukrainske regjeringsstyrker har trukket seg ut av byen og dermed overlatt kontrollen til separatistene.

Ifølge en lokal politikilde pågår fortsatt omfattende gatekamper.

— Vi evakuerer noen av våre enheter. Men omfattende gatekamper fortsetter, og det har også vært en mindre kamp mellom stridsvogner, sier en regional polititopp, Ilja Kiva, ifølge NTB.

Han mener det er viktig at Ukraina sender forsterkninger til byen.

«Delvis tilbaketrekning»

En regjeringsvennlig paramilitær leder bekrefter at det foregår en delvis tilbaketrekking, men han sier samtidig at opprørerne forsøker å stanse soldatene.

– Tilbaketrekkingen er planlagt og organisert. Fienden forsøker å sperre veiene og hindre at styrkene kommer seg ut, skriver Semen Sementsjenko på Facebook onsdag formiddag.

En annen regjeringsvennlig kommandant, Mykola Kolesnyk, opplyser i et telefonintervju med TV-kanalen 112 at tilbaketrekkingen gjelder soldater som har vært omringet i befolkede områder i og rundt byen.

— Vi har trukket oss ut. Vi har spart liv, sier han.

Våpenkontrollørerer får ikke tilgang

Observatørene som skal kontrollere at våpenhvilen overholdes er også nektet adgang til byen. Ifølge NATOs øverstkommanderende i Europa, Phil Breedlove, er det separatistene som har nektet OSSE (Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa) adgang. Det skrev han på Twitter.

Debaltseve er et viktig transportknutepunkt i Øst-Ukraina. Separatistene skal ha tatt til fange flere fra det ukrainske militæret, og etter flere timers kraftige gatekamper måtte det ukrainske forsvaret gi opp kontrollen over byen.

Ingen av sidene har startet tilbaketrekking av tunge våpen, slik avtalen om våpenhvilen forutsatte.

Putin: Jeg er ikke overrasket

Russlands president Vladimir Putin er ikke overrasket over kampene i den østukrainske byen Debaltseve, men sier han håper separatistene vil slippe de ukrainske styrkene ut av byen.

- Kampene vil ikke opphøre før ukrainske myndigheter forstår at det kun finnes en fredelig løsning på konflikten, sa Vladimir Putin under et besøk i Ungarn tirsdag.

afp000842401-tWvKzkotgE.jpg GLEB GARANICH

Han oppfordret samtidig de ukrainske soldatene som befinner seg i området rundt Debaltseve om å overgi seg og separatistene til å slippe dem ut, ifølge Reuters.Putin sier han håper begge partene følger avtalen som ble fremforhandlet sammen med François Hollande og Angela Merkel i Minsk forrige uke, og minner om atUkrainai den avtalen lovet å desentralisere makten i noen områder.

— Stort sett har det vært en betydelig nedtrapping i militær aktivitet iUkraina, sier Putin.

Ukrainas president: Våpenhvilen er brutt

Ukrainas president Petro Porosjenko ba på sin side Vesten reagere kraftig mot Russland etter kampene i Debaltseve.

— Dette er et kynisk angrep på Minsk-avtalen, sa Porosjenko, ifølge en uttalelse fra ukrainske myndigheter.

Porosjenko anser våpenhvilen i Ukraina som brutt, og rettet sin oppfordring spesielt mot Tysklands statsminister Angela Merkel og FNs sikkerhetsråd.

— Jeg ber medlemmene av FNs sikkerhetsråd om å ta grep for å forhindre nye brudd og at en fullskala militæroperasjon finner sted i hjertet av Europa, sa Porosjenko.

Russlands president Vladimir Putin har hele tiden nektet for at de prorussiske separatistene i Øst-Ukrainastøttes av Russland og russiske styrker.

USA: «Mildt sagt ironisk»

FNs sikkerhetsråd vedtok tirsdag kveld en enstemmig resolusjon, utarbeidet av Russland, der de ber begge partene om umiddelbart å legge ned våpnene og følge opp våpenhvilen.

Partene i konflikten bes om å respektere våpenhvilen og umiddelbart sørge for at den blir håndhevet. Sikkerhetsrådet gjentok samtidig uttalelsen om at det «til fulle respekterer suvereniteten, uavhengigheten og den territorielle integriteten tilUkraina» og uttrykker dyp bekymring for voldsbruken i Øst-Ukraina.

Samantha Power, som er USAs ambassadør til FN, kalte Russlands resolusjonsforslag «mildt sagt ironisk», tatt i betraktning at russerne «støtter et regelrett overfall» i Ukraina.

Powers russiske kollega Vitalij Sjurkin svarte med å kalle hennes uttalelser fornærmende.

Krigen i Øst-Ukraina har så langt drept over 5.600 mennesker, og mer enn en million mennesker har mistet sine hjem, ifølge FN.

 1. Les også

  Ingen tilbaketrekking av tunge våpen i Ukraina

 2. Les også

  Kunnskap om hvilket Russland?

 3. Les også

  Dødstallene stiger før våpenhvilen i Ukraina

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Ukraina-konflikten

Ukraina-konflikten

 1. VERDEN

  Ukraina og separatister utveksler fanger

 2. VERDEN

  Kulden rammer innbyggere i Øst-Ukraina: – Nå er vi tilbake i en nødssituasjon

 3. A-MAGASINET

  På denne sommerleiren får barna våpentrening og er villige til å dø for landet sitt

 4. VERDEN

  Kraftig oppblussing i konflikten i Øst-Ukraina - flere drept i kamper i natt

 5. VERDEN

  Det gikk hardt for seg på middagen i Berlin i natt. Putin og Merkel hadde oppgjør på kammerset.