Verden

NATO-landene skal øke forsvarsbudsjettene

Regjeringen i USA har mange ganger krevd at de europeiske NATO-medlemmene må gjøre som de har lovet og bruke mer penger på militæret. Foto: Yves Herman /Reuters

NATO-landene skal bruke mer penger på militæret.

  • Ntb

NATO-landene har lenge hatt som mål at medlemmene skal bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar. Likevel er det bare fire av landene som gjør det i dag.

Men nå skal målet nås, lovet NATO-landene under toppmøtet i Wales. Der ble det fredag vedtatt en erklæring hvor alle de 28 medlemmene forsikrer at de vil bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar.

– Alliansen vil hvert år vurdere framskrittene som gjøres, heter det i uttalelsen.

– Nytt klima

Landene som i dag oppfyller 2 prosent-målet, er USA, Storbritannia, Hellas og Estland. NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tror krisen i Ukraina blir en vekker som vil få de andre medlemmene til å holde løftene sine denne gangen.

– Denne beslutningen er blitt tatt i et helt nytt sikkerhetsklima, sier han.

Russisk økning

Skal Fogh Rasmussens ønske bli virkeliggjort, må mange av landene foreta store endringer i sine prioriteringer. Ifølge NATO har medlemslandene i gjennomsnitt kuttet forsvarsbudsjettene med 20 prosent de siste årene.

I samme periode har Russland økt sitt forsvarsbudsjett med 50 prosent.

At mange europeiske land bruker forholdsvis lite penger på forsvar, har lenge vært en kilde til misnøye i USA, som har verdens desidert største forsvarsbudsjett. Regjeringen i USA har mange ganger krevd at de europeiske NATO-medlemmene må gjøre som de har lovet og bruke mer penger på militæret. (©NTB)

Les også

  1. «Usikkerheten kommer nærmere oss»