Omfattende datafeil førte til flyforsinkelser

Omfattende datafeil hos Eurocontrol førte tirsdag til store forsinkelser i flytrafikken i Europa.

Halvparten av flytrafikken i Europa var rammet av datafeilen hos Eurocontrol, som har ansvaret for flytrafikktjenesten i Europa.

– I dag er det 29.500 flyvninger i Europa. Om lag halvparten av disse kan bli rammet av forsinkelser på grunn av systemfeil, het det i en uttalelse fra Eurocontrol tirsdag ettermiddag.

Nye flytider og innstillinger

Avinor meldte på Twitter at problemene førte til noen forsinkelser. På Avinors nettside meldte det om nye flytider på noen avganger, og enkelte avganger er innstilt.

Lasse Vangstein, pressetalsmann i Avinor, forteller at de fikk beskjed rundt 15.30 om Eurocols dataproblemer.

– Møt opp til normal tid

– Dette berører i hovedsak trafikk til og fra flyplasser utenfor Skandinavia. Vi forventer at noen fly kommer forsinket inn og dermed blir forsinket ut igjen.

– Vi vet imidlertid ikke hvilke avganger som berøres, derfor ber vi reisende om å møte opp til normal tid, sier Vangstein.

Beklager

– Eurocontrol beklager på det sterkeste problemene som dette medførte, heter det i en uttalelse lagt ut på organisasjonens hjemmeside.

Organisasjonen opplyser videre at den kun én gang tidligere har hatt dataproblemer av et slik omfang. Det skjedde i 2001.

Det er ikke kommet tall på hvor mange flygninger som ble forsinket på grunn av datafeilen. Tidligere tirsdag antydet Eurocontrol at om lag 15.000 flygninger til og fra en rekke flyplasser i Europa var berørt.

Mens flytrafikken innenlands og til og fra Norge, Sverige og Finland kun i liten grad ble berørt av forsinkelsene, var situasjonen langt verre på Zaventem-flyplassen i Brussel.

Der ble flytrafikken i flere timer tirsdag ettermiddag og kveld begrenset til kun ti flygninger i timen. På en normal dag er det om lag 650 flygninger til og fra flyplassen.