Kim Jong-un i Kina: Det er vår innstilling å forplikte oss til atomnedrustning på halvøya

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier Kina var et selvsagt førstevalg over land diktatoren møter, etter å ha tilbrakt tre dager i Beijing.

De nord-koreanske lederen Kim Jong-un og kona Ri Sol Jul sammen med Kinas leder Xi Jinping og kona Pen Liyuan i Folkets store sal i Beijing. Det var mye hemmelighetskremmeri rundt lederens tur, men etter at han var reist, sendte begge land ut bilder.
Nord-Koreas leder Kim Jong-un reiste denne uken til Kina og møtte president Xi Jinping. Dette er Kims første utenlandsreise siden han tok over som landets leder i 2011.

Den nordkoreanske diktatoren dro til Kina på et «uoffisielt besøk» fra søndag til onsdag denne uken. Det er hans første utenlandstur siden han tok over som det lukkede regimets leder i 2011.

At møtet faktisk fant sted er også bekreftet av det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, og det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Under besøket deltok Kim og hans kone Ri Sol-ju på en bankett arrangert av Kinas president Xi Jinping for å ønske dem velkommen, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Videre inviterte Kim Xi til å komme til Nord-Korea, noe Xi takket ja til, ifølge det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea, KCNA.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un reiste denne uken til Kina og møtte president Xi Jinping. Fra venstre er Kims kone Ri Sol-ju, Kim Jong-un, Xi Jinping og hans kone Peng Liyuan. Foto: Ju Peng / Xinhua / AP / NTB scanpix

Gode samtaler

– Jeg har hatt en vellykket samtale med generalsekretær Xi Jinping om hvordan utvikle forholdet mellom de to partene og de to landene, hver vår nasjonale situasjon, opprettholdelse av fred og stabilitet på den koreanske halvøya og andre temaer, sa Kim på banketten.

KCNA melder at Kim så det som «sin høyeste plikt» å besøke Kina først.

– Det er ikke tvil om at mitt første utenlandsbesøk går til den kinesiske hovedstaden. Det er min høyeste plikt som en som verdsetter og viderefører forholdet (mellom de to landene) gjennom generasjoner, sa diktatoren.

Ifølge CNN sier analytikere at besøket var en høflighetsvisitt for å styrke Pyongyangs bånd med Kina, som er en viktig handelspartner for dem.

En analytiker ved Hyuandai Motor-Korea Foundation Center sier til CNN at den nordkoreanske sjarmoffensiven sannsynligvis er et ledd i et forsøk på å vise at Kim Jong-un er en like stor verdensspiller som Kinas president.

Dette bildet sendte Nord-Korea ut etter at deres leder Kim Jong-un hadde forlatt Kina i tog. Dette er hans første tur utenlands etter at han ble enehersker.

Positiv til krav

Ifølge Xinhua skal Kim under besøket ha sagt at han er innstilt på følge opp det internasjonale kravet om atomnedrustning.

– Det er vår innstilling å forplikte oss til atomnedrustning på halvøya, i henhold til tidligere president Kim Il-sungs og generalsekretær Kim Jong-Ils ønsker.

Videre åpnet diktatoren for dialog med USA og å holde et møte mellom de to landene.

– Man kan finne løsninger på problemet rundt atomnedrustning på koreahalvøya om Sør-Korea og USA svarer på våre forsøk med velvilje, og skaper en atmosfære av fred og stabilitet mens det tas progressive og like steg for å oppnå fred, fortsatte han.

Les også

Selv Donald Trump trenger venner. Antagelig blir det ikke handelskrig likevel. | Ola Storeng

Les også

Storbritannia hyller utvisningene av russiske diplomater

Trump orientert

Møtet mellom de to statslederne «er ytterligere bevis på at vår kampanje med maksimalt press skaper en riktig atmosfære for dialog med Nord-Korea», sier talskvinne for Det hvite hus, Sarah Sanders.

Beijing informerte USA om det uoffisielle møtet tirsdag og viderebrakte en personlig beskjed fra den kinesiske presidenten til Trump, opplyser Sanders.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un dro denne uken til Beijing. Her i møte med Kinas president Xi Jinping. Foto: Yao Dawei / Xinhua / AP / NTB scanpix

Avspenning

Den siste måneden har det vært en rekke tegn til avspenning mellom Nord-Korea, USA og Sør-Korea. I april og mai skal Kim etter planene møte den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in og amerikanernes president Donald Trump.

Regjeringen i Japan har sagt det samme som USA nå påpeker, at det er sanksjoner og internasjonalt press som har gjort Nord-Korea villig til å forhandle.

Kina har gjennom historien vært det nordkoreanske regimets viktigste allierte, men den siste tiden har forholdet mellom landene blitt noe kjøligere som følge av Nord-Koreas utvikling av kjernevåpen.

Ryktene gikk

Ryktene om Kims Kina-besøk begynte mandag da ikke-navngitte kilder sa til Bloomberg at Kim hadde reist til landet. Samtidig meldte japanske medier at et nordkoreansk tog ankom Beijing med et enormt sikkerhetsoppbud samme kveld. Men ingen av de to landene har villet bekrefte ryktene før nå.