Malala tilbake i Pakistan for første gang etter angrepet
Malala Yousafzai måtte ty til tårene da hun, seks år etter at hun ble skutt i ansiktet og nakken av Taliban, returnerte til hjemlandet.
20 år gamle Malala ankom flyplassen i Islamabad i følge med foreldrene og et stort sikkerhetsoppbud like etter midnatt torsdag. Besøket skal vare i fire dager. Allerede torsdag morgen møtte Malala statsminister Shahid Khaqan Abbasi.
Like etter møtet sa hun at hun vil fortsette å kjempe for jenteres rett til udanning, ifølge nyhetsbyrået AP.
Det ble et emosjonelt møte med hjemlandet for Malala. Tårene begynte å renne da hun forklarte at det har vært vanskelig å vente så lenge med å komme hjem.
– Men det skjer nå og jeg er her.
Etter møtet med Malala sa statsminster Abbasi:
– Pakistan er ditt hjem og du er velkommen når som helst, om du ønsker det.
Islamabad er i høyberedskap på grunn av besøket. Tungt bevæpnede vakter følger henne. Senere i dag skal Malala, ifølge Geo News, møte forsvarssjef forsvarssjef Qamar Javed Bajwa. Detaljer fra besøket er ikke offentliggjort, det blir «holdt hemmelig på grunn av besøkets sensitivitetsnivå».
Håper hun vil besøke hjembyen
Det at Malala nå returnerer til hjemlandet skaper store overskrifter i Pakistan. Flere hyller menneskerettighetsforkjemperen. På Twitter ønsker flere Malala velkommen hjem. En kjent cricketspiller skriver blant annet: «Det at Malala vender tilbake er et bevis på ekstremistenes nederlag Inshallah. Gi Malala den respekt og den æren hun fortjener. Velkommen Malala.» En annen: «Du gjør oss stolte».
Men for mange oppleves hun samtidig kontroversiell og blir sett på som en agent for vesten som vanærer landet. Hva er det du vil bevise? Hva er agendaen hennes, er det flere som etterspurte på sosiale medier da det overrraskende besøket ble kjent.
Flere aviser skriver at det forventes at hun også skal besøke Swat-dalen, der barndomshjemmet ligger, og som var åstedet for Taliban-angrepet mot henne. Men det er stor usikkerhet knyttet til dette.
I Swat-dalen ligger også en av skolene som er bygd opp med midler fra Malalafondet, som Malala grunnla i 2013. Ingen vil foreløpig bekrefte om hun kommer til å reise hit under det fire dager lange besøket.
Folk fra hjembyen hennes, Mingora, har imidlertid et sterkt ønske om at Malala skal ta turen dit når hun først er i Pakistan.
– Hun skulle ha kommet tilbake mye tidligere, vi ønsker henne velkommen. Hun er verdens stolthet, hvorfor skulle hun ikke også være vår stolthet?, sier Niaz Ahmed, en venn av Malalas far, til CNN.
En 16 år gammel student ved skolen der Malala gikk før hun ble skutt, sier Malala er hennes store idol. Når jenter som oss går til skolen, er Malala den eneste grunnen til det.
- Et år etter angrepet møtte A-magasinet Malala til et eksklusivt intervju.
Skutt i hodet
Det var i 2012 at Malala ble utsatt for et attentat av Taliban. Da hun var 11 år begynte hun å skrive en blogg om et liv underlagt Taliban. På bussen, på vei fra skolen, entret plutselig en hvitkledd mann bussen. «Hvem er Malala?», spurte han. Så skjøt han henne i hodet.
Hun ble i all hast fløyet ut av Pakistan, til et sykehus i Birmingham. Malala overlevde og fikk verdens oppmerksomhet rettet mot seg. I 2014 fikk hun Nobels fredspris. Hun ble den yngste som noensinne har mottatt prisen, og er blitt et globalt symbol for menneskerettigheter og jenters utdanning spesielt.
Malala Yousafzai var tindrende klar i et eksklusivt intervju med A-magasinet i New York, på dagen ett år etter at Taliban skjøt henne i hodet:
– Jeg ønsket at stemmen min skulle bli hørt over hele verden. Nå er stemmen min hørt overalt. Så ja. Dette er det jeg ønsket.
Etter møtet med statsminister torsdag la den pakistanske regjeringen ut denne meldingen på Twitter: