Verden

Trump feirer med angrep på motstandere av kristen julehilsen

USAs president Donald Trump rakker i julen ned på falske nyheter, FBIs nestsjef og folk som ikke sier «Merry Christmas».

Førstedame Melania Trump og presidenten snakket julaften med barn som ringte inn til det amerikanske luftforsvarets julenissetelefon.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Presidenten feirer jul på sitt landsted Mar-a-Lago. Anlegget, som også tar imot andre gjester, ligger rett ved stranden i et fasjonabelt strøk i Palm Beach i delstaten Florida. Julaften tvitret Trump litt, spilte golf, snakket på telefon med barn om julenissen, roste USAs militære i en videokonferanse, spiste middag med familien og deltok på julegudstjeneste.

Tvitret om favorittsaker

I twittermeldingene julaften tok Trump opp flere av sine favorittsaker: Han refset nyhetsmediene for påstått falske nyheter, han kritiserte FBIs nestsjef Andrew McCabe og han tok æren for å ha ledet angrepet mot dem som ikke liker den vanlige amerikanske julehilsenen «Merry Christmas» – god jul. Det engelske ordet for jul er kristmesse.

Enkelte dropper religøs referanse

De senere år har enkelte sluttet å si dette. De har i stedet brukt formuleringer med ikke-religiøst innhold, for eksempel «Happy Holidays» eller lignende. Særlig er det blitt tatt dårlig i mot av mange når forretningsdrivende og store selskaper tilsynelatende har valgt å unngå religiøse referanser.

People are proud to be saying Merry Christmas again. I am proud to have led the charge against the assault of our c… https://t.co/TDmO0lcYHA

– Folk er stolte over igjen å si god jul. Jeg er kry over å ha ledet an i utfallet mot angrepet på vårt avholdte og vakre uttrykk, skrev Trump sent julaften lokal tid.

Krangelen om dette er blitt en årviss affære i amerikansk samfunnsdebatt. Enkelte kristne aktivister fører lister over selskaper som bruker julesymboler og julen i sin markedsføring og hvem som unngår det. I forfjor havnet for eksempel kaffekjeden Starbucks på listen over tvilstilfeller fordi julekoppene var helt røde uten symboler.

Melania og Donald Trump gikk julaften til gudstjeneste i kirken Bethesda-By-The sea i Palm Beach der de ble møtt av presten James Harlan.
President Donald Trump holdt julaften telefonmøte.

To av tre sier Merry Christmas

Meningsmålerne ved Monmouth-universitetet sjekket tidligere i desember hva folk flest faktisk sier. Trump er her på linje med de fleste innbyggerne.

To av tre (67 prosent) amerikanere foretrekker å si «Merry Christmas». En av fire (25 prosent) liker helst å si «Happy Holidays». Det finnes et lite partiskille her. Republikanere er noe mer tilbøyelige enn uavhengige og demokrater til å bruke den kristne betegnelsen på jul.

– Ryktene om «Merry Christmas»-døden er sterkt overdrevne, sier Monmouth-sjef Patrick Murray i en uttalelse til målingen.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. Jul