Verden

Canadisk gissel drept på Filippinene

Canadas statsminister Justin Trudeau fordømmer drapet på gisselet John Ridsdel på Filippinene. Ridsdel er blitt holdt fanget sammen med nordmannen Kjartan Sekkingstad av ekstremistgruppa Abu Sayyaf.

Dette bildet ble lagt ut på en islamistisk Twitter-konto i fjor. Det viser gislene som som ble bortført på Filippinene i september 2015. Helt til høyre nederst sitter nordmannen Kjartan Sekkingstad. Ved siden av ham sitter John Ridsel, som nå er drept.
  • Øystein Aldridge
  • Ntb

I en uttalelse mandag kveld norsk tid beskriver Trudeau likvideringen av 68-åringen som et kaldblodig drap, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

En av de første som bekreftet at canadieren var drept, var den folkevalgte canadiske politikeren Bob Rae, som er venn av Ridsdel.

– Dette er veldig tøft. Jeg har vært involvert i kulissene de siste seks månedene for å prøve å finne en løsning, sier Rae til CBC News.

Krevde løsepenger

Den islamistiske opprørsgruppen Abu Sayyaf hadde tidligere truet med å drepe ett av gislene hvis ikke løsepenger ble utbetalt innen mandag klokken 15 lokal tid. Levninger etter en drept person ble senere funnet i en by på øya Jolo.

Lokale politifolk opplyste først at de jobbet med å få klarlagt identiteten til den drepte personen. CNN og flere asiatiske medier henviste imidlertid til politi— og sikkerhetskilder som opplyste at det trolig var en av canadierne som var likvidert.

John Ridsel har vært holdt fanget sammen med nordmannen Kjartan Sekkingstad (56) fra Sotra.

Ble bortført i gjor høst

Sekkingstad ble bortført på Filippinene 22. september i fjor. Det skjedde på feriestedet Oceanview Resort på den lille øyen Samal ved Mindanao.

Han ble bortført sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

Aftenposten har vært i kontakt med pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet. Hun har følgende kommentar:

— Vi er kjent med medierapportene, men vi kan ikke bekrefte innholdet i disse oppslagene.Norske myndigheter fortsetter å arbeide kontinuerlig for å bidra til en god løsning på denne saken, slik vi har gjort siden bortføringen skjedde. Vårt primære fokus er gislenes liv og helse.

Ekspert: Alvorlig vending for de øvrige gislene

At ekstremistgruppen Abu Sayyaf har drept ett av sine gisler på Filippinene, gjør situasjonen dramatisk for de øvrige som holdes fanget, sier terrorekspert Jan Oskar Engene.

– Det er en alvorlig og veldig dramatisk vending, sier Engene til NTB. Han er til daglig førsteamanuensis ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Engene sier Abu Sayyaf er en av flere aktive militante ekstremistgrupper i det sørlige Filippinene.

– Noen av gruppene har moderert seg, men ikke Abu Sayyaf, sier Engene.

Tall fra det såkalte Start-prosjektet ved Universitetet i Maryland anslår Abu Sayyafs styrke til å være rundt 400 personer i 2013. I 2000 var styrken på 1000-1500 personer.

Abu Sayyaf står bak flere bortføringer, noe Engene forklarer som ønske om internasjonal oppmerksomhet samt behov for finansiering.

Selv om Abu Sayyafs leder Isnilon Totoni Hapilon har sverget troskap til Den islamske staten (IS) og siden har gjennomført kidnappinger i deres navn, anser eksperter at gruppens motiver snarere er politiske og økonomiske enn religiøse.

Brende fordømmer drap

— Jeg fordømmer på det sterkeste drapet på den canadiske statsborgeren John Ridsdel på Filippinene. Drapet, begått av terrorgruppen Abu Sayyaf, må møtes med avsky og fordømmelse, sier utenriksminister Børge Brende i en pressemelding mandag kveld.

— Våre tanker og medfølelse går til John Ridsdels familie og venner. Vi må heller ikke glemme at det også er tre andre gisler som fortsatt er kidnappet og familie og pårørende som lider under dette, sier utenriksministeren.