Norske Lisabet om jordskjelvene på Lombok: – Det er et helvete på jord

Stadige etterskjelv rammer ferieøya Lombok i Indonesia. Dødstallene etter lørdagens store skjelv har passert 300 mennesker, ifølge indonesiske medier.

– Vi må få oversikt og få tak i dem vi kjenner og er glad i og sørge for at de er i live, at de har mat, og at de klarer seg. Og hjelpe så mange som overhodet mulig, skriver norske Lisabet Branca Warholm. Hun bor nå med familien under en presenning i hagen til en venn på Lombok.

– Det siste skjelvet var stort, og vi løp ut og samlet oss under åpen himmel, skriver Lisabet Branca Warholm til Aftenposten kort tid etter torsdagens kraftige etterskjelv.

Søndag ble huset som hun, mannen Solomon og sønnen Fredrik (1 1/2) bor i på øya Gili Trawangan, fullstendig rasert av jordskjelv. Familien bor nå under en presenning i hagen til venner nord på naboøya Lombok.

Den indonesiske hæren, som deltar i redningsarbeidet, opplyser at jordskjelvet søndag kostet minst 381 menneskeliv. Andre offentlige instanser opererer med lavere dødstall. Dette kan være fordi alle ofre ikke er tilstrekkelig identifisert.

Indonesiske myndigheter sier det er usikkerhet knyttet til tallene, ettersom det også er risiko for at enkelte omkomne er registrert flere ganger.

Redningsmannskaper leter fortsatt i ruinene etter søndagens jordskjelv. Det er frykt for at tallet på omkomne vil stige ytterligere etter torsdagens etterskjelv, som ble målt til 6,2 av indonesiske seismologer.

Panikk

Skjelvet hadde sitt senter 12 kilometer under bakken nordøst på den populære turistøya, og det er ikke sendt ut tsunamivarsel.

Ifølge øyenvitner løp folk ut i gatene i panikk, og bygninger skal ha rast sammen, melder Reuters.

Flere hundre tusen mennesker ble hjemløse under søndagens skjelv, og mange av dem har tilbrakt nettene under åpen himmel siden.

Les også: Flere hundre turister strandet på vulkan etter jordskjelv

Flere hundre tusen mennesker er blitt hjemløse og bor i provisoriske leirer etter jordskjelvene på Lombok.

– Revet i fillebiter

– Dette er dramatisk. Folk dør i gatene, utenfor sykehusene og i landsbyene man ennå ikke har kommet frem til. Hele nordre Lombok er revet i fillebiter, sier Warholm i en video som hun la ut på Facebook torsdag.

– Vi løper ut hele tiden bare minste antydning til skjelv. Det er helt grusomt. Men det er mye verre for lokalbefolkningen, de er mye mer utrygge enn vi er, skriver hun.

Warholm og mannen driver til daglig et selskap som jobber med å innføre grønn teknologi til Indonesia. Nå har de startet en innsamlingsaksjon for å hjelpe venner og andre som er rammet av skjelvet.

Paret har kjøpt inn ris, nudler, vann og medisiner for pengene de har fått inn. De sto klare til å kjøre ut varene da skjelvet rammet torsdag. Flere av vennene deres har mistet hjemmene sine og bor i provisoriske leirer.

– Det er ikke gode forhold der ute. Det er høy kriminalitet, folk er desperate, uten sanitære forhold, mat, vann og nødvendig medisiner, skriver Warholm.

Det er store materielle ødeleggelser etter jordskjelvene. Det så ut som et krigsområde, sier Warholm.

Etterlyser internasjonal hjelp

Tusenvis av utenlandske turister har forlatt Lombok og naboøyene de siste dagene av frykt for nye skjelv. Foreløpig har Warholm og familien ikke vurdert å reise fra øya.

– Foreløpig føles det ikke rett å forlate skipet. Vi bor her og må bidra med det vi kan. Men nå må de store organisasjonene komme inn. Vi er ikke profesjonelle, dette er deres jobb, skriver hun.

Ifølge hæren er over 22.000 bygninger ødelagt av jordskjelvet, og 270.000 personer bor nå i provisoriske leirer. Over 1000 mennesker er hardt skadet.

Røde Kors: Stort behov for bistand

Røde Kors er til stede på Lombok gjennom lokale indonesiere som jobber i søsterorganisasjonen Røde halvmåne.

– Vi har mobilisert over 110 ansatte og frivillige. De driver både med søk og redning, førstehjelp og med å frakte folk til sykehus, sier seniorrådgiver Torben Bjørge Henriksen til BT.

Ifølge Henriksen er det stort behov for humanitær bistand i form av mat, vann og husholdningsartikler.

– Det er også en fare for at hus som er delvis ødelagt, kollapser fullstendig i etterskjelvene, sier Henriksen.