Verden

Amerikanske krigsveteraner tar Trump i forsvar: – Vi liker at han irriterer og provoserer

KANSAS CITY (Aftenposten): Trump har hatt sin verste uke som president. Nå er han i Midtvesten for å styrke grunnmuren.

Vietnam-veteran Darwin Tolzin (77) fikk se Donald Trump for første gang tirsdag. – Jeg liker at han provoserer, sier Tolzin. Foto: Christina Pletten

 • Christina Pletten
  Christina Pletten
  Kommentator

– Vi unnskylder oss ikke for USA lenger. Vi står opp for patrioter som forsvarer Amerika, sa president Donald Trump i en tale til krigsveteraner tirsdag, til dundrende jubel og applaus.

– Og vi reiser oss for nasjonalsangen.

Trump er i Midtvesten denne uken for å sikre støtte fra grunnmuren blant sine velgere. Etter å ha opplevd den hittil tyngste uken i sitt presidentskap, var presidenten tilbake på tryggere grunn her i Kansas City, Missouri.

Det hvite hus har vært i krisemodus siden toppmøtet med Putin forrige mandag, som utløste en tsunami av kritikk fra alle kanter. Mange av presidentens motstandere har satt spørsmålstegn ved hans patriotisme og lojalitet til USA, fordi han unnlot å konfrontere Putin med cyberangrepene på det amerikanske valget.

USAs president Donald Trump talte til krigsveteraner i Kansas City tirsdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Trump søker ofte tilbake til grunnmuren blant velgerne sine etter turbulente perioder. Presidenten fikk en høylytt og entusiastisk velkomst fra veteranene i Kansas City, som holdt årsmøte for organisasjonen Veterans of Foreign Wars.

– Vi er i gang med den største gjenoppbyggingen av militæret i historien, sa Trump.

– Forhåpentligvis trenger vi aldri å bruke så mye kraft som jeg nå bygger opp. Forhåpentligvis vil folk ta et blikk på oss og si: jeg melder pass.

 • Økonomien går så det suser og arbeidsledigheten i USA er rekordlav. Det betyr at folk velger bort slitsomme, lavtlønnede yrker. Nå mangler USA 50.000 trailersjåfører.

– Liker at han irriterer NATO-allierte

USA har over 20 millioner veteraner. De fleste Aftenposten snakker med på konferansen i Kansas City støtter presidenten, og liker hans aggressive holdning, også når det gjelder NATO.

– Jeg tror Trump ga våre allierte en nødvendig vekker, sier Darwin Tolzin (77), en Vietnam-veteran fra Sør-Dakota. Han er opptatt av at de andre NATO-medlemmene må ta mer av byrden.

– Trump er ikke som andre presidenter. Han rister i folk og gjør dem irriterte. Det gjør at de reagerer. Jeg liker det.

Veteranen stoler på at Trump vet hva han gjør.

– Han går ofte veldig langt, men jeg tror det er sunt. Det er dette han ble valgt for. Og han har bra folk rundt seg.

Marylin Oliva (39) fra Kansas mener det viktigste er at Trump er en mann som får ting gjort.

– Han driver ikke og lefler med politisk korrekthet og snakker folk etter munnen. Han får ting gjort, sier Oliva, som har vært i flyvåpenet i Irak og i gulfen.

Trumps holdning er at det er «nok bullshit nå». Jeg er sjeleglad for at han er president, sier Marilyn Oliva (t.h.), som så presidenten sammen med venninnen Elizabeth Jordan. Begge er krigsveteraner fra Kansas. Foto: Cristina Pletten

Lee Perry, en annen Vietnam-veteran, er mer kritisk til presidentens bredside mot USAs allierte. Han har også vært stasjonert i Europa i mange år, og mener det er viktig å signalisere lojalitet.

– Jeg synes han håndterte Europa-turen svært dårlig, sier Perry (74), som er fra Jackson, Mississippi.

– Han er en nikkedukke for Putin, la oss si det som det er.

Patriotisme i førersetet

Presidenten nevnte knapt Russland og det omstridte Putin-møtet, men gjentok i stedet angrepene på Europa når det gjelder handelsunderskudd.

– De er så hyggelige på overflaten, men egentlig er de så røffe, sa Trump om EU.

Presidenten holdt seg til sine faste temaer om immigrasjon, den sterke økonomien og nødvendigheten av handelstoll, og hadde dessuten sin obligatoriske uthenging av pressen. Han unngikk imidlertid improviserte kommentarer som kunne antenne nye konflikter.

I stedet holdt han fokus på patriotisme og nasjonal stolthet. Trump viste også sin politiske styrke da han hentet en 94-år gammel krigsveteran opp på scenen og hadde rørende varm interaksjon med ham.

Krigsveteranene i Kansas City ga president Trump en varm velkomst etter to vanskelige uker. Auditoriet var imidlertid langt fra fullt, det var hundrevis av ledige seter. Foto: Christina Pletten

Et komplisert forhold

Trump har vært mer populær blant militærveteraner og soldater enn i befolkningen generelt, ifølge meningsmålinger. Som tenåring gikk han på militærskole, men slapp plikttjeneste under Vietnamkrigen fordi han hadde problemer med smerter i føttene.

Trump gir imidlertid ofte uttrykk for sin beundring for USAs forsvarsapparat, og har omgitt seg med flere høytrankende offiserer i regjeringen, deriblant forsvarsminister Jim Mattis og stabssjef John Kelly.

Men presidenten har også flere ganger satt populariteten i denne gruppen på prøve. Helt i begynnelsen av valgkampen angrep han senator og krigsveteran John McCain. McCain var krigsfange i Vietnam i nesten seks år.

– Jeg foretrekker folk som unngår å bli tatt til fange, sa Trump om McCain.

Han la seg også ut med et ektepar som hadde mistet sønnen i Irak under innspurten i valgkampen.

Veteraner hyller Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

Dette er Trumps turbulente uker

Selv i Trump-målestokk har de siste to ukene vært usedvanlig turbulente. Her er en oppsummering:

Mange veteraner tok frem mobilen og smilet under Trumps besøk i Kansas. Foto: CARLOS BARRIA / Reuters / NTB scanpix

Christina Pletten er Aftenpostens korrespondent i USA. Har du spørsmål, kommentarer eller innspill til tema du gjerne vil lese mer om kan du ta kontakt med henne på Facebook.

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. John McCain
 3. USA
 4. Russland
 5. Amerikansk politikk