Verden

Löfvens regjering i krise etter budsjett-nei fra Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna vil stemme mot den svenske regjeringens budsjett.

Den ferske, svenske statsministeren, Stefan Löfven, vil ikke bli sittende i statsministerstolen for å administrere et borgerlig statsbudsjett. Henriksson, Janerik / TT

 • Lars Molteberg Glomnes

Riksdagsgruppen til Sverigedemokraterna (SD) bestemte seg tirsdag ettermiddag for å stemme mot regjeringens budsjettforslag i morgen — dermed er det klart for regjeringskrise i Sverige.

— SD kommer til å støtte den borgerlige alliansens forslag, sa fungerende partileder Mattias Karlsson på pressekonferansen partiet holdt etter gruppemøtet.

SD: Innvandringspolitikken avgjorde

Ikke overraskende opplyste partitoppene om at det er innvandringspolitikken som avgjorde.

— Asylinnvandringen kommer til å nå nye rekorder, og regjeringen har ikke tatt høyde for dette. Det innebærer at regjeringens budsjett er kraftig underfinansiert, sier Karlsson.

Han sier statsminister Stefan Löfven sitter med ansvaret for krisen.

— Vi ser vårt ansvar først og fremst til det svenske samfunnet. Vi har et ansvar for å søke så stort gjennomslag som mulig for våre velgere, fortsatte Karlsson.

Han advarte samtidig de borgerlige om at de ikke kan regne med SDs støtte dersom de søker samarbeid med Miljøpartiet om innvandringspolitikken.

– Sverige har en ekstrem innvandringspolitikk. SD kommer til å arbeide for å felle enhver regjering og ethvert budsjettforslag som har som mål å øke innvandringen, sier han.

Les en uttalelse fra Karlsson her, på SVTs hjemmesider.

Löfven inviterer til samarbeid

— SDs beskjed innebærer ikke bare at de stemmer ned denne regjeringens budsjett. De sier også at de vil felle enhver regjering som ikke danser etter deres pipe. Derfor er vi i en ny situasjon, og det trengs nye avtaler. Vi har spørsmål til de fire borgerlige partiene om de nå er beredt til å samarbeide, eller om de er forberedt på å regjere med støtte fra SD, sa statsminister Stefan Löfven på sin pressekonferanse tirsdag kveld.

Löfven stiller nå opp et valg for de borgerlige, der han mener de må velge enten å stå sammen med Sverigedemokraterna ved å felle regjeringen, eller gå i konstruktive forhandlinger med regjeringen om budsjettet. Allerede tirsdag håper han å møte de borgerlige partilederne for å se om et samarbeid er mulig.

Klart for regjeringskrise

Saken fortsetter under grafikken

Hvis Löfven og SD ikke får flertall for sitt budsjett, og SD støtter den borgerlige alliansens forslag, vil Löfven enten måtte reforhandle budsjettet i finanskomiteen eller rett og slett be om nyvalg.

— Jeg blir ikke sittende for å administrere Alliansens budsjett, det er utelukket, sier Stefan Löfven tilDagens Nyheter før tirsdagens avgjørende møter.

Før møtet innrømmet statsministeren at et nei fra SD ville gi mange spørsmål:

– Bryter Sverigedemokraterna praksis så har vi en ny situasjon, sa statsminister Stefan Löfven til Aftonbladet TV like før avgjørelsen.

Onsdag skal det stemmes over budsjettet

Praksisen i Riksdagen har vært at de ulike partiene eller blokkene har stemt for sitt eget budsjettforslag først, for så å legge ned sine stemmer dersom de ikke får flertall.

Spørsmålet har vært om SD, som sitter på vippen, har ønsket å stemme for et av de andre forslagene, altså enten regjeringens eller forslaget fra den borgerlige alliansen.

Konklusjonen tirsdag ettermiddag ble altså at SD-gruppen velger å bryte med tradisjonen og stemmer for opposisjonens forslag.

Thomas Östros, tidligere næringsminister for Sosialdemokratene beskriver situasjonen som en «krise» overfor SVT.

— Vi kan ikke ha en situasjon der regjeringen ikke får støtte for budsjettet. Da må vi i så fall han en annen regjering, men hvem blir det, spør han.

Nå er det fire muligheter:

Ifølge SVT er det nå i utgangspunktet fire muligheter:

 • Nye forhandlinger: Riksdagen kan bestemme seg for å sende budsjettet tilbake til finanskommiteen i Riksdagen til en ny forhandlingsrunde.
 • Nyvalg: Regjeringen kan utlyse nyvalg - tidligst 29. desember. Det vil bety at valget holdes senest 29. mars. Men selv om det blir nyvalg ligger budsjettet med støtte i Riksdagen fast frem til valgdagen.
 • Regjeringen fortsetter, men styrer på Alliansens budsjett: Forslaget får da tilpasses til rammene alliansen foreslår innenfor hvert område. Ifølge SVT betyr det mindre penger til blant annet forsvaret, eldreomsorgen og helsevesenet.
 • Regjeringen går av: Nye sonderinger hos stortingspresidenten innledes, og presidenten gir oppgaven med å danne regjering til den med størst mulighet til å sette sammen en fungerende regjering.

Kan bli ny runde i Riksdagen

— Vi håper og tror på et revidert budsjett og et nytt budsjettforslag, og at vi får være med i den prosessen. Vi kommer ikke til å stille krav om å få gjennom all vår politikk, men vi mener det er rimelig at vi tas hensyn til, sa SDs Karlsson.

Han bedyret at beslutningen om å føre Sverige ut i krise er tatt på største alvor.

— Vi har tatt denne prosessen på alvor. Vi har blant annet fått en egen opinionsundersøkelse for å lodde stemningen blant egne og andres velgere. Vi har også gjort en grundig analyse av både regjeringens og de borgerliges budsjettforslag, sa Karlsson før de opplyste om resultatet av møtet.

Partiets finanspolitiske talsmann Oscar Sjöstedt gikk så gjennom de to ulike budsjettalternativene, men konkluderte med at begge var like svake, slik de ser det.

— Det får oss til å se dette i en større kontekst, der vi må se på regjeringen og regjeringssjefen og hva de vil, sa Sjösted.

 1. Les også

  Statsministeren går av dersom regjeringens budsjett blir nedstemt

 2. Les også

  #Anbefalt: «Hur många fler misstag tål Stefan Löfven?»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Politisk kaos kan ende i nyvalg

 2. VERDEN

  Risikerer å gå på en smell selv om han klarer å danne regjering

 3. VERDEN

  I dag vedtar Riksdagen Sveriges nye budsjett. Löfven kan bli tvunget til å føre høyrepolitikk

 4. KOMMENTAR

  Stefan Löfven har tapt før valgkampen begynner

 5. VERDEN

  Sveriges statsminister felles i Riksdagen

 6. VERDEN

  Han vant statsministerposten. Men nå må sosialdemokraten Löfven styre på et borgerlig budsjett.