Verden
Brannmannskaper løfter et dødt menneske ut av gjørmen ved hjelp av helikopter. 34 personer er nå bekreftet omkommet etter at demningen ved Brumadinho i Brasil brast fredag 25. januar.

I september ble demningen godkjent. Fredag brast den. Nå er 34 døde og 300 savnet.

– Vi fant ingen feil med den brasilianske demningen, sier det tyske firmaet som sjekket demningen som brast. Over 300 personer er savnet i leirmassene.

  • Helle Aarnes
    Helle Aarnes
    Journalist

Flere hundre mennesker ble trolig begravet levende under tunge leirmasser.

For da demningen like ved jerngruven Corregio do Feijao i Minas Gerais-regionen i Brasil brast, skånte leirmassene lite eller ingenting.

Motorveier ble sveipet av gårde.

Hus knuste som pinneved.

Kollegene som spiste lunsj nær demningen, forsvant.

En kvinne leter etter slektningene sine i det ødelagte området ved demningen som brast fredag.
Redningsarbeidere jobber for å lete etter og redde ut overlevende fra leirmassene etter at en demning eid av den brasilianske gruvegiganten Vale brast i Brumadinho, Brasil
34 personer var lørdag kveld bekreftet døde, halvannet døgn etter at demningen ved Brumadinho i Brasil brast. Mange mennesker er reddet ut, blant annet ved hjelp av helikopter. For noen ble det for sent.

Halvannet døgn etter er ødeleggelsene enorme. 34 mennesker var lørdag kveld bekreftet døde, mer enn 300 andre savnet i området. Dødstallene er forventet å stige kraftig.

Deler av byen Brumadinho er evakuert, store landområder er lagt øde. Men redningsmannskapene leter desperat etter overlevende.

For alt er ikke beksvart: Brannvesenet i Minas Gerais opplyste søndag at 366 personerer er reddet ut av gjørmemassene, ifølge BBC. Flere ble løftet ut av gjørmen i spektakulære redningsaksjoner med helikopter, der helikoptre hang en meter over leirmassene, mens redningsmannskapene kjempet for å dra personer ut av gjørmen de satt fast i.

Alt forsvant med leirskredet. Noen har gravd frem en død fugl.
Beboere fra området ser på veien de pleide å kjøre på. Nå er den dekket av leirmassene. Brumadinho har en befolkning på 39.000.
Lørdag kveld var 34 mennesker bekreftet omkommet. Her fraktes en av dem bort.

De dramatiske TV-bildene viser tak som stikker opp av den rødbrune gjørma og veier som forsvinner i gjørmemassene.

Redningsmannskapene sliter med å få oversikt over omfanget ettersom veier er oversvømt.

Guvernør Romeu Zema har uttalt at det er liten sjanse for å finne mennesker i live, skriver BBC.

«Vi fant ingen skader»

Lørdag kveld uttalte TUV SUD, det tyske firmaet som i september undersøkte demningen, at den ikke viste noen strukturelle svakheter.

«Basert på det vi vet nå, fant vi ingen skader», sa en talsmann for firmaet, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Firmaet sier det vil legge frem alle dokumenter for myndighetene som etterforsker tragedien.

I 2010 ble imidlertid TUV SUD suspendert fra en av FNs miljøkomiteer for ikke å ha fulgt prosedyrene og for å ha gitt «en positiv vurdering rundt noen prosjekter, selv om det fantes innvendinger».

Beboere ser på de enorme skadene etter demningen som brast.
De enorme leirmassene tok med seg det meste.
Et helikopter løfter ut en av de omkomne fra gjørmen.
Broer ble sveipet bort.

Bare tre år siden sist

Gruvegiganten Vale, som driver jerngruven like ved demningen, fikk lørdag en bot på 66 millioner dollar fra brasilianske myndigheter. De er også beordret til å stoppe alt arbeid i Corregio do Feijao-gruven.

Fremdeles vet ingen hvorfor demningen, som ligger i regionen Minas Gerais, brast. Men gruvegiganten Vale, som nå er bøtelagt, var også en av to eiere da Samarco-demningen brast i Mariana i samme region i 2015. Australske BHP Billiton eide resten.

19 personer døde og hundrevis ble hjemløse, i det som regnes som Brasils verste miljøkatastrofe.

250.000 mennesker mistet drikkevannet og 60 millioner kubikkmeter forurenset elvevann rant ut i havet.

Gruvefirmaet Vales toppsjef Fabio Schvartsman uttaler at denne gangen vil dødstallene trolig bli svært mye høyere, men konsekvensene for miljøet ikke like store.

Vale-toppsjef Fabio Schvartsman uttalte lørdag at dammen var stabil så sent som 10. januar. Her forlater han pressekonferansen i Rio de Janeiro i Brasil fredag.
Brasils nyvalgte president Jair Bolsonaro betrakter et område begravet i gjørme i Brumadinho i sørlst-Brasil
Frivillige forbereder hjelp til de berørte i Brumadinho.

Ennå vet ingen hvorfor Corregio do Feijao-demningen brast.

Schvartsman uttalte lørdag at dammen var stabil så sent som 10. januar, bare to uker før den fatale ulykken.

«Vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe ofre, minimere skadeomfang, undersøke fakta, søke rettferdighet og unngå nye tragedier som dem i Maria og Brumadinho», sa Brasils president Jair Bolsonaro, etter å ha fløyet over området lørdag.

Miljøorganisasjoner sier at fredagens ulykke nettopp er et resultat av manglende regulering.

Greenpeace sier det er en konsekvens av at Brasils myndigheter og gruveselskaper ikke har lært av tragedier som Samarco-demningen i 2015.

Les mer om

  1. Brasil
  2. Vale
  3. Jair Bolsonaro
  4. Miljø